Първо ритниче в корема на мама

от

Радостната новина вече е оповестена на света – ти и любимият ти очаквате наследник. Започва нетърпеливото броене на дните...

Радостната новина вече е оповестена на света – ти и любимият ти очаквате наследник.

Започва нетърпеливото броене на дните, ходене на прегледи и изследвания и най-вече безкрайното очакване на първото движение на мъничето в корема ти. Кога ще се случи, защо се бави, колко често трябва да го усещаш?

Почти всяка бъдеща майка си задава тези въпроси, докато всъщност движенията на мъничето отдавна са факт, просто то е твърде малко, за да ги усетиш отчетливо. В този смисъл трябва да знаеш, че първото му движение се случва много по-рано, отколкото ти си усетила.

Но за да разбереш езика на бебешките движения ще ти е нужна малко предварителна информация.

Първите съкращения на сърдечния мускул се появяват на двадесет и първия ден от развитието на човешкия ембрион. Започват да се развиват елементите на скелетната мускулатура. Ритмични съкращения на първичните влакна се наблюдават още преди оформянето на нервната система. В края на ембрионалния период (до края на осмата седмица) и началото на феталния период започва оформянето на нервната система, която отговаря за двигателната активност. До този момент е налице мускулна тъкан и нервни влакна, които подават импулси към тях и така се получават въпросните съкращения или движения.

И така, първите двигателни рефлекси, които всъщност са съкращения на мускулите следствие активността на нервните окончания, се наблюдават още в края на осмата седмица от бременността.

Около десетата седмица се появяват дори рефлекси, предизвикани от раздразнение на участъци от кожата, до които достигат гръбначните нерви.

Разбира се, тези движения трудно могат да бъдат усетени от майката, те са съвсем нежни и малки, защото и размерите на ембриона са такива. Освен това плацентата е голяма и малкия ембрион свободно плува в нея и дори рядко докосва стените на матката.

Към шестнадесетата седмица се появява двигателна активност, провокирана от звуци – най-вече от гласът на майката и от изменение на интонацията му. Следващата седмица плодът започва дори да мижа, а след това да докосва с ръка коремчето си и да свива и отпуска юмруче и даже си закрива личицето при силни, резки и неприятни звуци.

В първия триместър у мъничето вече има изградена представа за комфорт. Тя му помага да се ориентира в това каква е нормалната дължина и интензитет на външните дразнители. То установява, че с движение може да промени ситуацията, например да се скрие от силна светлина или да обърне гръб на посоката на звука.

Основната задача на плода е да се развива, а затова му е нужно правилно хранене и кислород. Ако той не достига, плодът реагира с активно движение, с което един вид подбутва и масажира плацентата, така предизвиква по-активно кръвообръщение и съответно повече кислород.

Ето защо, много пъти когато бременната лежи по гръб, матката затиска основните кръвоносни съдове, което веднага се отразява и на активността на плода. Започват бурни движения и това заставя мама да се обърне настрани. Именно затова понякога лекарите съветват бременните да лежат настрани.

Какво може да усети мама

Около 20-22 седмица се оформя гръбначния стълб и главния мозък. Тогава движенията на плода се урегулират. На този етап най-вероятно можеш да усетиш някакви нежни движения, които в началото наподобяват гъделичкане. Разбира се, не е задължително точно в тази седмица да усетиш, може да е малко по-рано или по-късно. Според много жени, първескините усещат на двадесетата седмица или по-късно, а тези, които раждат второ или трето на осемнадесетата.

Първото движение, което мама усети е повод за невероятна радост.

Тогава сякаш се свързваш с новия живот чрез нежна емоция и любов, усещаш трепкането на бебето като деликатно докосване от крило на пеперуда или мъничко погалване отвътре. Сякаш бебето иска да си общува с теб. Постепенно именно по тези движения някои майки се научават дори да различават различните емоции и състояния на плода. С една дума – движенията на бебчо се оказват специфичен език, с който предават послание на външния свят и най-вече на мама.

Ритъмът и силата на движенията се променя с времето и с растежа на плода. Към 24-та седмица двигателната активност вече напомня на тази на новородените. Мъничето реагира съвсем ясно на емоциите и измененията в интонацията на мама. Когато тя се вълнува, страда, радва малчо реагира с бурни движения и ритничета или пък точно обратното – изведнъж утихва и стои кротко известно време.

Необичайно буйните и болезнени движения на плода понякога сигнализират за проблем.

Случва се движенията да причиняват болка на бременната, в такъв случай просто трябва да се промени позицията на тялото. Все пак, ако в продължение на няколко часа движенията са бурни и причиняват болка, бременната трябва да се обади на следящия я лекар. Много жени споделят за болка и притискане в подребрието по време на третия триместър, но това не бива да те притеснява.

Как да следиш движенията и за какво говорят те?

Нужно е да следиш двигателната активност на бебето, ако такава липсва повече от дванадесет часа, това е тревожен сигнал и задължително следва разговор и среща с лекаря.

След 24-та седмица на бременността плодът се движи средно около 10-15 пъти в час, като не е задължително да усещаш всяко движение. Имай предвид че мъника може да прави и три часови паузи за сън, когато почти не се движи.

И все пак, ако детето е твърде активно в течение на няколко дни или обратното – липсва движение или почти няма такова, бременната трябва да се обърне за помощ към лекар.

За да стимулираш ти активация на плода можеш да направиш малко физически упражнения, дихателни упражнения със задържане на дъха или да похапнеш нещо сладко.

Внезапната активност на бебето може да е и в следствие на неудобна поза, при която до него достига по-малко кислород. В такъв случай простото преместване помага. Но ако в течение на няколко часа резките движения не спират – това е сигнал да се обадиш на акушер гинеколога си.

Максимално нарастване движенията на плода се забелязва към 24-та и 32-та седмица от бременността. След това тя постепенно се снижава, особено към края на бременността и преди раждането. Тогава плода е голям и заема повече пространство, така просто няма достатъчно място за движение.

При отклонение от нормалния ритъм и честота на движенията, твоят лекар най-вероятно ще направи ултразвуково изследване и прослушване на тоновете на бебето.

Усложненията могат да бъдат причинени от хипоксия или иначе казано от липса на кислород. Това състояние може да е в следствие на анемия, сърдечно съдови заболявания, захарен диабет, кръвотечение и други усложнения на бременността. Прослушването на тонове може да установи липсата на кислород. Например в момент на движение честотата на сърдечните съкращения се увеличава с 10-15 удара в минута.

Все пак не бива да те тревожат подобни неща, защото се случват рядко, а и хванати навреме не представляват проблем за бебето и майката.

Основното, което трябва да запомниш е, че ако липсва двигателна активност за над дванадесет часа или интензивността на движенията се увеличава в продължение на няколко часа и не престава след промяна на позицията на тялото – следва да се обърнеш незабавно към лекар.

Радвай се на всеки трепет и на всяко движение, вслушвай се в тях, защото това е езикът на твоето бебче. Пренаталният период също е време, когато ти и татко му може да си комуникирате с бебето.   

То ще реагира на твоите емоции, на гласове и музика и ако ти си спокойна и уверена ще се радваш на изключителни девет месеца общуване с малкото съкровище.