Има ли рецепта за щастие?

от

Има ли рецепта за щастие в любовта? Това се питат всички – тези, които са в постоянно търсене на истинската любов и онези, които вече са я намерили и искат да я задържат. Но универсална рецепта за щастие няма. Не и по общоприетия начин с описани съставки, забъркани в определена количествена последователност.

© iStock.com
Щастието е величина, чиято стойност и пропорционалност се определят от способността на двама души да изградят съвместния си живот на базата на индивидуалните си различия.

Рецептата за щастие при всеки „се забърква” по различен начин. За мнозина щастието се оказва толкова лесно постижимо, че чак изглежда невероятно. Други са в постоянното му търсене, без да осъзнават, че понякога щастието е точно пред тях – стига да знаят къде да погледнат. А когато става дума за любов, рецептата за щастие се превръща във фикс идея. Просто защото взаимоотношенията между двама души са постоянно променящ се процес, който изисква преди всичко търпение, способност за баланс и много, много човещина. И от двете страни.

В днешно време представата за щастие се е превърнала в някаква видоизменена форма на моментно състояние, а думите „Искам да бъда щастлив” доста често звучат като клише. Много хора предявяват претенции за щастие преди самите те да са си отговорили на въпроса „Какво ме прави щастлив?”. А след като осъзнаят, че всъщност вече имат онова, което дава отговор на въпроса им, възниква следващото противоречиво питане „Защо тогава не съм щастлив?”. Вероятно, защото не знаят КАК да бъдат щастливи.

Животът понякога е по-прост, отколкото човек мисли за него. И въпреки че любовта често е съпътствана от болката, сълзите и тревогите, тя също така е изпепеляваща, страстна и... вечна. Особено за тези, които знаят точно кои съставки от своята рецепта за щастие да забъркат във всеки определен момент.

А ето част от тях:
  • Прекарвайте известно време заедно – няма никакъв заместител за моментите, които споделяте с партньора си. Но това не означава двамата просто да седнете заедно пред телевизора. Означава да участвате активно в едно и също действие – приготвяне на вечерята, къпането на децата, избирането на подарък или просто разговор за изминалия ден с чаша вино в ръка. Тези моменти изграждат здрава връзка помежду ви, която ви помага да преодолявате трудните моменти в живота.
  • Прекарвайте известно време и разделени – т.е уважавайте взаимно личното си пространство и индивидуалните интереси. Докато той гледа мач с момчетата, вие излезте с момичетата. Със сигурност всеки от двама ви ще се почувства освежен и ще има възможността да си припомни колко много значи за него половинката му.
  • Извлечете максимума от индивидуалните си различия – помислете: какво най-силно ви привлече у партньора ви в началото на връзката? Почти сигурно е, че е точно онази черта, която днес ви подлудява. Опитайте се да погледнете от положителната страна на нещата и да оцените именно чертите, които ви отличават един от друг. Изградете щастието си върху тях като ги балансирате така, че да действате като сплотен отбор.
  • Не очаквайте партньорът ви да се промени, но в същото време му давайте повече, отколкото иска – ако всеки от двама ви спре да се опитва да промени другия, вероятно ще изчезнат и много от конфликтните ситуации в живота ви като двойка. В същпто време всеки трябва да се фокусира върху опитите да дава на другия повече, отколкото той иска. Със сигурност в един момент това ще бъде забелязано, оценено и възнаградено подобаващо.
  • Карайте партньора си да се чувства по-обичан и сигурен в любовта ви - така той или ще се отвори към вас и ще изразява чувствата и идеите си без страх да не бъде нападнат или критикуван. Правете му комплименти,прегръщайте го и го хвалете. Малките жестове дават най-богати резултати.
  • Казвайте си „Обичам те” всеки ден – намирайте начин да го направите – лично, чрез бележчица в куфарчето му с документи, чрез и-мейл, SMS или по телефона. Но го правете от сърце, а не механично сутрин преди да тръгнете за работа. Тези две толкова простички, но толкова трудни за казване думи могат да стоплят сърцето дори и в най-студените дни и нощи.
  • Не се превръщайте в най-добри приятели – важно е да разграничавате нещата. Вие сте мъж и жена, интимни партньори, двете половини на едно цяло. Наистина на първо място са доверието, искреността и лоялността – качества характерни за едно истинско приятелство. Но за да поддържате романтичния интерес жив, трябва да запазите отношенията си на ниво връзка. Освен това, когато изживявате трудни моменти помежду си, ще имате нужда от човек, с когото да споделите. И това няма да е партньорът ви.
  • Приемайте хората с отворено сърце – без значение какво сте чували за даден човек или какво ви прошепна интуицията при първата ви среща с него, отнасяйте се безпристрастно и му позволете сам да се представи. Бъдете сигурни, че партньорът ви забелязва какво е отношението към хората, които срещата по пътя си в живота и продължава да гради мнението си за вас. Нека се гордее с вас и вашата добросърдечност.
  • Обръщайте внимание на външния си вид - отделяйте време да останете във форма и да изглежда добре един за друг. Това че сте от дълго време заедно не означава, че половинката ви не се вълнува от начина, по който изглеждате.

Ако трябва да обобщим, основните съставки на рецептата за щастие са купища търпение, пълно с любов сърце, щедри на ласки ръце, щипка смях, изпълнено с разбиране съзнание и много вяра! Разбърквайте ги добре и не забравяйте да ги гарнирате (понякога заедно, а понякога отделно) с вътрешен мир, капка духовност и винаги реалистично виждане за себе си и света около себе си!

Не се скъпете да разпръсквате щастието си към всички, които срещате по пътя си - никое добро не остава ненаказано! Понякога точно това се оказва най-успешната рецепта за щастие!