Прощъпулник се нарича ритуалът, който се организира, когато детето направи първите си стабилни крачки без твоя помощ. Така се отбелязва един от важните етапи в развитието на твоето малко съкровище и се предопределя професията, към която ще се ориентира, когато порасне.
Когато правиш прощъпулник трябва да се съобразиш с някои правила, които традицията изисква. На първо място, ако наистина искаш да спазиш християнските канони, трябва да избереш понеделник, сряда или неделя, за да почетеш събитието. Според църковните вярвания това са добрите дни за прощъпулник.
Покани близки роднини и приятелчета на малчугана, които заедно с теб да станат свидетели на това важно събитие в живота му. Ти или човек с двама живи родители трябва да замесите обредна питка, която е важен елемент при правенето на прощъпулник. Преди да я изпечеш, накарай детето да стъпи върху нея, за да остави отпечатък от крачето си в тестото.
Бъдещата му професия ще се определи от специално подбрани от теб предмети. Внимавай те да не са му познати или с ярки цветове, защото идеята е малчуганът да избере свободно един от тях, който ще символизира заниманието му. Обикновено се слагат спринцовка или слушалка за лекар, портфейл за банкер, ножици, молив, калкулатор, бяла макара, топка и чукче, но като се има предвид колко бързо се развива светът, въобравежението ти може да измисли още куп други подходящи предмети.
Когато питката за прощъпулника е готова, постели бял чаршаф на земята и в далечния му край нареди вещите, които си избрала. Може да са на земята или върху малка масичка. Търкулни хляба към тях, за да тръгне детето в тази посока, но се погрижи да е предварително нахранено, защото в противен случай може да се хване за питката. Който предмет избере, с това ще се занимава, когато порасне.
След като твоето малко съкровище е направило своя прощъпулник, време е за всички ви да се повеселите и да опитате обредната питка за здравето. Яде се с мед и сирене, но не забравяй първото залче да дадеш на малчугана.
Рецепта за обредна питка за прощъпулник:
Продукти: Около 1 кг. брашно
½ чаена чаша пудра захар
1чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка сол
3-4 лъжици растително масло
¼ кофичка кисело мляко
2 яйца и отделно 1 жълтък, разбит с малко прясно мляко за намазване на питката.
Приготвяне: Брашното се пресява със содата и солта два пъти. В средата се прави вдлъбнатина, в която се изсипва сместа от разбитите с кисело мляко и захарта яйца и растително масло. Замесва се меко тесто, като се добавя и малко хладка вода. Тестото се меси върху набрашнена маса, оформя се на питка и след това се оставя да втаса около 1 час. След втасването се поставя в намазана с растителна мазнина тавичка. За да бъде по тържествено питката може да се украси с форми , изработени също от тесто (ромбчета, листенца, усукано на тънък шнур тесто, и др.). Намазва се с разбития жълтък, набожда се тук-там с вилица и след което се пече в умерена фурна.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.