Проблеми със съня при болното дете

от

Вече познаваш режима на твоето бебе и какво да очакваш от него. Внезапно обаче ви връхлита първата настинка и всичко се обръща наопаки...

Вече познаваш режима на твоето бебе и какво да очакваш от него. Внезапно обаче ви връхлита първата настинка и всичко се обръща наопаки...

Изграденият режим на сън и бодърстване неминуемо ще се промени, ако възникнат здравословни проблеми при детето. Очаквай също неприятните симптоми, свързани със заболяването (запушено носле, кашлица, температура), да окажат негативно влияние и на дневния, и на нощния сън. С други думи – подготви се за безсънни неспокойни нощи и «плаващ график» на бебешките дремки.

Проблеми със съня при болното дете

Все пак опитай да облекчиш състоянието на мъничето и да подпомогнеш спокойния му сън, като опиташ някоя от тези малки хитрости:

При простудни заболявания

Запушеното носле пречи на бебето да спи – то се сърди, плаче и в резултат се влошава още повече. В подобни ситуации опитай да капнеш 1-2 капки кърма в носа на мъника. Така лигавицата ще се овлажни и нослето ще се отпуши. По подобен начин действа и физиологичният разтвор – можеш да го намериш във всяка аптека. При непрестанна кашлица, която пречи на детето да се успокои, повдигни матрака на леглото откъм главата на детето с помощта на малка възглавничка. По този начин то по-лесно ще изкашля слузта и дишането му ще се облекчи. За да се чувства по-добре малкото човече и да облекчиш симптомите на настинката, би могла също
да окачиш влажни кърпи в стаята. Избирай сиропи за кашлица без захар – така щадиш зъбките на малкото.

При висока температура

Тъй като болното дете с висока температура се поти през нощта, увери се, че приема достатъчно течности. В допълнение, както при настинките, може да окачиш влажни кърпи из стаята. В никакъв случай не слагай на мъничето дебела пижама и не го завивай с дебели одеяла. Облечи му лека памучна блузка – не го оставяй да спи с изпотени, влажни дрехи.

При ушни възпаления

Проблеми със съня при болното детеОпитай да затоплиш ушенцето, за да облекчиш болката. При по-големи деца можеш да опиташ с бутилка топла вода, увита в кърпа, която малкото да притисне до ухото си. При бебета – използвай затоплена кърпа, сложена на ушенцето, докато го гушкаш.

При кожни обриви

Със зачервено дупе се спи много трудно! За да си спестиш безсънните нощи, сменяй редовно пеленките през деня, след всяко изхождане измивай детето с топла вода и бебешки сапун и намазвай проблемните места с подходящо кремче/ лосион против подсичане. Не забравяй при всяко ново намазване да измиеш добре предишния слой и да подсушиш кожата внимателно. Кърмата също се слави в противовъзпалителното си действие.

При растеж на зъбче

Доста време преди зъбчето да пробие венецът се подува и сърби. Това обикновено предизвиква плач и неспокойни нощи. Може да облекчиш малко бебчето, като с добре измита ръка масажираш подутото място. Друг вариант е да го намажеш с болкоуспокояващ гел (продава се в аптеките), който за известен период от време успокоява венеца и притъпява неприятното усещане. Използвай и специалните залъгалки, които мъничетата обожават да дъвчат.

При колики

Чаят от копър отдавна си е извоювал името на спасително средство щом стане въпрос за коликите. Той облекчава подуванията и болките в коремчето. Помага също, ако поставиш затоплена кърпа на бебешкото коремче. Опитай в комбинация с лек и нежен масаж на гръбчето/корема. Внимавай след хранене мъничето да се оригне. И най-важното – опитай се да запазиш спокойствие и помни, че коликите мя,а да траят вечно:).

Болното дете повече от всякога се нуждае да усеща близостта и любовта на мама и татко. За да се чувства по-комфортно, а ти да си улеснена в грижите за него, би могла да го вземеш в леглото при себе си. Кърми го, когато пожелае, а ако няма апетит – не го насилвай. Най-доброто лекарство е любовта на мама!