Съдържащите се в пържените картофи мазнини отключват в стомаха ни вещества, които действат по подобие на марихуаната. Така ние не можем да спрем да ги ядем, докато не приключим цялата порция. Това откри изследователски екип от университета в Ървайн, щата Калифорния.
Учените, ръководени от италиански професор Даниеле Пиомели, изследвали реакциите на опитни мишки, след като поемали мазни храни, подобни на тези, сервирани в заведенията за бързо хранене. Проблемът възниквал още при допира на храната с езика на гризачите.
Мазнините осъществяват пряк контакт с мозъка, който от своя страна подава сигнал към стомаха. Той го задължава да отдели "естествените дроги" по стените си, тъй-наречените ендоканабиноиди. Те отключват процес на пристрастяване и ни карат да искаме още и още от тази храна.
Досега се смяташе, че "крастата" по пържените картофи и другата мазна храна от заведенията за бързо хранене е само въпрос на вкус и лакомия. Но изследването на проф. Пиомели дава химическото обяснение на безконтролната ни консумация на подобни блюда. При другите вещества, съдържащи се в храните, като протеините например, не се наблюдава подобен "дрогиращ" ефект.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.