Промени с корема през 9-те месеца - темпове на растеж

от

През 9-те месеца в тялото на жената настъпват множество промени. Най-видимата от тях като че ли е... коремът. В началото на бременността много майки се притесняват, че коремът им не расте достатъчно бързо. Всъщност как трябва да расте коремът и как си променя формата?

Промени с корема през 9-те месеца

Промени с корема през 9-те месеца

Как трябва да расте коремът и как си променя формата през 9-те месеца?

Нека веднага кажем, че това как изглежда и как расте коремът, зависи от много предпоставки: телосложението на жената, размер на таза, състояние на мускулите, ръст на матката и детето, количество околоплодни води. Ето защо при едни жени коремът расте по-бързо, при други – по-бавно, при едни може да е голям, а при други – едва забележим. И все пак има някои общи закономерности за растежа и размера на корема през бременността.

ТЕМПОВЕ НА РАСТЕЖ

I триместър

Като правило в ранната бременност коремът не се променя или нараства незначително. Това е така, тъй като матката все още е малка и заема малко място в малкия таз – в края на 4-тата седмица тя достига размера на кокоше яйце, а към 8-ата седмица се увеличава до размера на гъше яйце, но през този период все още не е достигнала срамната кост. Ето защо и през първите седмици на бременността няма видимо увеличение на корема. Едва след 12-ата седмица (края на първия триместър) дъното на матката стига до пубиса. От друга страна с началото на бременносттта се увеличава нивото на хормона прогестерон. Той води до задържане на течности и забавена чревна перисталтика. Резултатът е „подуване“ на корема, който започва да изглежда по-голям. Интерпретацията на много от бременните жени е, че вече „им личи“ бременността, но тези промени не са свързани директно с развиващия се нов живот.

II триместър

През този период бебето се развива бързо, така че и матката стремително расте. Ето защо през 12-16-а седмица, ако внимателно се вгледаш, ще забележиш промените с коремчето. Да, околните вероятно ще „заподозрят” състоянието ти примерно към 20-ата седмица и то ако си с прилепнали дрехи, но за теб промените са видими много преди това.

III триместър

В началото на третия триместър бременността ти вече е видима за всички. Коремът ясно се вижда, дори и да си с широки дрехи.

Чудното пътуване на твоето бебе

Чудното пътуване на твоето бебе

Искаш ли да знаеш какво се случва с теб и с бебето ти седмица по седмица? Предлагаме ти един уникален пътеводител, който ще проследи вашето невероятно...

РАЗМЕР И ФОРМА НА КОРЕМА

От втория триместър на бременността при преглед акушер-гинекологът измерва височината на маточното дъно и обиколката на корема на равнището на пъпа. Защо ли? Защото така прави своите заключения за ръста и развитието на бебето. Освен това в миналото по формата на корема са гадаели пола на детето. Считало се е, че кръглият корем вещае девойка, а продълговатият, „острият“ момче. Тези предсказания далеч не са били достоверни, тъй като формата и размерът на корема съвсем не зависят от пола на детето.

  • При високи едри жени коремът може да не е голям и помалко забележим до по-късен етап от бременността, а при слаби ниски жени (особено с тесен таз и голямо бебе) коремът може да ни се стори много голям.
  • Значително влияние върху формата на корема оказва състояние на мускулния то нус на предната коремна стена и матката. При първа бременност и добър тонус на мускулите коремът може да изглежда „по-прибран“, отколкото при следваща бременност. При втора бременност и в резултат на снижения мускулен тонус на предната стена на корема, той може да изглежда „по-опънат“.
  • Ако очакваш близнаци, коремът ти ще бъде по-голям, отколкото при едноплодна бременност. достоверни, тъй като формата и размерът на корема съвсем не зависят от пола на детето.
  • При високи едри жени коремът може да не е голям и помалко забележим до по-късен етап от бременността, а при слаби ниски жени (особено с тесен таз и голямо бебе) коремът може да ни се стори много голям.
  • Значително влияние върху формата на корема оказва състояние на мускулния то Коремът може да бъде голям и по простата причина, че не се ограничаваш в храненето и се храниш „за двама“.
  • Ако бебето расте бързо или е голямо, то и коремът на мама може да расте бързо и да бъде голям.
КАК СЕ ПРОМЕНЯ МАТКАТА И СЪОТВЕТНО КОРЕМЪТ?
През бременността органът, който се променя най-интензивно, е матката.
4 седмица – матката достига размера на кокоше яйце.
8 седмица – матката достига размера на гъше яйце.
12 седмица – матката достига до пубиса. Коремът още не е забележим.
16 седмица – коремът се закръгля, матката се намира между пубиса и пъпа.
20 седмица – коремът се забелязва и от околните, дъното на матката се намира на 4 см под пъпа.
24 седмица – дъното на матката е на нивото на пъпа.
28 седмица – матката вече е разположена над пъпа.
32 седмица – матката се разполага между гръдната кост и пъпа, като пъпът се изглажда, а обиколката на корема е 80-85 см.
40 седмица – обиколката на корема е 96-98 см.

УСЕЩАНИЯ В КОРЕМА

Коремът на бъдещата мама не се променя само външно. От 20-а седмица може да започнеш да чувстваш движенията на бебето. В началото приличат на леки трептения, с времето стават все по-интензивни, а към края на бременността теглото и размерите на бебето се увеличават и то вече не се чувства така просторно в матката, както порано.

Количеството движения намаляват постепенно, но силата им расте

Движенията на бебето, особено интензивните, могат да предизвикат недотам приятни усещания, особено в дясното или лявото подребрие. Обяснението е, че при главично предлежание ударите с крачетата се проектират в областта на вътрешните органи на мама: черния дроб, стомаха, далака. Такива усещания, дори да са съпроводени с болка, са естествени и не изискват лечение. Понякога може да има болезнени усещания в страничната част на корема. Те са в резултат на разтягащите се сухожилия, които поддържат матката и яйчниците. Освен това настъпват изменения в маточните тръби, яйчниците. Не много силни, болезнени усещания ниско в корема могат да се появят няколко пъти през деня, но като правило, бързо изчезват ако заемеш удобно за теб положение. Понякога неприятни усещания могат да се появят и при запек – проблем, често срещащ се при бременните.

Не забравяй, че след 7-и лунарен месец твоето бебе вече те чува.

При това не само теб, но и всички околни шумове. Колкото по-често се среща с някакви звукови дразнения, толкова по-вероятно е да свикне с тях и те да са опорни жалони след раждането, които „да му напомнят“ за оня хубав и топъл период в корема ти. Т.е. избирай внимателно и интонацията си, и стила на музиката, която слушате, и не на последно място нейната сила. Разбира се, ако нещо те смущава и се притесняваш доколко това е нормално, консултирай се с наблюдаващия те акушер-гинеколог.

Консултант: д-р Данаил Илиев, акушергинеколог, отделение Акушерство и високорискова бременност, МБАЛ „Токуда Болница София“, София