Първите майчини часове

от

Какво се случва с тялото ти непосредствено след раждането? Ще бъдем твоят гид за това, което те очаква в първите часове след Голямото събитие.
Първите майчини часове

Първите майчини часове

Какво се случва с тялото ти непосредствено след раждането? Ще бъдем твоят гид за това, което те очаква в първите часове след Голямото събитие.

1-ви-2-ри час

Поздравления! Ето че вече си майка! Усилията ти ще бъдат възнаградени с първата разтапяща прегръдка с твоето новородено. Веднага след раждането от лекарския екип ще ти подадат бебето за първата ви среща. Не се стряскай, ако мъничето не изглежда както в мечтите ти. Все пак е престояло 9 месеца на тясно и влажно място. Само след няколко дни това ще е най-хубавото бебе в целия свят! След този вълнуващ момент гинекологът ти ще огледа внимателно родовите пътища. Ще бъдат възстановени евентуалните епизотомия (разрез на тазовото дъно между ануса и вагината) и разкъсвания. А сега е време за почивка под лекарско наблюдение. Първите 2 часа след раждането ще останеш в следродилната зала върху количка и ще те завият, така че да се чувстваш комфортно. Акушерката ще следи гениталното кървене, ще премери кръвното ти налягане и ще провери корема ти.

3-ти-4-ти час

След като най-трудната част е зад гърба ти, ще те преместят в друга стая. В зависимост от организацията в конкретната болница може да си сама или заедно с още родилки. От теб зависи дали ще решиш да си почиваш, да поспиш, или пък ще се опиташ да направиш първите си крачки. Само че бъди внимателна и не бързай! Тялото ти е доста изтощено, така че направи първата си разходка бавно в стаята. Добре е също да опиташ  сама да отидеш до тоалетна по малка нужда. Към 5-ия час постепенно ще се движиш повече и това ще ти помогне по-бързо да се възстановиш.

6-и час

Ето че е дошло времето да се изкъпеш сама. Дори в началото да ти е малко трудно, душът ще те освежи. Добре е да знаеш, че хигиената, особено в областта на перинеума, е много важна. След раждането кръвотечението в първите часове (т. нар. лохии) е нормално да е по-обилно, отколкото нормална менструация, но в следващите дни нещата ще се нормализират. Важно е да сменяш дамските превръзки на по-малки интервали (на около 2 часа максимум), защото засъхналата кръв е благоприятна среда за развитието на микроби. В някои от държавните болници на 6-ия час се дава бебето на майката за първото кърмене. За целта ще трябва да измиеш ръцете и гърдите си (само с хладка вода). Не се отказвай, дори и първоначално кърменето да ти се стори трудна и болезнена задача. То е изключително важно както за теб, така и за твоето бебе. Така матката се контрахира (намалява обема си) по-бързо. Освен това създаваш силен имунитет срещу различни болести на мъничето си. През първите няколко дни гърдите ти ще отделят жълтеникава течност – т. нар. коластра. През този период бебето се нуждае средно от по 5 г на хранене. Към 3-тия-4-тия ден след раждането идва ред на преходното мляко, а към 5-ия ден е ред на зрялото мляко, което е леко синкаво на цвят.

Време е близките да узнаят щастливата новина!

Ти ще прецениш кога е дошъл моментът да зарадваш близките с новината за появата на новия член на семейството. Разбира се, първи е таткото! (Ако не е бил до теб в родилната зала.) Ако се чувстваш уморена за писане на sms-и, най-добре помоли някой новоизлюпен дядо/баба да съобщи вестта на останалите роднини. Това може да е задача и на щастливия татко.

7-и-8-и час

Ако се чувстваш отпочинала, може отново да звъннеш на половинката си. Споделянето (как се чувстваш, как изглежда бебето) е ободряващо занимание и ще ти помогне да преодолееш по-бързо емоционалната нестабилност, в която често изпадат жените след раждането. Освен това чувството, че някой мисли за теб и те подкрепя, вдъхва допълнително сили за по-бързото възстановяване. В случай че не си го направила досега, е добре да се подкрепиш с някаква лека храна. Избери плод (1 ябълка или 1 банан), за повече енергия може да си хапнеш шоколад, ядки и е задължително да поемаш достатъчно течности.

9-и-10-и час

В зависимост от режима в болничното заведение може да се видиш с някой от близките си. В повечето държавни болници ежедневно има определени часове за свиждания (например между 16-18 часа). През това време може да се разходиш, да седнете в кафенето на болницата или ако времето позволява, да излезеш на въздух в градината (или пред лечебното заведение). Ако пък си избрала да бъдеш в самостоятелна стая, може да получиш посещение от таткото или друг близък (това най-често е възможно в частните болници).

72 часа. Ако до този период след раждането не си ходила по голяма нужда, ще ти дадат слабителни. Това е важно за възобновяването на естествените процеси в организма.

Първите часове след секцио

След цезарово сечение възстановяването е по-бавно. Веднага след раждането ще видиш за малко рожбата си, след което ще бъдеш настанена в реанимацията. Там ще бъдеш 24 часа под лекарско наблюдение и на обезболяващи. Щом тези часове изтекат, ти предстои раздвижване (обикновено с помощта на рехабилитатор). В началото може да е доста болезнено за теб (както и кихането, кашлянето и др. заради напрягането на коремната мускулатура). Важно е обаче да се раздвижиш, защото така по-бързо ще се възстановиш. След този вид коремна операция се спазва определен хранителен режим, за да се възобнови плавно нормалната перисталтика на червата.

Консултант: д-р Силвия Савова, акушер-гинеколог, Първа АГ болница  „Св. София“, София