Първи очен преглед - на каква възраст?

• от

Кога е необходимо да заведа детето си за първи път при офталмолог?
Първи очен преглед

Първи очен преглед

Въпрос: Кога е необходимо да заведа детето си за първи път при офталмолог?

Богдана Томова

Децата за първи път се преглеждат от очен лекар още в родилния дом. Прави се скрининг на вродените заболявания и сериозни придобити очни болести като ретинопатията на недоносеното (тежко увреждане на ретината, водещо до нейното отлепяне, често свързано с токсичното въздействие на кислорода от кувьозите).

Извършва се най-общ оглед на бебето за явни лицево-черепни аномалии, включващи очите и преглед на очните дъна с офталмоскоп. Този преглед е от особена важност за недоносените и бебетата, при които се е наложил престой в кувьоз, тъй като те са рискова група за развитие на ретинопатия на недоносеното, която може да доведе до ослепяване.

В периода на новороденото (до 1-я месец) и кърмачето (до 1 година) е необходимо посещение при офталмолог при наличие на проблем с очите на детето – сълзене, зачервяване, залепване от секрет, "кривене" на очите, бяла зеница, ако очите изглеждат по-големи от нормалното (т. нар. големи красиви очи).

В първите месеци от живота си децата често извършват некоординирани движения с очите и те изглеждат "криви".

При деца с така наречените "монголоидни очи" е налице псевдострабизъм (лъжливо кривогледство). Това е  състояние, при което поради анатомична особеност на клепачите, очите изглеждат “криви”, но в действителност детето не е кривогледо. Ако детето продължава да криви очите след 6-я месец, е необходимо посещение при очен лекар. Колкото по-рано се обхванат кривогледите деца, толкова по-успешна е терапията. 

Ако няма оплаквания, първият задължителен очен преглед се провежда при навършването на 1 година, а след това – поне веднъж на всяка година.

Профилактичният преглед на децата на една година се състои в оглед на очните дъна и няколко теста, свързани с кривогледството. На тази възраст детето е все още много малко за изследването на зрителната острота с таблица с картинки. Специална подготовка на детето за този преглед не е необходима; достатъчно е да бъде заведено при офталмолога.

Нужно е да знаеш...

Дори да няма виден проблем с очите на детето, първият задължителен преглед при офталмолог се провежда при навършване на 1 година.

Продължителното едностранно сълзене и/или секретиране от едното око  при кърмачетата често обърква родителите. Обикновено  това състояние се приема от тях за конюнктивит и се провежда самолечение. Такава грешка е недопустима.

Касае се за запушване на слъзния канал на окото, вследствие на мембрана, която се намира в нослето и която е  останала от вътреутробния живот. Затрудненото оттичане на сълзите и задържането им създава благоприятна среда за развитието на микроорганизми, предизвикващи възпаление. До определена възраст състоянието може да се лекува консервативно от офталмолог с антибиотични капки, съобразно изолирания микробен причинител и специални хидростатични масажи.

Ако до 3-4-я месец от живота на детето лечението не дава резултат, се извършва оперативно перфориране (сондиране) на мембраната. Процедурата се провежда в болница под обща маскова упойка от офталмолог. След сондирането е необходимо да се слагат очни капки, назначени от лекаря, извършил операцията. Понякога се налага и накапване на капки в нослето. Прогнозата след сондирането е благоприятна, но има случаи при които състоянието рецидивира отново.

Консултант: д-р Мариела Облашка, д.м. специалист офталмолог, Болница „Вита“, София