Първи триместър | 1-13 гестационна седмица

от

Поздравления! Ще ставаш майка. След първоначалния „шок“ от двете чертички на теста за бременност...

Поздравления! Ще ставаш майка. След първоначалния „шок“ от двете чертички на теста за бременност се приготви за още изненади (в началото не толкова приятни).

Ще усетиш как тялото ти започва да се държи прекалено странно. Не говорим само за сутрешното прилошаване – не се учудвай, че любимата ти миризма на пица ще те изстрелва за секунди в банята. Това е само началото :-)

Може дори да ти се появи акне, косата ти да се омазнява по-често или пък да усещаш странни болки в корема...

За всичко това са виновни хормоните, но именно те ще ти помогнат по-плавно и лесно да настроиш организма си на „бременна вълна“.

 Първи триместър - 1-13 гестационна седмица  

Върху какво да се фокусираш?

Храни се здравословно!

Не е нужно драстично да променяш хранителния си режим. Приемай разнообразни продукти. Избягвай алкохола.

Ето какво още е добре да изключиш от менюто си.

  • Кафе, шоколад, какао. Съдържат кофеин, който предизвиква раздразнение и безсъние. Ако прекаляваш, има риск бебето да се роди с по-ниско от нормалното тегло.
  • Сурови, пушени, „шарени“ меса. От суровите меса има риск да се заразиш с токсоплазмоза. „Шарените“ меса съдържат много адитиви (консерванти, оцветители и др.), с които бебешкият организъм трудно се справя.
  • Сосове с майонеза и/или яйца. Яйцата могат да причинят салмонелоза.
  • Първи триместър - 1-13 гестационна седмицаИзкуствени подсладители. Имат редица странични ефекти. Замени ги с кафява нерафинирана захар.
  • Газирани напитки. Съдържат въглероден двуокис, който затруднява отделителната система. Имат и оцветители, подсладители, консерванти.

Списък „Какво да направя?”

Започни дневник. Сега е моментът да записваш всички мисли, които те вълнуват.
Отбелязвай и въпросите, които искаш да зададеш на акушер-гинеколога.

Запиши се в Женска консултация. Избери специалист, на когото можеш да разчиташ. На първата визитация най-вероятно ще те прегледат и на ехограф.

Увеличи приема на витамини. Ако хапваш около 700 грама плодове и зеленчуци дневно, най-вероятно няма да ти е необходимо да взимаш добавка.

Въздържай се да боядисваш косата си. По-добре изчакай или предпочитай боите на растителна основа. Предполага се, че част от боята може да премине през плацентата.

Ограничи приема на лекарства. Не посягай към лекарствата без лекарска консултация.
Погрижи се за себе си. Почивай си повече. И не пропускай профилактичните прегледи!

Нашият съвет:

Опитай да надхитриш сутрешното прилошаване с помощта на разенче лимон или сочна ябълка. Към тях добави и джинджифилов чай.