Раждане без болка - спинална и епидурална анестезия

от

Всяка бременна си мечтае за леко раждане с усмивка и това е постижимо със съвременните методи за обезболяване. Най-често използвани при нормално раждане са спинална и епидурална анестезия. Коя от двете възможности ще избере твоят анестезиолог зависи от редица фактори, които д-р Спас Игов изясни в училището за родители на сп. „Моето дете“.
Раждане без болка - спинална и епидурална анестезия

Раждане без болка - спинална и епидурална анестезия

Всяка бременна си мечтае за леко раждане с усмивка и това е постижимо със съвременните методи за обезболяване.

Най-често използвани при нормално раждане са спинална и епидурална анестезия. Коя от двете възможности ще избере твоят анестезиолог зависи от редица фактори, които д-р Спас Игов изясни в училището за родители на сп. „Моето дете“.

В навечерието на раждането

Бъдещите майки често си мислят за изпитанията, с които неминуемо е свързана появата на бебето.

Какво точно ще чувстваш ти в този момент е абсолютно индивидуално. Добре е да обмислиш желанието да поискаш упойка – дали наистина имаш нужда от нея, или просто искаш да се презастраховаш. Прагът на болка е силно субективно усещане, което е трудно да се предвиди особено при първо раждане. Ето какво трябва да знаеш за анестезиите преди дългоочаквания ден.

1. Спинално обезболяване се прилага:

 • когато раждането е в ход и разширението на маточната шийка е над 5-6 см;
 • налице са хубави контракции;
 • тоновете на бебето са добри.

2. Епидуралната анестезия (световен стандарт за обезболяване при раждане):

 • може да се постави в самото начало на раждането;
 • слага се, когато бременната има 3-4 см разкритие и наличие на болки;
 • обезболяването се дозира и може да продължи до 72 часа.

Предимства и недостатъци

Спиналната упойка обезболява моментално и е по-добра, когато раждането е напреднало и няма време да се прави катеризиране и тестовете, необходими за епидуралната упойка.

 • Дозата зависи от преценката на анестезиолога и се поставя еднократно. *Релаксацията на тазовите мускули е пълна.
 • Има ограничено действие – до около 3 часа след поставянето.
 • Използва се основно при раждане с цезарово сечение.

Епидуралната упойка, веднъж поставена, позволява обезболяването да продължи дълго време и ако се наложи да се премине към секцио.

 • Контролира се дозата на упойката, така че не се губи напълно чувствителността на родилката, която може да участва активно в изгонването на плода.
 • За предпочитане е при жените, които изпитват голям страх от болката и искат от самото начало на раждането да бъдат с анестезия.

Странични ефекти и нежелани реакции: епидуралната анестезия е оптимално добър вариант и няма нежелани реакции, докато при спиналната е възможно наличие на главоболие след раждането, което се преодолява бързо. При използване на аналгетици може да се появи сърбеж по тялото, който до един час отминава.

Противопоказания за поставяне на локална анестезия са: Прекаран енцефалит, менингит, наличие на срастване или възпалителен процес в областта на гръбначния стълб. Кожен проблем на мястото, където трябва да се боде, може да е причина за отлагане на упойката. Прекалено ниското кръвно също е противопоказание. При прием на някои медикаменти (антикоагуланти) трябва да има поне 48 часа от последната апликация, за да се направи упойка.

Изборът на медикамента, който ще използва анестезиологът зависи от това дали случаят е спешен и се налага мигновено обезболяване, за колко време е нужна упойката, както и някои специфични въздействия на самото лекарство. В България най-често се прилагат:

 • Лидокаин - има по-кратко действие в сравнение с останалите препарати;
 • Маркаин – действа много бързо и затова се използва при спешни ситуации;
 • Хирокаин - сравнително нов препарат, при който са изчистени страничните ефекти (като падане на кръвното). Именно затова е добър за прилагане на хипотоници.

Не забравяй, че:

Ако искаш обезболяване при раждането, трябва да направиш предварителна консултация с анестезиолога, който ще участва в раждането. Желателно е да си преминала и тест за алергии на медикаменти. Необходими документи и изследвания:

 • официален документ за кръвна група;
 • тестване за свръхчувствителност към анестетици (задължително е когато има алергии като сенна хрема или астма);
 • пълна кръвна картина.

 Ранното поставяне на спинална укойка (преди нужното разкритие от над 5-6 см) може да доведе до спиране или значително забавяне на родилния процес.

При определени обстоятелства медицинският екип може да ти откаже поставяне на упойка. Това е възможно да се наложи, ако падат тоновете на плода или има други усложнения, заради които трябва да се преосмисли хода на раждането.

Автор: д-р Спас Игов, анестезиолог в Първа САГБАЛ „Св.София“.