За първото зъбче

от

С колко тревоги и трепети е съпроводено поникването на първото зъбче! Но пък бебешката усмивка става още по-прекрасна :). Първото зъбче обикновено ни изненадва между четвъртия и осмия месец. Няма нищо обезпокоително, ако това се случи по-рано или по-късно.
За първото зъбче

За първото зъбче

С колко тревоги и трепети е съпроводено поникването на първото зъбче! Но пък бебешката усмивка става още по-прекрасна :).

Първото зъбче обикновено ни изненадва между четвъртия и осмия месец.

Няма нищо обезпокоително, ако това се случи по-рано или по-късно. Докъм 2,5 години детето вече има 20 млечни зъбчета. Но първото можеш да удостоиш с твоето специално внимание.

Обичаи, свързани с появата на първото зъбче...

  • Вземаш паричка и потъркваш зъбчето, като казваш: „да си бяло и здраво като среброто“;
  • когато се покаже първото зъбче, се купува нещо бяло (чорапки, дрешки);
  • подарява се игла, за да пробие по-лесно зъбчето;
  • черпи се с пуканки, тъй като се вярва, че така както лесно се пукат пуканките, по същия начин лесно ще избият и останалите зъбчета.

Обичаи, свързани с падането на млечното зъбче...

Сега, когато едва се е показало първото зъбче, моментът за смяната му сигурно ти се вижда твърде далечен. Но времето лети... и около шестата година започва смяната на млечните зъбки. А повярвай, вълнението около първото паднало зъбче не е по-малко.

  • Детето вече е достатъчно голямо и вероятно само ще ти разкаже как сега, когато е паднало зъбчето, феята на зъбките ще го посети през нощта и ще му остави паричка или подарък на възглавницата. Не се колебай да влезеш в ролята на добрата фея :).
  • На сутринта самата ти ще се заразиш от детската усмивка, удовлетвореност и вяра във вълшебствата. А и не пропускай да напомниш на малчо нашата българска традиция – първото паднало млечно зъбче се хвърля високо, на покрива на къщата и се казва: „На ти, вранке, кокален зъб, дай ми железен.“