Първото лято на бебето

от

Лятото е сезонът на слънчевото настроение и безгрижие. Но дали е така и за бебето, което за първи път се среща с топлите лъчи.

Лятото е сезонът на слънчевото настроение и безгрижие. Но дали е така и за бебето, което за първи път се среща с топлите лъчи.

Всяка майка си задава редица въпроси, свързани с режима на малкото човече през лятото. И отговорите са важни, за да се избегнат евентуалните проблеми, а ползите от благодатта на сезона да бъдат максимални.

1.Как реагира детето на лятното време?

Лятото – не е най-добрият сезон за малкото. В горещините то се чувства не толкова добре, както в прохладното време. И това е така, защото неговата терморегулация все още е несъвършена и реагира много повече на прегряване, отколкото на преохлаждане. Затова твоята основна задача е да наблюдаваш да не се стигне до прегряване.

2.Колко продължителна да бъде разходката?

Колкото си може повече време прекарвай с малкото навън. Най-доброто решение е ако имате възможност да прекарате горещите месеци извън града (вила например) на чист въздух. Но дори и да си останете в апартамента, то тогава е добре по 4-5 часа на ден да бъдете на разходка. Изберете най-близкия парк и се радвайте на зеленината и спокойствието. Не забравяй да вземеш дъждобрана за количка, тъй като макар че е лято, може да те изненада разхлаждащия дъждец. Ако прекарвате лятото на село или на вилата се погрижи и за комарник на количката.

3.Как да обличам малкото през лятото?

Когато избираш дрешки за бебчо е важно те да бъдат от естествени материи – памук, лен. По принцип можеш да се ръководиш от правилото – обличай мъничето с толкова дрехи с колкото си и ти + 1 повече. През лятото, когато термометърът показва над 25 градуса само едно боди с къс ръкав е напълно достатъчно. Ако малките крачета не са студени могат да бъдат боси. Ако сте на открито слънце шапката е задължителна. Когато си на разходка вземи памучна пеленка за всеки случай, в случай, че стане по-прохладно.

4.Може ли бебчо да изгори от слънцето?

Може, ако не спазваш необходимите правила. По принцип не е за предпочитане бебето да стои под преките слънчеви лъчи. Както и не се препоръчва воденето му на плаж. Но фактите показват, че има смели родители, които не се страхуват да запознаят малкото с морето, дори преди да е навършило годинка. Тогава е много важно ходенето на плаж в подходящите часове (сутрин до 10.00 часа и след обяд след 17.00 часа), използването на чадър и слънцезащитен крем.

5.Трябва ли да пие повече вода?

Мненията са различни дали детето трябва да пие вода, докато се кърми. Част от специалистите считат, че до 1 година можеш да се довериш на желанията на малкото – ако иска нека пие вода, ако не иска – не се притеснявай, то си набавя достатъчно течности от кърмата. Но ако сте навършили годинка, предлагай по на често шишето с вода. Детето трябва да получава достатъчно количество течности. Прясно изцеденият сок също нека присъства в менюто. Един от признаците за недостатъчно поемане на течности са ярко червените устни.

6.Как да го храня?

Не е чудно ако в горещото време детето яде по малко от обикновено. Това е нещо съвсем нормално – обикновено през летните месеци малчовците наддават по-малко килограми. Резките промени в храненето на детето са нежелателни, още повече пък през лятото. Затова ако кърмиш малкото се постарай да запазиш режима до есента непроменен – по този начин ще предотвратиш възможни стомашни неразположения. Ако вече си го захранила, бъди внимателна с плодовете. Изобилието им е примамливо и за малкото човече, но в рамките на един ден не въвеждай повече от един нов плод, а общото количество не трябва да превишава 100 г между 6-9 месец и 150 г в края на първата година. В горещите дни е възможно детето да предпочита супи и каши. В това няма нищо страшно, просто предложи месното или зеленчуковото пюре за вечеря.

7.Как да се справя с кожните проблеми?

Възможно е през лятото бебешката кожа да се изрине или да се зачерви. В повечето случаи причината е прегряване. Това, което можеш да направиш е да обличаш малкото по-леко и да използваш крем, който съдържа цинк (помага на кожата да се възстанови). Естествено ако проблемът не отшуми се консултирай с педиатъра.

8.Подходящ ли е климатика за детската стая?

През лятото прозорецът може да бъде отворен в стаята, където е бебето, без да става течение. Но климатикът не се препоръчва в детската стая. Или ако има, то нека бъде включван докато детето не е там.

9.Време ли е за закаляващи процедури?

Ако раждането е преминало нормално и бебето е здраво, след като се посъветваш с педиатъра можеш да започнеш със закаляващите процедури. Определено лятото е особено подходящо за това. Практически закаляването може да започне във всяка възраст, но колкото по-рано, толкова по-добре. За новороденото първите закаляващи процедури се явяват въздушните бани. Разходките започват с 15-20 минути и постепенно достигат до 1,5-2 часа по два пъти на ден. Бъди внимателна със слънчевите бани. Колкото по-малко е детето, толкова по-чувствително е към ултравиолетовите лъчи. До 3 месеца не излагай мъничето на слънце. След това може само крачетата и ръчичките за 1-2 минути, като постепенно се достигне до 15 минути. След 6-ия месец могат да се правят цялостни слънчеви бани за не повече от 5 минути. Нарушенията на правилата при закаляването водят до обратен ефект. Ето защо предварително непременно се консултирай с педиатъра.

10.Мога ли да организирам почивка с бебето?

Добре е бебето да е навършило поне 3 месеца. За да донесе почивката на мъничето здраве я планирай по възможност за 3-4 седмици. Имай предвид, че първите 7-10 дена служат за адаптация на организма и чак след това детето започва да си почива.

Първото лято на бебето

Внимание!

Ако бебето е зачервено, има капчици пот по лицето, телесната температура е повишена, отпуснато и вяло е или обратното – капризно и плаче повече от обикновено, възможно е и повръщане, то тогава вероятно се касае за ПРЕГРЯВАНЕ.

КАК ДА РЕАГИРАШ?

  • премести детето на сянка, ако се намира на слънце;
  • разсъблечи го;
  • дай му да пие вода;
  • измий с хладна вода лицето и ръцете му;
  • консултирай се с лекар.

Консултант: д-р Радка Масларска, началник отделение Неонатология в МБАЛ „Токуда Болница София“