
Продукти:
500 г брашно
1 чаена чаша прясно мляко
100 г кристална захар
50 г сушени стафиди
50 г сушени сливи без костилките
50 г сушени кайсии
50 г счукани бадеми
1 пакетче мая
2 пакетчета масло
1 ванилия
щипка сол
настърганите кори на 1 лимон и 1 портокал
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
1. Плодовете се нарязват и се накисват в студена вода за 1-2 часа.
2. Маята се разтваря в половината от млякото, предварително затоплено и подсладено с 1 ч. л. захар.
3. Брашното се изсипва върху повърхността за месене и в средата му се прави кладенче, в което се изсипва сместа от млякото и маята.
4. Замесва се тесто, което се оставя да почине за 20 минути. Две трети от маслото се разтопява и към него се прибавя останалото мляко.
5. Прибавят се останалата захар, цитрусовите кори, счуканите бадеми, ванилията, отцедените и подсушени плодове.
6.Сместа се прибавя към тестото, което се замесва още веднъж, а след това се поставя и оформя в квадратна тавичка.
7. Коледният щолен се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 2 часа.
8. След като се извади, се намазва с останалото масло и се посипва обилно с пудра захар.
11.12.2010
Вяра Кирова

Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.