Първи дни с бебето - 5 „магически мантри” за мама

от 1

Първите седмици с новороденото безспорно са истинско изпитание... Връхлитат те безброй съмнения: Дали се справям добре? Колко често да го храня? Защо плаче сега? Имам ли достатъчно кърма?
Първи дни с бебето - 5 „магически мантри”

Първи дни с бебето - 5 „магически мантри”

Първите седмици с новороденото безспорно са истинско изпитание...

Връхлитат те безброй съмнения:

  • Дали се справям добре?
  • Колко често да го храня?
  • Защо плаче сега?
  • Имам ли достатъчно кърма?

За да ти помогнем лесно да намираш верните решения, превърнахме най-често задаваните въпроси във „вълшебни заклинания”. Всяко едно от тях е важна стъпка към успешното кърмене.

Зареди се с търпение и много положителна енергия. Ако това не е достатъчно, използвай и нашите 5 „магически мантри”!

1. Аз и бебчето ми се учим!

Как се постига?

Често възприемаме кърменето като умение, което е вродено у всяка жена. Противно на това разбиране обаче доброто поставяне на гърда и правилното засукване са неща, които майката научава чрез наблюдение и чрез собствения си опит. От друга страна, всяко здраво родено бебе притежава рефлексите, необходими му за сукане, но се изисква време, за да може те да се включат в действие. Така че – бъди търпелива и дай шанс на теб и малкото ти заедно да се научите как да се кърмите. Ще видиш как с всеки следващ опит ще ставаш все по-уверена в себе си.

Внимавай за! Ако продължаваш да срещаш затруднения след първите 1-2 седмици, непременно потърси помощ.

2. Ще спазваме „кърмачески режим”!

Как се постига?

Кърменето на поискване е термин, който в началото обърква повечето майки. Липсата на точен часови график обаче не означава, че ще кърмиш бебето безразборно. Напротив – с времето ще изградите ваш собствен „кърмачески режим”. Важно е в началото да предлагаш на бебето да суче, всеки пък щом покаже признаци на глад първо от едната, а след това и от другата гърда. При кърмене броят на храненията варира от 8 до 10-12 пъти за денонощие. Дори в началото да ти се струва, че кърмиш постоянно и нерегулярно, с времето паузите между храненията ще нарастват.

Внимавай за! През първите дни не е препоръчително паузите между кърменията да надвишават 2-2.5 часа. Честото предлагане е важно за доброто наддаване на бебето и за поддържането на лактацията. Нощното кърмене също е съществена част от „кърмаческия режим”.

3. Имам достатъчно мляко!

Как се постига?

Над 97% от майките са способни да произвеждат такова количество мляко, което оптимално да задоволява хранителните потребностите на техните бебчета. При добри физиологични и хормонални условия лактацията е процес, който се ръководи на принципа на търсенето и предлагането. Така че – колкото по-често кърмиш своята рожба, толкова повече кърма ще произвежда тялото ти! Приемът на лактогонен чай, увеличаването на течностите и здравословното хранене са допълнителни фактори, които могат само да подпомогат процеса на производство на мляко. Те не са водеща предпоставка. Не забравяй, че основният „виновник” за добрата лактация е твоето собствено бебе.

Внимавай за! Ако в първите дни, поради различни причини, бебчето не успява да стимулира достатъчно гърдите ти, можеш да изцеждаш допълнително след кърмене (с помпа или на ръка). Така ще гарантираш добро начало на лактацията и ще предотвратиш евентуални запушвания на млечните канали. Ако след кърмене/цедене продължаваш да чувстваш гърдите си напрегнати, потърси помощ.

4. Моето бебе хапва добре!

Как се постига?

В началото хранителните нужди на твоето мъниче ще се променят всекидневно. Първите дни стомахчето на бебето е колкото лешник и то се нуждае от 10 мл до 100 мл дневно. Постепенно до края на първата седмица стомахчето нараства до размерите на орех и твоето бебче ще има нужда вече от 700-800 мл мляко дневно. Дори да откликваш при всеки признак на глад, е нормално в началото да си притеснена дали твоята рожба хапва достатъчно. Най-добрият показател е теглото на бебето. Препоръчително е първото претегляне на консултация да е около 10 дни след изписването. Дотогава бебчето възстановява рожденото си тегло. Ако има спад или задържане на теглото, това е сигнал, че храненето не е организирано добре.
Освен теглото, всекидневен показател са и броят напишкани и наакани памперси. Ако хранителните потребности на твоето бебче се задоволяват пълноценно, то от 6-тия ден трябва да сменяш най-малко 6 добре намокрени памперси (напоени, колкото с 3 с.л. лъжици вода), като 1-3 от тях с изхождания (колкото 1-2 с.л. всяко).

Внимавай за! Цветът на изпражненията се променя през първите дни. В началото са черни или зелени, като постепенно стават кафяви, зелени, а накрая жълти. Ако до 5-6 дни след раждането изхожданията на твоето бебе са оскъдни като количество и продължават да са зелени или кафяви, това е знак да потърсиш помощ!

5. Знам кой може да ми помогне!

Как се постига?

При първите евентуални трудности, не се колебай да потърсиш веднага помощ. Най-добър вариант е да се обърнеш към сертифициран консултант по кърмене. Ще можете да обсъдите въпросите, които те вълнуват и заедно да изработите „индивидуален план” за справяне със ситуацията.
Добра предпоставка за твоята увереност е да контактуваш често и с други мами, които също са избрали да кърмят своите бебчета. Подкрепата на таткото, роднините и педиатъра също е от съществено значение за успешното кърмене.

Внимавай за! Не се предоверявай на съвети от познати, които имат негативен опит с кърменето. Дори в повечето случаи намеренията им да са добронамерени, рядко резултатът от такава помощ е положителен.

calendar

Календар