Разранени зърна - препоръки за безболезнено кърмене

от

Как да предпазите гърдите си от евентуални разранявания? Виж нашите препоръки за безболезнено кърмене.
Разранени зърна - препоръки за безболезнено кърмене

Разранени зърна - препоръки за безболезнено кърмене

Как да предпазите гърдите си от евентуални разранявания? Виж нашите препоръки за безболезнено кърмене.

Кърменето е процес, който не би трябвало да причинява болка. Незнайно защо обаче все още битува мнението, че разраняването на зърната (рагади) е неизменна част от този процес, през която всяка майка минава.

Разумно е още по време на бременността да се разделите с тази подвеждаща заблуда. Така ще си спестите ненужни проблеми. За съжаление, много мами в първите дни след раждането изтърпяват стоически болката и рагадите по зърната, считайки, че това е цената, която трябва да платят за успешното хранене.

Често като следствие, след една-две седмици на болезнено и неефективно кърмене, се стига до ранно отбиване на бебчето. А сукането започва трайно да се асоциира с болка и неприятни усещания. Така дори и след успешното справяне с рагадите малко жени опитват отново да поставят бебето на гърда.

Затова е важно да знаете, че първите леки разранявания са ясен и категоричен сигнал, че по една или друга причина бебето не засуква добре/правилно. В повечето случаи е нужна само лека корекция в засукването и позата на кърмене. Не забравяйте обаче, че самото оздравяване на зърната изисква време поне няколко дни.

Подготовка и хигиена на гърдите

Още по време на бременността тялото ви само се грижи да подготви гърдите за предстоящото кърмене. В повечето случаи не се налага да предприемате каквито и да е предварителни мерки.

  • Препоръката да търкате зърната с хавлиена кърпа, за да загрубеят, е не само безполезна, но може да бъде и опасна. Масажирането в тази област може да доведе до нежелани контракции.
  • Не е необходимо да миете гърдите със сапун преди всяко кърмене, защото така деликатната кожа се изсушава, а това е допълнителна предпоставка за разранявания. Изтриването с мокра кърпичка пък променя миризмата на зърната, а това може да обърка бебето. Всъщност сапунът и мокрите кърпички отмиват секрета, който отделят Монтгомъровите жлези по ареолата. А той, освен че омазнява и поддържа кожата в тази деликатна област, изпуска и много важната за бебето миризма, която му помага (особено в първите дни) да се ориентира къде е зърното.
  • Като хигиена е достатъчен всекидневният душ, който да взимате. А преди кърмене можете леко да изплаквате гърдите с хладка вода.
  • След кърмене е добре да оставяте зърната и ареолите да изсъхнат на въздух. Избери удобен памучен сутиен, който не притиска гърдите и не дразни кожата. Ако ползвате подплънки за гърди, сменяйте ги често.

Мнението на специалиста

Причини за появата на рагади: Неправилно засукване на бебето. Ако майката подава гърдата, без да следи дали бебето е отворило широко устичка и поема зърното достатъчно навътре, се получава плитко засукване, при което венците на бебето сплескват (дъвчат) зърното и го травмират. Същият проблем се получава и когато гърдата е прекалено препълнена и твърда.

Разранявания може да са следствие и от неудобна поза на кърмене, когато майката постепенно отпуска ръце, а на бебето му се налага да опъва допълнително зърното, за да продължи да суче.

Къса юздичка на езичето. Ако майката поставя правилно бебето, но все пак има болки и рани по зърната, е добре да се провери за наличието на къса подезична връзка. Препоръчително е още в болницата лекарнеонатолог профилактично да прегледа бебето. Ако езикът не е достатъчно маневрен и бебето не може да го изплезва за да го „подложи” между венеца и зърното, то тогава се травмира зърното. Най-често срещания тип юздички се разпознават лесно – езичето на бебето е раздвоено на върха си и придобива сърцевидна форма. При плач ясно се вижда жилестата тъкан под езичето, която го дърпа надолу. При диагностицирана къса юздичка се прави клипване (срязване) – рутинна, безпроблемна и бърза процедура, при която езичето се освобождава и може активно да участва в сукането.

Високо небце. То представлява твърде тясно сводче на горното небце. Обикновено формата му наподобява малка лъжичка, но когато е по-тясно и дълбоко, се получава сплескване на зърното в тази част, което също може да доведе до болка и разраняване.

Родилни травми на бебето. Рядко срещана причина за разраняване на зърното могат да се окажат някои травми на бебето, получени при раждане. Понякога при използването на форцепс или вакуум е възможно да се засегне лицев мускул или нерв на новороденото. Тогава бебето не успява да направи добър вакуум, докато суче и зърното постоянно се изплъзва от устичката му.

Как да се справим с разранените зърна?

На първо място трябва да се установи причината за разраняването, след това да се вземат мерки за справяне с раните.

Ако майката не може да разбере на какво се дължи разраняването най-добре е да се обърне към консултант по кърмене.

Важно е разранените зърна да се държат максимално време на въздух, намазани с кърма. След изсъхването да се третират с кремчета на ланолинова основа.