Как да разпознаете началото на истинското раждане

от

Вашето тяло ще ви подскаже кога да отидете в болницата, след като контракциите са започнали. Вижте нашия кратък наръчник на знаците, че моментът е дошъл.
Как да разпознаете началото на истинското раждане

Как да разпознаете началото на истинското раждане

Вашето тяло ще ви подскаже кога да отидете в болницата, след като контракциите са започнали. Вижте нашия кратък наръчник на знаците, че моментът е дошъл.

Тялото ви се подготвя за раждането

 • Имате чувството, че бебето се смъква по-надолу, сякаш ви става по-леко (възможно е да можете да дишате по-спокойно и да ходите по-често по малка нужда);
 • дискомфорт в областта на стомаха;
 • падане на слузестата запушалка;
 • леко кървене (то може да е предизвикано, защото започва да се отваря шийката на матката или от сексуален контакт/ вагинален преглед).


Не се тревожете, ако не забележите тези знаци. Те могат да подсказват, че раждането наближава, но не са задължителни.

Подготвителен етап за раждане

 • Контракциите Бракстън Хикс.

Това са т. нар. лъжливи контракции, които продължават от 30 до 50 секунди по няколко пъти на ден. Някои жени ги усещат още от 7-8 месец, дори и по-рано. По време на тях чувството е, че коремът ви се втвърдява, но без болка. Така тялото се подготвя за истинското раждане.
Подготвителните контракции обикновено не са на равни интервали. Те не се променят, ако смените позицията на тялото си или се раздвижите.
Можете да ги усещате отпред, в горната част на корема си.

Същинското раждане

 • Водите ви изтичат - това не е задължително да ви се случи, но, ако все пак стане, трябва веднага да се отправите към болницата;
 • контракциите стават по-силни, близки една до друга и регулярни;
 • не се повлияват от положението на тялото;
 • обикновено започват от задната част към гърба и кръста и се движат към таза и корема;
 • шийката на матката започва да се изглажда и се получава разкритие.

Родилните контракции

Обикновено те се чувстват в слабините или в долната част на гърба към кръста. Могат да се преместват отпред, после отзад или обратно. По време на тях коремът ви се втвърдява и отпуска. Някои жени ги сравняват с много силни менструални болки. Но всичко зависи от прага на болката, който е индивидуален за всяка жена.

 • Истинските родилни контракции са толкова силни, че е възможно да не сте в състояние да говорите или да ходите, докато траят. Контракциите са през различен интервал. Добре е да се отправите към болницата, когато той стане 10 минути.

Нужно е да знаете...

Възможно е да объркате истинското раждане с фалшивата тревога. Тогава може да отидете прекалено рано в болницата и лекарите да ви посъветват да се върнете вкъщи. И за вас е по-добре да останете в спокойна домашна обстановка, отколкото да прекарате безкрайно дълги стресиращи часове в болницата.

Не бива да ви притеснява факта, че може няколко пъти да си направите разходка до здравното заведение. Ако се колебаете какво да правите, посъветвайте се с наблюдаващия бременността ви гинеколог. И бъдете търпеливи!

Чакането си заслужава и ще забравите за всичко в мига щом гушнете малката си бебе.

Консултант: д-р Стоянка Нинова, акушер-гинеколог, линики „Торакс“, София