Кърмене на новородено

от

Поставянето на бебето на гърдата веднага след неговото раждане има незаменим ползотворен ефект както върху теб, така и върху твоята рожба.
Кърмене на новородено

Кърмене на новородено

Поставянето на бебето на гърдата веднага след неговото раждане има незаменим ползотворен ефект както върху теб, така и върху твоята рожба.

Много важно е веднага след раждането бебето да бъде сложено на корема на майката. Контактът “кожа до кожа” позволява на новородената ти рожба да почувства твоята топлина и да чуе сърцето ти. Та нали след 9 месеца, прекарани в “уютен дом”, то излиза в нов, чужд, студен свят!

Първото хранене на бебето ще протече най-добре когато и ти, и бебето сте спокойни. За да започне кърменето успешно е добре наоколо да е тихо и спокойно.

На практика много майки и бебета не са готови за хранене непосредствено след раждането, защото имат нужда да се приспособят към новата ситуация.

Прегърни бебето, поставено на гърдите си, завито с топла пелена. Дай му възможност да почувства топлината на твоето тяло и да усети познатата миризма.

Нека да започне да търси гърдата – бавно и спокойно. То може да я намери и да започне да суче, когато е готово за това. Това се случва около първия час след раждането. Не го насилвай и не бързай. Помогни му нежно, за да започне добре.

След нормално раждане обикновено много жени предпочитат да кърмят за първи път легнали.

В първите два часа след раждането бебетата са будни и активни, но дори и да не е много активно, е достатъчно да засуче добре и правилно и да поеме малко коластра – неговата първа имунизация.

Този първи контакт е важен за и да теб и за бебето и влияе върху по-нататъшното протичане на кърменето.

Противно на общоприетото мнение поставянето на бебето на гърда  и засукването не са умения, с които майката се ражда. Това са умения, които тя научава чрез наблюдение и чрез собствения си опит.

Роденото на термин здраво бебе има всички рефлекси необходими за сукане, но те трябва да се включат в действие. И бебето, и майката трябва да се научат. Колкото по-рано, толкова по-добре и по-лесно ще протича кърменето и толкова по-дълго ще продължи то.  

Ранното даване на гърдата има пряко отношение към честота на кърменето след това. Нерядко само видът на огладнялото бебе и неговия настойчив плач толкова силно въздействат на майката, че способността да се образува кърма рязко се увеличава.
Млякото на майката се отделя при търсене (искане) от бебето! Затова продължавай да слагаш детето на гърдата си винаги, когато майчинският ти инстинкт ти покаже, че то е гладно.

Колкото по-често слагаш бебето на гърдата, толкова по-голяма е вероятността за успешно кърмене!

Имаш право да накърмиш бебето си и веднага след раждане!

Това право е цитирано в Съвместна декларация на СЗО (Световна здравна организация) и УНИЦЕФ, издадена още през 1989 година.
За съжаление у нас ранното поставяне на гърдата все още не е разпространена практика. Дълго време се смяташе, че трябва да се създава щадящ режим за майката – да й се даде да си почине без бебето. Това обаче съществено намаляват шанса да кърмиш успешно своята рожба по-дълго време.

Основни принципи на успешно кърмене в родилните домове:

  •  медицинските служители помагат на майките да започнат кърмене в течение на първия половин час след раждането;
  • показват на майките как да кърмят и как да съхранят лактацията си, даже ако са временно отделени от своите деца;
  • не е препоръчително дохранването на новородените с друга храна или течност, освен майчино мляко, с изключение на случаите, когато има медицински противопоказания за кърмене;
  • добре е майката и новороденото да са в едно помещение;
  • да не са дават на бебето устройства, имитиращи майчината гърда, като биберон-залъгалки, шишета с биберони и др.