Проблеми с вените през бременността

• от

Хормоналните промени през бременността влияят положително на женския организъм, но не винаги протичат леко и безпроблемно.

Хормоналните промени през бременността влияят положително на женския организъм, но не винаги протичат леко и безпроблемно.

Същите тези хормони, които подобряват процесите на обмяната на веществата в организма, могат да усложнят дейността на други органи и системи. Работата на кръвоносната система е особено затруднена, тъй като работи за двама.

Но природата е помислила и за това - обемът на циркулиращата кръв през бременността се увеличава с 20-30 %. По този начин се осигуряват необходимите количества хранителни вещества и кислород за бебето. Растящата матка обаче притиска органите и кръвоносните съдовете в малкия таз и се нарушава венозното кръвообращение.

Затова бременността е един от факторите, провокиращи варикозното разширение на вените.

Кои са първите признаци на варикоза?

Заболяването варикоза означава разширени вени. В резултат на бушуващите хормони през 9-те месеца венозната стена отслабва и вените се разширяват. Усещането за умора, тежест , парене в краката са първите сиптоми за венозна недостатъчност.

По-късно са възможни отоци и болки в крайниците. Разширените вени не само лишават краката от тяхната естетичност, но и като редица други хронични заболявания крият опасности от усложнения. Рискът от възникване на тромбоза (съсирване на кръвта) при бременните жени е с около 3-5 пъти по-голям в сравнение с останалите.

Бременност = разширени вени?

Разширените вени и бременността не са синоними. Не е задължително, ако имаш предразположеност към заболяването, то непременно да се прояви и да прогресира през бременността.

Но е вярно и обратното: не е изключено да имаш проблеми с вените през 9-те месеца, дори при липса на провокиращи фактори (например наследственост). Ако имаш признаци на разширени вени, стриктно се придържай към съветите на специалиста, за да попречиш на евентуалното прогресиране на заболяването.

Отоците по краката = разширени вени?

Не винаги отоците по краката се свързват с разширени вени. Те могат да бъдат резултат от увеличеното количество течности, които се задържат в тъканите; заради горещото време; физическо натоварване и т.н. В тези случаи отоците са физиологични (нормални) и не крият опасности за здравето, както и не се нуждаят от специално лечение.

Физиологичните отоци изчезват лесно, след като бъдат премахнати провокиращите ги фактори. Правилният хранителен и двигателен режим биха ти спестили неприятните моменти с подутите крака.

За патологични отоци, които изискват компетентно и сериозно лечение, се говори тогава, когато те са съпроводени с високо кръвно налягане и отделяне на белтък в урината. Понякога те са свързани със сърдечни или бъбречни проблеми.

Когато има застой на венозната кръв в долните крайници, вените са ясно забележими. Тогава отоците и болките в краката са признак за разширени вени.

Изчезват ли проблемите след раждането?

Въпреки разпространеното мнение, проблемите с вените не винаги приключват с раждането. Макар че и това става в не малко от случаите, тъй като след раждането се нормализират теглото и стойностите на хормоните. Понякога обаче настъпилите изменения през бременността могат да доведат до трайни и необратими увреждания на венозните стени и клапи. Обикновено това се случва, когато има допълнителни рискови фактори (наследствена предразположеност, излишни килограми, заседнал начин на живот).

Не рядко бременността се явява своеобразен „ключ“ към хроничните заболявания, свързани с вените. Ако си имала проблеми с вените през бременността и се е наложило секцио или по една или друга причина си изгубила повече кръв по време на раждането, то тогава бъди особено внимателна. В тези случаи в продължение на 6 седмици след раждането рискът от тромбоза все още е висок.

Лечение и съвети

Какво е лечението?

Когато имаш проблем с вените, консултацията със съдов хирург или ангиолог е задължителна. Колкото по-рано се „улови“ варикозата, толкова по-бързо и по-лесно е лечението.

Специалистът задължително прави ултразвуково доплерово изследване, с което се изяснява скоростта на кръвотока и стесняването на венозните съдове.

В зависимост от показателите на изследването се определя и лечението. Венотонизиращите медикаменти не се препоръчват, тъй като ефектът им върху майката и плода не е изяснен докрай.

Нашите съвети

 • От рано обърни внимание на състоянието на краката си. Удобните обувки биха ти спестили евентуални неразположения. За предпочитане са тези с ортопедична подметка и с 3-4 см ток.
 • Забрави всичко тясно – обувки, дрехи, чорапи. Дай възможност за свободното циркулиране на течностите в тялото.
 • Еластичните чорапи за разширени вени са добро профилактично средство. След консултация със специалист можеш да ги използващ от 4-5-и лунарен месец.
 • Не стой продължително време в едно и също положение. Не забравяй разходките, дори и 5-минутните.
 • Добра почивка за краката е, когато си в хоризонтално положение, да ги повдигнеш леко нагоре. Така предотвратяваш венозния застой.
 • Води активен начин на живот. Регулярните двучасови разходки в удобно за теб темпо е отлична тренировка за венозните съдове.
 • Изключи горещите вани. Те помагат за разширяването на вените и провокират венозната недостатъчност. Душът с хладка вода или прохладните обливания на краката са много полезни. Особено се препоръчва плуването, тъй като то тонизира венозните съдове.
 • Лятото е сезон и на пътешествията. Ако пътят до морето е дълъг, не забравяй по време на пътуването на 1-2 часа да се раздвижваш. А когато вече си на плажа бъди внимателна. Не прекарвай продължително време на слънце. Ултравиолетовите лъчи разширяват и без това тънките венозни стени.
 • Не вдигай тежко. Моментът е подходящ да поставиш наново въпроса за разпределението на домакинските задълженията. Ако досега ти си носила чантите от пазара, то сега преотстъпи правото на твоята половинка :).
 • Пий достатъчно вода (1,5-2 л на ден). Това е полезно за обмяната на веществата. Плодовете, които са в изобилие в летния сезон, също съдържат вода.
 • Не прекалявай с готварската сол. В нея се съдържа натрий, който е причина за задържане на течности.


Автор: Борислава Байкушева-Бонева
Консултант: д-р Мария Пашалиева, акушер-гинеколог, МЦ „Пансанус“, София