Първи полезни игри за бебето

от

Още с раждането на мъничето е нужно да отделяш достатъчно време за общи развиващи занимания. Най-лесните игри с предмети, които има във всеки дом, ще помогнат на бебчо да получи своите първи знания за света, който го заобикаля.

Първи полезни игри за бебето

Първи полезни игри за бебето

Още с раждането на мъничето е нужно да отделяш достатъчно време за общи развиващи занимания.

Най-лесните игри с предмети, които има във всеки дом, ще помогнат на бебчо да получи своите първи знания за света, който го заобикаля.

Прави като мен

Лицето на мама е най-интересният обект за наблюдение, особено през първите два месеца от живота на детето. Вземи малкото в обятията си и му дай възможност да изучава твоите мимики. Известно е, че децата се стремят да имитират това изражение на лицето, което виждат у родителите си. Интересно е да наблюдаваш: усмихни се и ще видиш, че и бебето ще се опита да се усмихне, свий вежди, изплези език и очаквай повторение.

Съвет: сложи малките детски ръчички на твоя нос, брадичка, очи и ясно произнеси частите на лицето. Докосни с твоята ръка бузките на малкото, а после с неговата твоите и назовавай.

Хартиен приятел

Мама не може постоянно да бъде до детското креватче. Ако детето не спи, непременно трябва да има с какво да се занимава. Разглеждането на белия таван едва ли е най-приятното нещо на света. В първите месеци бебето добре различава черния и белия цвят, но още не е способно да възприема светлосенките и полутоновете. Подходящи за изучаване са простите геометрични фигури, представени с черно-бели рисунки, които висят над детското легло на равнището на гърдите на мъничето. Те биха били отличен инструмент за стимулиране на зрителната активност.

Съвет: прикрепи на стената весело слънце от хартия, нарисувай на него очи, нос и усмивка. Това изображение ще привлече вниманието на детето дори повече от окачените играчки.

За да се развива детето разностранно, е нужно да отделяш време не само за умствени, но и за физически упражнения. Още от втория месец е добре гимнастиката да присъства в дневния режим по 10-15 минути.

Звуците на живота

Слуховата система на бебето функционира, но възприемането на звуците трябва да продължи да се развива. Постоянно разговаряй с малкото: по време на хранене, къпане, преобличане и т.н. Дай му възможност да слуша различни звуци – дрънкалката, количката...

Съвет: обръщай внимание на детето на всички обкръжаващи го звуци: пералнята, хладилника, телефона. Показвай му източника на дадения звук.

О, какво е това?

На три месеца бебето вече може да проследява предметите. Плавно премествай играчката пред него в различни направления, показвай му движещи се предмети. Подходящи за тази възраст са въртящите и пеещи въртележки, които се поставят на детското креватче.

Съвет: сложи на ръчичката на детето ръкавичка или на крачето - чорапче. Детето ще ги разглежда, ще се опитва да ги махне или да ги пробва на вкус. Ако издърпа чорапчето, пак го сложи и... играта продължава.

Кажи ми огледалце...

Застани с детето пред огледалото, заедно гледайте в него, питай къде е мама, а къде е малчо. Приближи детето към огледалото и го поздрави: „Здравей!“ Такива действия обикновено разсмиват малкото човече. Продължавай докато не му омръзне. Показвай му къде са очичките, нослето и т.н. Поднасяй към огледалото ярки предмети и питай: „Къде е топката? Къде е мечо?“ Нека детето намери предмета на огледалото, а после и в ръката ти.

Съвет: купи на малкото безопасно огледало и му позволи за изучава този необикновен предмет.

За всеки вкус

Предлагай на детето да докосва различни като повърхност предмети: меки, гладки, пухкави, грапави. Премини по ръчичките и крачетата на малкото с различни тъкани (коприна, кадифе, памук, кожа). Обърни внимание кое съприкосновение му харесва повече. Към 9-10-ти месец може да му разрешиш да „изучава“ и предметите на улицата: пясъка, листата, камъчетата. Внимавай, разбира се, да не ги слага в устата си. Може да се погрижиш в детското креватче да има безопасни играчки, които може да пробва на вкус. Това е необходимо, тъй като в тази възраст голяма информация за обкръжаващия свят детето получава именно чрез допир и като опитва на вкус.

Съвет: купи или сама направи играчки с различни пълнежи (мъниста, грах, боб, памук). Нека детето усеща различния допир. Това развива познанията му за света. Разбира се, играчките трябва да са безопасни, да се изключи възможността „съдържанието“ да попадне в устата.

Вдишай-издишай

Научи детето как се свири със свирка. Покажи му какво прави с въздуха. Ако успее да издаде и слаб звук, това ще е първото му постижение. Не забравяй да го похвалиш.

Съвет: направи тръба от картон и поговори на детето през нея, постарай се да се получи леко ехо и промяна на гласа.

Подай - хвърли

Малките деца обикновено хвърлят играчките на пода. Този процес им доставя удоволствие. Не се сърди на малкото, така то разбира как е устроен светът. Подай играчките и пак, и пак.

Съвет: може да пробваш да завържеш играчките за края на леглото или стола, на който седи детето. Покажи му как може само да си взема играчките, като издърпва въжето. Много вероятно е тази игра да му хареса, което ще ти спести навеждане.

Първи щрихи

Към първата годинка може да пробваш да рисувате заедно с малчо. Вземи голям лист хартия и дай на детето ярък молив. Води ръката му по хартията – появилата се следа непременно ще привлече вниманието на малкия любопитко.

Съвет: драскайте, пишете, рисувайте. Обикновено първите щрихи през първата година от живота на детето са първите крачки към краснописа в училище.

В търсене на времето

Покажи на 6-месечното бебе часовника, дай да послуша как прави тик-так. Този звук успокоява детето.
Съвет: скрий часовника под одеялото и помоли детето да го намери. Може да го скриеш и в голяма кутия. Търсете времето :).

calendar

Календар