Коледна елха от медено тесто

Рецепта
Рецепта Коледна елха от медено тесто
Възраст Рецепти за десерти
Рецепти за цялото семейство

Продукти:
500 г брашно, 120 г захар, 150 мед, 100 масло, 1 бакпулвер, 2 яйца, 1 разбито яйце за намазване, подправки: 1 ч.л. канела на прах, 1/2 ч.л., джинджифил на прах, 1/2 ч.л. индийско орехче на прах, щипка карамфил (можеш да ги замениш с 2 ч. л готова смес подправки за меденки).

Приготовление:
В купчинката брашно направи кладенче и в него изсипи яйцата и смлените и пресети подправки. Прибави предварително стопените на ниска температура масло и мед. Накрая добави захарта и бакпулвера. Замеси тестото най-добре вечерта и остави да престои на хладно (може и в хладилник). Извади тестото и разточи на около 6-7 мм тънка кора.
Изрязване на фигурките: за елхата са ти необходими 7 звезди с различна големина, като диаметърът на най-голямата е около 13 см, а всяка следваща е с 1,5 см по-малка (така най-малката е около 4 см). Освен това ще са ти нужни и две кръгчета с диаметър 4 см за подпора на елхичката. Нареди изрязаните тестени фигурки в намаслена или покрита с хартия за печене тава, с четчица намажи с разбитото яйце и печи около 10-15 минути на 160-170°С.

След печенето украси изстиналите меденки с белтъчна глазура, която се прави от 1 белтък, 200 г два пъти пресята пудра захар, 1 ч.л. нишесте за готвене и няколко капки лимонов сок. Разбий с миксер, докато се се получи лъскав и твърд сняг, който не капе от лъжицата. С така приготвената глазура напълни предварително направена фунийка, запечатай добре и отрежи отвор около 1 мм. Украси меденките с желаните мотиви и слепи елхичката със същата глазура, като най-долу сложи двете колелца, после голямата звезда и така всяка следваща до края. Последната може да залепиш вертикално.

Съвет от мама:
Веселата част от тази рецепта, която всички деца обичат, е изрязването на фигурки. Ако нямаш готови формички, направи си шаблончета от картон. Дай на детето едно ново пластмасово ножче за пластелин и то с радост ще свърши пипкавата работа вместо теб. Ако имаш формички – още по-лесно. Каквото остане от тестото, може да изрежеш на фигурки. Спокойно може да оставиш и малкото да пробва украсяване на меденките. По-малките деца ще размажат глазурата, но и така стават чудесни зимни мотиви!

 

Рецепта Коледна елха от медено тесто