Работещата майка - наръчник за оцеляване

от 1

Да решиш дали да останеш вкъщи с бебето или да се върнеш бързо обратно на работа е един от трудните въпроси, пред които ще се изправиш още в първите месеци след раждането на детето ти. Сигурно някога отдавна-отдавна си си мечтала за живот, в който с лекота балансираш между прекрасно подредения си дом, красивите си добре възпитани дечица, любящия съпруг и приятната добре платена работа.
Работещата майка - наръчник за оцеляване

Работещата майка - наръчник за оцеляване

Да решиш дали да останеш вкъщи с бебето или да се върнеш бързо обратно на работа е един от трудните въпроси, пред които ще се изправиш още в първите месеци след раждането на детето ти.

Сигурно някога отдавна-отдавна си си мечтала за живот, в който с лекота балансираш между прекрасно подредения си дом, красивите си добре възпитани дечица, любящия съпруг и приятната добре платена работа. В реалността обаче си получила следния ултиматум: за да запазиш горе-долу приятната си (и горе-долу добре платена работа), с чиято помощ да поддържаш поне едно сравнително добре възпитано дете и да живееш с любящия си съпруг в чистичък и спретнат дом, броени месеци след раждането ти се налага да се впишеш в редиците на работещите майки.
Щом вече си взела това решение, ето няколко предложения, които ще ти помогнат да преодолееш по-леко промяната.

Обмисли добре кой ще поеме грижата за бебето

Ако ще се довериш на детегледачка, възможно най-рано започни търсенето на подходяща жена. Знаейки, че за детето ти се грижи компетентна и грижовна жена, ще ти помогне да изкараш осемчасовия работен ден в мир със себе си.

Поговори с шефа, преди да се върнеш на работа

Предвид голямата промяна в живота ти, няма да е лошо предварително да обсъдите всички твои задължения на работното ти място и всички очаквания за длъжността ти. Ако си отсъствала в продължение на месеци, може би са настъпили някои промени в организацията на труда или в изискванията към персонала. Хубаво ще е да знаеш предварително какви точно ще бъдат твоите отговорности и дали работното време и задължения ще бъдат по силите ти. Може пък да извадиш късмет и да случиш на шеф, който дори да облекчи делника ти, предвид далеч по-голямата ти натовареност в личен план. Знае ли, човек?

Бързай бавно с промените

Поне седмица преди да се върнеш на работа започни да свикваш детето с детската градина (яслата) или с бавачката. Опитвай да се откъсваш от него всеки ден малко, като увеличаваш постепенно времето, в което сте разделени. И за самата теб ще е полезно, тъй като плавната промяна ще те успокои и ще помогне и на двама ви да навлезете в новия режим на живот.

Средата на седмицата е идеален момент за връщане на работа

Така първата ти работна седмица ще приключи в рамките на 2-3 дни и с бебето ще имате целия уикенд на разположение. Допълнително облекчение за теб ще е ако имаш възможност първите 2-3 седмици да работиш на половин работен ден.

Не е необходимо да спираш с кърменето, ако не искаш

Докато бебето само не се отбие, тъй като е започнало да свиква с бутилката, продължавай да го кърмиш. Това ще удължи времето, в което се чувствате изключително близки, като едно неразривно цяло.
Според Кодекса на труда, чл. 166, ал.1: "всяка майка има право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа наведнъж."

Поговори с други майки, които са се върнали на работа

Сподели притесненията си с тях. Ще получиш ценни съвети и напътствия. Колежките на работа, които имат малки дечица, също са незаменим помощник. От тях ще разбереш какво ще е в действителност житието ти на майка, жонглираща между бебето, работата и къщата. 

Нормално е да се чувстваш притеснена, тъжна, дори и виновна

Всеки момент, в който с рожбата ти сте разделени, те кара да усещаш огромна празнина в живота ти. Все пак година след завръщането си на работа болшинството жени споделят, че това е оказало положително въздействие и за тях самите, и за децата им.
Детето ти, поверено на грижите на друг, става по-самостоятелно и осъзнава, че в живота му има много хора, които са загрижени за него и са щастливи да бъдат с него. Това не пречи на малките да са все така най-силно привързани към родителите си.

Нормално е да се притесняваш, че се хвърляш обратно в „истинския живот“

Първите дни на работа ще бъдат нещо като „меден месец“ за теб и колегите ти: всички ще искат да видят снимки на бебчето и да чуят всичко около раждането и за това как се справяте двамата – при това с най-големи подробности. Както се казва обаче: „Всяко чудо е за 3 дни.“ и скоро реалността ще те приземи обратно.

Някои ще ти помагат, а други...

Ще се изненадаш приятно колко много от колегите ти ще те подкрепят в стил: „Ще ти подам ръка сега, а може би някой ден – и ти на мен.“ Други обаче може да се проявят като безчувствени и егоисти, на които сякаш пречиш с присъствието си. Ако имаш усещането, че  предишните приятелски отношения на работното място са поохладнели, няма нужда да се самовиниш. Имаш пълното право да потърсиш друга работа, където ще се чувстваш по-добре.

Успокой темпото в края на работния ден

Завръщането у дома, след края на тежък работен ден, също е своеобразен вид препятствие. Опитай поне за пет минутки да намалиш темпото, преди да се върнеш у дома при рожбата си. Нетърпелива си да гушнеш детенцето си и да му се порадваш, но в същото време си и изморена, гладна, а понякога и изнервена. Опитай набързо да събереш семейството около масата, за да хапнете заедно. Заедно с таткото се разберете да поемате поред дежурствата: единият ще поиграе с бебето, докато другият слага масата.

Опитай да намериш баланс между кариерата и семейството

Ясно е, че вече си много по-натоварена от преди. Ясно е, че животът изведнъж е станал прекалено сложен. Опитай се обаче да се фокусираш върху хубавите неща, които ти се случват, не само върху проблемите, с които се сблъскваш всекидневно. Някои майки споделят, че бременността и гледането на бебето са ги дарили с огромно търпение. И това сега се оказва невероятно полезно в работата им. Други пък отдават новопридобитите си умения за преговори на постоянните разправии с малките палавници.

Радвай се на всеки миг заедно с бебето

Опитай да вземеш пример от татковците в това отношение – те ходят на работа, без да изпитват нашето чувство за вина и когато се върнат вкъщи наистина се забавляват с децата. Живей на принципа – по-важно е времето, прекарано заедно с децата, макар и кратко, да е настина качествено.

Когато наистина ти дотежи...

Сигурно ще останеш силно изненадана, но се оказва, че майките, които ходят на работа и тези, които стоят вкъщи с децата, често имат еднакви проблеми. Какви ли? Никога нямаш време за себе си, трудно ти е да разбереш от какво се нуждае бебето, чувстваш се претоварена от отговорностите си като родител...

Да изброяваме ли още?