Първите дни с бебето

от

Как ще изглежда бебето ми и ще се адаптира ли успешно към външния свят? Ще мога ли да се грижа за него? Това са най-често притесненията на бъдещите майки в навечерието на раждането.
Първите дни с бебето

Първите дни с бебето

Как ще изглежда бебето ми и ще се адаптира ли успешно към външния свят? Ще мога ли да се грижа за него? Това са най-често притесненията на бъдещите майки в навечерието на раждането.

Адаптационен синдром

Какви грижи ще трябва да полагаш за новороденото си дете в самото начало зависи от това дали то ще се роди на термина си и с нормалното за възрастта си тегло, или ще бъде недоносено. Недоносените изискват по-специфични грижи, а често се налага и да останат по-дълго в болницата.

При всички новородени обаче е налице т.нар. адаптационен синдром. Това е периодът в първите 2-3 дни след раждането, който е свързан с:

 • отделяне на първата урина (до 48-ия час);
 • първото изхождане (тъмно-зелените изпражнения - мекониум, които новороденото отделя в първите 2-3 дни след раждането);
 • изхвърляне на воднисти и слузести изпражнения (транзиторен катар на червата);
 • физиологичното спадане на теглото на новородените с около 10% .

Освен физическата адаптация в първите дни след раждането протича и адаптация на централната нервна система. Тя се изразява в следното:

 • широко отворените очи на новороденото, което се опитва да запомни чертите на майка си (терминът е импринтинг);
 • примитивни рефлекси, като силно стискане на подаден пръст (т.нар. рефлекс на Робинзон);
 • сукане и гълтане;
 • рефлекс на хоботчето (удължаване на устните в посока на зърното на майчината гърда).

„Полова криза“ на новороденото:

Възожно е да забележиш някои от следните специфични състояния:

 • Мастопатия на гръдни жлези. Представлява увеличение на гръдните жлези на новородените, свързано с влиянието на майчините хормони върху плода. Случва се в първите 2-3 седмици след раждането. Около 60% от бебетата имат подобен симптом, който отшумява много бързо.
 • Вагинален флуор. Белезникаво течение, което се получава поради преминаване на естрогени от майчиното кръвообръщение в това на плода. Отминава бързо с понижаване на нивото на естрогените.
 • Менорея. Леко кървене, което се получава при момиченцата пак под въздействие на хормоните от майката.

Всички тези симптоми отшумяват от само себе си и не бива да се опитваш да влияеш или да ги третираш по някакъв специфичен начин.

Физиологичната жълтеница

Тя засяга в различна степен почти всички новородени. Жълт пигмент на име билирубин се натрупва в тъканите, особено в кожата, където може да се види като жълтеникаво или оранжево оцветяване. При бебета с физиологична жълтеница пикът на билирубиновото ниво е между третия и петия ден от живота им, когато е засилен разпада на ембрионалния хемоглобин, който е със стойности много по-високи от нормалните. Билирубинът се елиминира от кръвта чрез работата на черния дроб и се изхвърля чрез изпражненията. Лекарите ще следят от близо нивото на билирубина в този период чрез кръвни тестове или със специален уред билирубинометър. Ако нивото на билирубина не спада бързо до нормалните стойности (това се случва често при недоносените деца) се предлага фототерапия. Това е лечение чрез излагане кожата на бебето на синя светлина, която разрушава билирубина и така улеснява отделянето му. Ако жълтеницата продължи след 21-я ден, се говори за патология и се изисква по-обстойно наблюдение.

Внимавай за...

Процесът по преработката на билирубина отнема много енергия и затова е много важно в този период майките да кърмят често бебетата си, а не да им дават вода или глюкоза. Храненето на новороденото може да достигне дори 20 пъти в денонощието!

Плаче ли бебето – слагайте го на гърда, това е най-доброто лечение на жълтеницата.

Проблеми с кожата на бебето

В първите седмици е нормално малкото човече да те изненада с появата на дребни пъпчици, петънца и др. Ето на какво се дължат:

 • Токсичен еритем – този обрив се появява през първите няколко дни след раждането. Ще забележиш различни по големина червени петънца с малки връхчета, изпълнени понякога с белезникава течност. Много бързо променя локализацията си и най-често изчезва спонтанно. Не се дължи на инфекция, а на преминалите от мама в края на бременността хормони. И не изисква никакво специално лечение!
 • Милиа – това са запушени мастни жлезички, белички големи като връх на топлийка. Разположени са по носа и бузките и отзвучават до края на първия месец.
 • Милиария – запушени потни жлези, които са под формата на бели прозрачни кристалчета. Най-често се появяват по челото на бебето.
 • Суха лющеща се кожа с намалена еластичност – това състояние е характерно за преносените деца, при които плацента не може повече добре да храни бебето или при доносени мъничета, чиято плацента по някаква причина не е могла да изпълнява пълноценно функциите си.

Ежедневната хигиена

Следвай препоръките на педиатъра, като не забравяш следното:

 • Еднократните пелени трябва да се сменят не по-рядко от всеки четири часа.
 • Новороденото се къпе във вана и се изплаква под слабо течаща вода с температура 38 С – 38,5С. Първо се измива главата, а после и тялото.
 • Не пропускай почистването на очите, ушите, нослето и половите органи.
 • Кожата се подсушава с леко потупване с пелена/хавлия. В никакъв случай не търкай!
 • След баня следва омазняване със зехтин или слънчогледово олио или специализирана медицинска козметика за бебета.
 • Пъпният остатък се почиства внимателно с памуче, напоено с 95 С спирт.

5 стъпки за успешно кърмене

 1. Новороденото да се постави на гърда в първите часове след раждането;
 2. Непрекъснат контакт на майката и бебето непосредствено след раждането;
 3. Кърмене на поискване;
 4. Да се избягват биберони и залъгалки;
 5. Да не се дава вода и други течности.

Оптималните условия за отглеждане на новороденото са: температура на въздуха 22-24 С, влажност – 50%.

Ключът към добрата адаптация на новороденото е естественото хранене на поискване, а не по часовник.

Автор: д-р Радосвета Росманова, неонатолог, ІІ САГБАЛ „Шейново“, София

calendar

Календар