Проблеми с коремчето на бебето - какво ги причинява, как да помогнете...

от

Храносмилателната система на новороденото постепенно се настройва към външния свят. Много често този процес е съпроводен с неприятности като повръщане, подуване и газове, запек или диария.

© iStock

Храненето и проблемите, свързани с него, са сред най-честите притеснения за майките в първите години от живота на бебето.

Храносмилателната система на новороденото постепенно се настройва към външния свят. Много често този процес е съпроводен с неприятности като повръщане, подуване и газове, запек или диария.
За успешното справяне с тези състояния е много важно да знаеш какво най-често ги причинява, как да помогнеш на бебето и кога се налага спешно да потърсиш лекар.

Повръщане

Малцина са родителите, които са се разминали с този проблем през първата година...

Причини: При най-малките бебенца спонтанното връщане на мляко след хранене се среща често и това се дължи на факта, че мускулът, който задържа храната в стомаха, не е укрепнал. Ето защо, ако малкото бъде прехранено или бързо е поставено легнало след сукане, млякото тръгва обратно по хранопровода.
Ако това обаче се случва след всяко хранене под формата на фонтан, може да става дума за гастроезофагеална рефлуксна болест и задължително трябва да се консултираш с педиатъра.

Във всички останали случаи на повръщане, когато са налице гадене, болки в корема и температура, възможните причини са: вирусна или бактериална инфекция, хранително натравяне, слънчев или топлинен удар. Повръщането в тези ситуации е съпроводено често с диария и обща отпадналост.

Лечение: При повръщане вследствие на вирусна или бактериална инфекция най-важно е да се дават достатъчно течности и да се следи за симптоми на дехидратация: потъмняване на урината или отделяне на малки количества, нееластична суха кожа и лигавици или плач без сълзи. Ако забележиш някои от тези признаци, обърни се спешно към лекар.

Подуване и газове

Образуването на повече от нормалното количество газове в червата води до колики при бебетата, което е свързано и с подуване на коремчето и хълцане.

Причини: Най-често чревните газове са свързани с гълтане на въздух при бързо хранене или се образуват в стомаха като резултат от храносмилателния процес.
Включването на нови храни също може да причини повече газове.

Лечение: Ако подуването причинява болка и дискомфорт, направи консултация със специалист гастроентеролог. Във всички останали случаи просто научи детето как да се държи, когато освобождава излишния въздух от коремчето, и му давай храни, които по-рядко причиняват газове.

Запек

Много майки твърдят, че кърмачетата им имат запек, когато не се изходят няколко дни, но това не е така, ако изпражненията им са меки и този процес не им причинява болка. Кърмените бебета могат да ходят по голяма нужда от няколко пъти дневно в първите няколко седмици до само веднъж. Ако детето не се е изакало в период от три дни, се консултирай с педиатъра.

Между 0 и 3 месеца запекът е рядко срещан, дори и при децата, които са на мляко за кърмачета. Ако обаче новороденото се изхожда с твърди изпражнения, по-рядко от веднъж дневно, това се счита за запек. При по-големи бебета, захранени с твърда храна, симптомите могат да включват: болки и твърдо коремче, топчести изпражнения с кървави ивици и болезнено напъване при изхождане.

Причини: Запекът най-често е свързан с промени в храненето на детето или на майката, която го кърми. Той може да се появи и когато малкото премине на мляко за кърмачета или се захрани с ориз, картофи, банани и др.

Лечение: Във всички случаи, когато констипацията е спорадично състояние и не причинява сериозни болки при изхождането, е добре да се включат повече плодове и сокове и да се помисли за диета с по-високо съдържание на фибри. При най-малките помага масаж на коремчето и упражнения от типа на „каране на колело“, които засилват кръвообращението в областта на червата и перисталтиката.

Диария

Понякога се случва бебето да се изхожда с редки изпражнения, но това все още не е причина да се тревожиш, че страда от диария. Ако обаче настъпи рязка промяна в обичайното му състояние и то започне да се изхожда по-често от обикновено, а изпражненията му са редки и много поводнисти, тогава вероятно се касае за диария.

Причини: Всичко, което причинява повръщане, може да доведе и до диария. Освен това до стомашно разтройство се стига при хранителна алергия, прекалено много сокове и плодове, прием на изкуствени подсладители, зараза с паразити, лечение с антибиотици и др.

Лечение: Погрижи се детето да не се дехидратира и промени храната му. Педиатърът може да ти препоръча специално мляко за кърмачета или електролитен разтвор. Диарията може да продължи с дни. Намесата на лекар е наложителна, ако малкото има и температура, изхожданията му са повече от 7 за денонощие и има симптоми на дехидратация.


Консултант: д-р Татяна Ралчева, педиатър, 15 ДКЦ, София