Коледен щолен

Коледният щолен се приготвя една седмица преди Коледа, защото му трябва време, за да узрее.



Продукти:

500 г брашно
1 чаена чаша прясно мляко
100 г кристална захар
50 г сушени стафиди
50 г сушени сливи без костилките
50 г сушени кайсии
50 г счукани бадеми 
1 пакетче мая
2 пакетчета масло
1 ванилия
щипка сол
настърганите кори на 1 лимон и 1 портокал
пудра захар за поръсване


Приготвяне:

1. Плодовете се нарязват и се накисват в студена вода за 1-2 часа.

2. Маята се разтваря в половината от млякото, предварително затоплено и подсладено с 1 ч. л. захар.

3. Брашното се изсипва върху повърхността за месене и в средата му се прави кладенче, в което се изсипва сместа от млякото и маята.

4. Замесва се тесто, което се оставя да почине за 20 минути. Две трети от маслото се разтопява и към него се прибавя останалото мляко.

5. Прибавят се останалата захар, цитрусовите кори, счуканите бадеми, ванилията, отцедените и подсушени плодове.

6.Сместа се прибавя към тестото, което се замесва още веднъж, а след това се поставя и оформя в квадратна тавичка.

7. Коледният щолен се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 2 часа.

8. След като се извади, се намазва с останалото масло и се посипва обилно с пудра захар. 

11.12.2010
Вяра Кирова

Рецепта Коледен щолен