Проблеми с очите през бременността

от

Преди години заболяванията на очите се приемаха за категорична причина или оправдание да се ражда със секцио. Съвременната офталмология обаче има нов поглед към тези проблеми през 9-те месеца.
Проблеми с очите през бременността

Проблеми с очите през бременността

Преди години заболяванията на очите се приемаха за категорична причина или оправдание да се ражда със секцио. Съвременната офталмология обаче има нов поглед към тези проблеми през 9-те месеца.

Как се отразява бременността на очите?

Има редица общи заболявания с очна изява, които могат да се влошат по време на бременността - захарен диабет, бъбречни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, имунологични проблеми и др. Това налага редовно проследяване на общото и очното състояние на бременната. От друга страна при жените с диагностициран очен проблем - глаукома, увеит, заболявания на ретината и т.н., посещенията при офталмолог са задължителни.

Най-чести състояния, налагащи консултация с офталмолог

Късогледство и късогледство, съчетано с астигматизъм

Има 2 вида късогледство :

  • 1 рефрактивно (ученическо), което обикновено не надминава -3 диоптъра;
  • 2 дегенеративно (ексцесивно), което може да достигне и до -20 /-40 диоптъра.

И в двата случая преднозадната ос на очите е по-голяма от средностатистическата норма.

В резултат на множество комплексни фактори, включително нарушено хранене на ретината (поради по-голямото око), в периферията на последната се появяват дегенеративни изменения.

Ретината е нашата зрителна ципа, която е и най-вътрешният слой на очите ни.

Дегенерациите са няколко вида. Има дегенерации, които не застрашават с отлепване на ретината. Но има и такива, които са високо рискови - развитието им в крайна сметка довежда до поява на малки или по-големи дупки в зрителния слой. Това означава, че на тези места ретината е с нарушена цялост. Цялото око вътре е изпълнено със стъкловидно тяло, което е като гел, напълно прозрачен, в него няма кръвоносни съдове и нервни влакна. Когато в ретината се образува дупка, стъкловидното тяло преминава през нея и отлепя абсолютно всичко наоколо по силата на тежестта. Така отлепената ретина е лишена от важна-та поддръжка на подлежащия й пигментен епител и не след дълго престава да функционира.
Ако ретината се отлепи и това засегне центъра, зрението е нула. За залепването й следват една или повече операции, без гаранция за възстановяване на нормалното зрение.

Далекогледството, астигматизъм

Заблуда е да се смята, че само при късогледството се наблюдават промени в ретината. Същите дегенерации могат да имат и жените, които са с далекогледство и/или астигматизъм.
Затова и в такива случаи прегледът на бременната също е желателен.

Как се решава дали раждането да е със секцио

Всичко зависи от състоянието на ретина на конкретната жена. Никога не трябва да се рискува, ако има реална опасност (наличие на обезпокоителни дегенеративни зони в периферията) ретината да се отлепи от напъните при естественото раждане, и затова консултацията с офталмолог е задължителна. Едва тогава може да се вземе решение за вида на раждането. При прегледа зениците се разширяват със специални капки за около 50 минути. След това се прави специфично изследване, което се нарича оглед с Голдман. Използва се специална леща с шлифовани под различен ъгъл огледала, което позволява да се изследват всички части на периферията на окото, а дегенеративните промени са именно в периферията. В зависимост от вида на дегенерациите се решава дали очите подлежат на лазерна профилактика и дали раждането със секцио е наложително. При необходимост лазерната обработка се извършва преди родоразрешението.

Опасни симптоми

При оплаквания от черни подвижни точки, запетайки или косъмчета пред окото, когато гледаш към бял лист хартия или бяла стена, е редно да се направи оглед
с Голдман. Ако на тъмно имаш усещането за светлина, за „светкавици“, това е знак, че ретината се тегли и има голяма опасност да се скъса. В този случай веднага се консултирай с офталмолог.

Нужно е да знаеш...

Греш но е да се ръководим само от диоптрите

Връзката между диоптъра и състоянието на ретината не е директна. Не се заблуждавай, че при минус 2 диоптъра нямаш нужда от преглед при офталмолог. Има случаи, когато диоптърът е малък, но цялата ретина е де генеративно променена.
Тогава раждането със секцио е задължително. Възможно е при минус 6 диоптъра ретината да е достатъчно здрава, за да се разреши раждане по естествен път.

Консултант: д-р Мариела Облашка, д.м., специалист офталмолог, Болница „Вита”, София