Първите зъбки

• от 39

Голяма част от бебетата се сдобиват с първите зъбки някъде между четвъртия и седмия месец.

Голяма част от бебетата се сдобиват с първите зъбки някъде между четвъртия и седмия месец.

Има и изключения, при които първото бисерче се появява едва на три месеца, докато пък при други чак на първата година. Сред майките се носят и слухове за бебета родени със зъбче, което също е вероятно. Когато и да се появят обаче, обикновено са повод за недоволство, неспокойствие и дори хрема при детето.

Зъбите започват да се оформят още докато детето е в утробата, тогава се оформят и венците.

Първите зъбкиСлед раждане постепенно зъбчетата пробиват навън през венците, което предизвиква болка и безпокойство у детето. В общи линии, първо се появяват първите две зъбчета долу, след това по средата отгоре, а след тях започват един по един да никнат и останалите от страни. Възможно е в началото да изглеждат криви, но това не е повод за безпокойство, постепенно с времето се изправят.

Последните зъбки израстват обикновено към втората година на детето. До третата година то трябва да има 20 млени зъбчета, които на свой ред по-късно ще отстъпят място на постоянните. А това се случва горе долу около шестата година на детето.

Симптомите, които подсказват, че никне зъбче

Според някои лекари този процес може да предизвика нервност, температура и дори диария. Почти всеки втори родител споделя, че детето изпитва голям дискомфорт и болка при никненето на зъби.

Често никненето на съби е съпроводено с:

  • постоянно обилно отделяне на слюнка
  • раздразнителност и чест плач
  • желание да хапе и дъвче всичко, което попада в ръцете му
  • отказва храна
  • проблеми със сънят

Според някои лекари зъбките не могат да причинят температура и разстройство, мнението им е, че това е чисто съвпадение и родителите трябва да потърсят специализирана помощ за лечението на тези симптоми. Ако се случва и при теб, по-добре заведи детето на консултация, дори и ако очевидно му расте зъбче.

Как да облекчиш състоянието на детето при никнене на зъби

Как да облекчиш състоянието на детето при никнене на зъби

Най-стандартното и ефективно решение е да дадеш на бебето да дъвче мека гумена играчка.

В момента се намират такива, които са пълни с течност, която можеш да охладиш предварително в хладилника. Студеното притъпява болката за известно време. Ако детето е по-голямо, може да му предложиш студено кисело мляко или резенче студена ябълка, която да гризе. Ако тези трикове не помагат може да пробваш с геловете за венци, които охлаждат и имат обезболяваш ефект. Намазваш пръста си с някой от тях и разнасяш по венците. В началото опитай със съвсем малко количество, защото макар и рядко, понякога предизвикват алергична реакция. Понякога се налага да дадеш няколко капки панадол, но за това е най-добре да питаш педиатъра.

След като пораснат, зъбките трябва да се почистват с четка, подходяща за възрастта на детето и с много малко паста за зъби.

Това трябва да става след последно хапване вечерта. Желателно е детето да не заспива с биберон и след почистването на зъбите да не пие нищо освен вода.

След като пораснат зъбките заведи детето на зъболекар, за да провери дали всичко е наред. Нека той да ти обясни добре как да поддържаш хигиената в детската уста. Ако детето има навика да смуче биберон или пръст, ще трябва да се постараеш да го отучиш от тези вредни навици, тъй като водят до изкривяване на зъбите.