Първи прегледи на бебето

от

Още докато си в родилното отделение, неонатолозите проследяват развитието на бебето чрез необходимите прегледи и изследвания.

Първи прегледи на бебето

Първи прегледи на бебето

Още докато си в родилното отделение, неонатолозите проследяват развитието на бебето чрез необходимите прегледи и изследвания.

В момента, в който бебето извести появата си, то вече е в центъра на вниманието. И ти, и докторите искат да направя най-доброто за него, за да се чувства уютно в Големия свят. Неонатологът е човекът, който пръв ще провери състоянието му – дали всички органи са в норма, има ли някакви аномалии и т.н. За щастие в повечето случаи всичко е наред и щастието е пълно.

Изследвания и ваксини

Първите изследвания, които се извършват веднага след раждането на бебето са лабораторни – пълна кръвна картина, кръвно-газов анализ, кръвна група при необходимост (например затруднена адаптация към извънутробния начин на живот, заболяване на новороденото или по желание на родителите).
Ултразвуковото изследване на мозъка, коремните органи и тазобедрените стави непосредствено след раждането на бебето е изключително важно за откриване и навременно лечение на вродените заболявания.

Задължително

 • На 12-ия час от раждането се прави ваксиниране срещу хепатит В (изключение са децата на майки с положителен Австралийски антиген, чиито деца се имунизират на 6-я час от раждането).
 • След 48-ия час от раждането се прави БЦЖ – ваксина.
 • След 72-ия час се прави скрининг за фенилкетонурия (наследствено нарушение в обмяната на веществата) и хипотиреоидизъм (нарушения във функционирането на щитовидната жлеза).
 • В нашето отделение основното ни предимство е в разработената програма за скрининг на новородените, която е единствена по рода си в страната и региона.

Ранният неонатален скрининг е изследване на всички новородени деца, чиято цел е откриване на вродени заболявания, ранно лечение и профилактика на усложненията от тези болести. С неговото провеждане се поставя ранна диагноза и се спестява страданието на детето и неговото семейството.

Много родители на здрави новородени деца предпочитат да се възползват от специализираните изследвания, тъй като те създават сигурност и спокойствие при първите грижи за децата им вкъщи.
Неонаталният ултразвуков скрининг трябва да се проведе в Родилния дом, не по- късно от края на 1-я месец след раждането.

При рисковите групи новородени деца - недоносени и доносени с проблеми в неонаталния период - е задължително те да се направят веднага след раждането. Провеждането на тези изследвания изисква високотехнологична апаратура и квалифициран персонал, който да поеме отговорност.

Нашата програма за ранен скрининг включва:
- ултразвуково изследване на тазобедрените стави за отхвърляне на вродена или предизвикана дисплазия на тазобедрената става при новородените;
- трансфонтанелна ехография /ултразвуково изследване на мозъка/;
- абдоминална ехография /ултразвуково изследване на състоянието на коремните органи/
- програма за скрининг на вродената глухота и нарушения в слуха чрез изследване на слухови евокирани потенциали.

Трансфонтанелна ехография

Изследването с ултразвук на мозъка при рискови и здрави новородени деца е най- безопасният метод за откриване на вродени малформации, хеморагични /мозъчен кръвоизлив/ и хипоксични /перивентрикуларна левкомалация/ поражения на мозъчната тъкан. Ранната диагноза дава възможност за успешно лечение без усложнения и дефицит в развитието на децата. При по-сериозни усложнения ултразвуковото изследване е най-безопасният и безвреден метод за проследяване на установените промени и най-добра отправна точна за назначаване на своевременно и адекватно лечение.

Ехография на коремни органи

Изследването с утразвук придоби определящо значение в диагностицирането на много болестни състояния на гастроинтестиналния тракт. Той стана основно средство за диагностика при пилорна стеноза, инвагинация, остър апендицит. Най- честият повод за ехография на отделителната система са инфекциите на пикочните пътища и търсене на подлежаща малформация с подозиран бъбречен произход. Аномалиите на отделетелната система могат да имат определящо влияние върху изхода на бременността.

Ехография на тазобедрените стави

Скринингът на тазобедрените стави на всички новородени спомага за определянето дали бебето попада в РИСКОВАТА ГРУПА или НЕ още в родилния дом.
Рисковите деца изискват специално наблюдение - най-добре е то да се извърши от специалист – ортопед /още по-подходящо е детето да се следи от детски ортопед/, отглеждане с профилактични гащички до 4-я месец, сонографски/ ултразвуков и рентгенологичен контрол.

Основните показатели за определяне на „рисковите„ деца са следните :

 • Обременена фамилна анамнеза, включително свръхеластичност на ставите на родителите.
 • Момичетата са по-обременени. Заболяването се среща 7 пъти по-често при момичетата
 • Първородените деца са по-уязвими от заболяването поради здравата абдоминална и утеринна мускулатура
 • Седалищно предлежание – от 30-50% от седалищните предлежания развиват дисплазия на ставата
 • Цезарово сечение поради седалищно предлежание
 • Намалена околоплодна течност /Олигохидрамнион/
 • Многоплодна бременност - един засегнат близнак - за еднояйчни риск- 42,7% , за разнояйчни- риск- 2,8%.

„Рисковите” деца трябва да се изследват сонографски след раждането, на 3-та, 6-та седмица, на 3-я и 6-я месец. Рентгенологичното изследване в този период не се препоръчва. Такова може да се извърши на 4-5 месечна възраст. Правилното отглеждане на новороденото е начало на лечението на вродената дисплазия на тазобедрената става и профилактика на най- често срещаните форми на предизвикана дисплазия

Профилактика през 1-вата година

Според сега действащата нормативна база до 1-годишна възраст децата се проследяват ежемесечно от личен лекар, като е желателно той да е със специалност Педиатрия. Профилактичните изследвания на кръв и урина се правят на 6 месеца и 1 година. Поставят се ваксините според имунизационния календар.
В нашата болница сме разработили програма за проследяване на децата, родени в Токуда, като ги консултираме всеки месец и назначаваме необходимите изследвания и поставяме ваксините. От миналата година правим детска консултация и на бебета, родени в други болници. Двама от лекарите в екипа преглеждат по НЗОК с направление №3, а целият екип извършва свободен прием. Важно е предварителното записване за преглед, за да не се налага излишно чакане на родителите и малките деца пред нашите кабинети.

Консултант: Д-р Масларска – началник отделение Неонатология в МБАЛ „Токуда Болница София”