Първи месец от бременността (1-4 гестационна седмица)

от

Ураган от хормони, променливи циклони на настроението и затишие в апетита – така най-кратко може да се предаде прогнозата за първия месец от бременността ти. Първият месец от бременността обхваща 1-4 гестационна седмица.

На снимката: Човешки ембрион на 4 седмици

Ураган от хормони, променливи циклони на настроението и затишие в апетита – така най-кратко може да се предаде прогнозата за първия месец от бременността ти.

„Честито! Ще ставаш майка” вероятно е най-често произнасяната фраза в професионалната практика на всеки гинеколог. Тестът за бременност вече те е сигнализирал с две ивици, че в живота ти предстои съществена промяна. Следват го повръщане, отпадналост...

Май е време да забавиш темпото и да отделяш повече време за почивка (спи с 2 часа повече от обикновено).

Пътят от момента на зачеването до раждането е дълъг цели 266 дни. Безспорно това, което се случва с теб, е цяло чудо на природата!

ТИ през първия месец

Първите четири седмици от бременността отлитат бързо сякаш са броени дни. Под влияние на хормоналните промени си по-малко раздразнителна, но по-уморена от обикновено.

През втората половина на първия месец вероятно ще започнеш да изпитваш сутрешно неразположение. Гаденето най-вероятно ще изчезне към 12-14 г. с., но можеш да го облекчиш с една супена лъжица пчелен мед, изядена на гладно сутринта (или върху препечена филийка).

През този месец организмът ти е отдаден изцяло на бебето и го снабдява с всички необходими вещества.

От теб се очаква да се приспособиш към този съвършено нов период от живота ти. И тъй като няма две еднакви души, чувствата на бъдещите майки варират в полюсите от еуфория до страх (според житейската ситуация, желанието за деца и картината за бъдещето).

Как ще мине бременността? Ще се роди ли здраво бебе? Ще успееш ли да отговориш на очакванията на близките и приятелите си?

Опитай се да приемеш колкото може по-рано, че човек не може всяка минута от денонощието да прелива от щастие. Дай си време да се настроиш психически и физически за предстоящите промени.

Хранене през първия месец

Още през първите седмици на бременността започват да те затрупват със съвети: „Трябва да ядеш за двама”, казва баба ти, а половинката ти клати неодобрително глава, щом посегнеш за втора чаша кафе.

Личният гинеколог пък наставлява: менюто трябва да е балансирано, алкохолът е табу.
Пий за здраве плодови и зеленчукови фрешове, но не се насилвай да ядеш, ако всяка хапка ти коства усилия. През първото тримесечие на бременността тялото ти има нужда не повече от 100 калории допълнително.

По отношение на дневното меню заложи на качеството, а не на количеството. Хапвай повече пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти. Те са богати на витамини, баластни и минерални вещества и се грижат за здравословното протичане на бременността. Особено важни са храните, богати на йод, витамин В и фолиева киселина (те предпазват от аномалии на плода).

НЕРОДЕНОТО БЕБЕ през първия месец

Развитието на ембриона започва от деветия ден след оплождането. Към края на 4 г. с. той достига 7-8 см дължина и е 100 000 пъти по-голям от оплодената яйцеклетка.

Между 3 и 4 г. с. започва да бие сърцето и да се оформят органите. Към началото на 5 г. с. се забелязват и ръчичките и крачетата му (в началото като пъпки).

Момче или момиче? Полът на детето се определя още с образуването на първата клетка. Изборът е случаен в момента на оплождането (полът се определя от хромозомния набор на сперматозоидите). Сперматозоидът с мъжки набор от хромозоми се движи по-бързо, но живее по-малко от сперматозоидa с женски набор. Съвпадението на половия акт с овулацията (около 14 дни преди началото на менструацията) увеличава вероятността за раждането на момче, а раждането на момиче е по-вероятно, ако половият акт е осъществен 2-3 дни по-рано.

НЕРОДЕНОТО БЕБЕ през първия месец

ЖЕНСКА КОНСУЛТАЦИЯ през първия месец

При първото ти посещение гинекологът ще потвърди бременността и ще проследи датата на последния менструален цикъл (за да определи термина на раждане). Ще прецени състоянието на шийката на матката и самата матка (за да прецени срока на бременността).

За по-голяма сигурност вероятно ще ти зададе въпроси относно личните ти медицински данни (хронични заболявания, сериозни заболявания и операции, лекарства, които взимаш или си взимала преди бременността, алергии, медикаменти, към които си чувствителна); семейна анамнеза (генетични болести, хронични заболявания); възраст, професия и навици (пушене, употреба на алкохол, спортуване, диета); ще те попита за възрастта, в която е започнал месечният цикъл, продължителността му, неговата регулярност; дали си имала предишни спонтанни аборти или бременности и раждания.

След това лекарят ще направи пълен медицински преглед и ще насрочи някои медицински тестове:

  • изследване на кръвта (за определяне на кръвната група и контрол на анемията);
  • общо изследване на урината (за съдържание на захар, белтъци, левкоцити, еритроцити и бактерии);
  • изследване на кръвта (за специфични болести като рубеола, токсоплазмоза, австралийски антиген);
  • тестове за сифилис, вирусен хепатит, хламидиоза и СПИН, както и тест за определяне наличието на захарен диабет (особено при жени с наднормено тегло, които вече са раждали).

При първия преглед ще ти се изготви и картон на бременността. В него се нанася „анамнезата”, здравната ти предистория, както и всички резултати от изследванията през бременността.

Незабавно се обади на гинеколога си при...

...болки в долната част на корема, съпроводени от кръвотечение, гадене или повръщане.
...слаба кървава секреция от влагалището.
...обилни влагалищни кръвотечения (особено в съчетание с болки в корема и кръста).
...кръвотечения от правото черво или пикочния мехур.
...изтичане на течност от влагалището.
...оттоци на ръцете, лицето и клепачите (придружени от главоболие или проблеми със зрението).
...тежко главоболие, съпроводено от подуване на очите и лицето.
...болки и парене по време на уриниране, втрисане, болки в гърба, температура над 39 градуса.
...безпокойство, раздвояване на погледа, продължаващо повече от два часа.

Консултант: д-р Даниела Велкова, акушер-гинеколог, болница „Вита“, София