Лесен козунак

Продукти:
5 яйца, 1,5 ч. чаша захар, 1,5 пакетче масло, 1 кубче мая, 1 ч. чаша прясно мляко, 1 ч. л. сол, 100 гр. стафиди (киснати в ром за час ), 100 гр. белени бадеми, 6 ч. чаши брашно

Приготвяне:

Размий маята на рядка каша с малко хладко мляко, солта, 2-те ч. л. захар и малко брашно. Поръси с брашно и остави за около час и половина да бухне. Омекналото масло разбий последователно с яйцата, захарта, млякото, ядките (от бадемите се оставят малко за украса) и 5 чаши брашно. Прибави бухналата мая и се прибери тестото в хладилник за около 2 часа. След това замеси отново с последната чаша брашно. Така полученото количество се побира в 2 продълговати форми за кекс, намазани с масло. Украси заедно с детето с бадеми. Козунакът се пече за около 40 минути, като фурната е предварително загрята. 5 минути след слагането в нея започни да я намаляваш постепенно, за да се опече равномерно и да не загори.

Рецепта Лесен козунак