Проблеми при прохождането

от

Малкото не стъпва правилно, куцука или има плоски стъпала... Нужна ли е помощ от ортопед? Първият профилактичен ортопедичен преглед се прави след раждането, за да се установят евентуални проблеми на опорнодвигателната система и травми от раждане. Между първия и третия месец е препоръчително ставите да се прегледат на ехограф, като същият преглед се минава и в 7-ия месец, когато се прави визуална и обективна оценка на костното съзряване и се преценява готовността на ставите за натоварване.
Проблеми при прохождането

Проблеми при прохождането

Малкото не стъпва правилно, куцука или има плоски стъпала... Нужна ли е помощ от ортопед?

Първият профилактичен ортопедичен преглед се прави след раждането, за да се установят евентуални проблеми на опорнодвигателната система и травми от раждане.

Между първия и третия месец е препоръчително ставите да се прегледат на ехограф, като същият преглед се минава и в 7-ия месец, когато се прави визуална и обективна оценка на костното съзряване и се преценява готовността на ставите за натоварване.

Защо детето ходи на пръсти?

Прохождането на пръсти е един от нормалните варианти и обикновено отминава без намеса. Родителите не трябва да се плашат, особено ако при направена забележка мъничето започва да стъпва нормално. Оформянето на детската походка продължава поне до 2-3-години и е съпроводено с ротация на ходилата навън или навътре и ходене на пръсти.

Съвет: Специалистите отбелязват, че децата, които са използвали проходилка, по-често имат тази особеност в походката. Затова избягвай по възможност престоя в проходилка, въпреки удобствата, които носи.

Ще се оправят ли кривите крачета?

В периода от 1 до 3 години може да се установи, че детето е с „Х-“ или „О-“ конструкция на коленете.

Вътреутробната позиция на емриона предполага кръстосани колена, което често им дава „О”-образна форма. Ако се тревожиш дали крачетата ще останат така – отговорът категорично е не. Това положение на крачетата е физиологично и може да се задълбочи във възрастта на прохождането и малко след това. Деформацията подлежи на бързо коригиране и даже преминаване в обратната форма на колената – „Х“.

Тези промени в коленните стави траят различно, но обикновено приключват с крайна форма – изправени колена около 6-ата година на детето. Всички тези особености във формата на крачетата са свързани с физиологичния растежен процес на бедра и подбедрици. Обикновено не е сериозен проблем, но понякога води до отклонения в походката и се изисква проследяване.

Съвет: Специалистите са категорични, че е мит схващането, че детето трябва да се повива, като се пристяга силно в областта на коленните стави, за да бъде след това с прави и хубави крака. Това е абсолютно погрешно и вредно за бебето. Ако баба ви така е повивала децата си - не го правете и вие!

Нормално ли е плоскостъпието?

Много родители се тревожат, че децата им имат плоски стъпала (дюстабан), защото крачетата на мъниците са с дебели мастни възглавнички и често при прохождането стъпалото изглежда без свод. Съвременната детска ортопедия приема, че плоскостъпието е нормално до 4-тата година и няма нужда да се лекува със специални обувки. Към тази възраст споменатата мастна тъкан на възглавничките се редуцира. До тогава се развиват мускулите и връзките на стъпалото, за да могат да държат тялото изправено. Една от най-добрите превенции е ходенето бос.

Съвет: Ортопедите напомнят, че не е нужно да се обуват обувки на прохождащите деца. Ако мъничето е с обувчици непрекъснато, то се лишава от нормалната сензорна стимулация, която получава от контакта с околната среда. По този начин мускулите на стъпалото не се упражняват достатъчно и това може да доведе до ортопедичен проблем. А след като започне да ходи по-уверено, избирай обувки с гъвкави подметки. Твърдите не са за предпочитане, освен ако не са предписани специално от лекар за коригиране на друг проблем.

Защо завърта ходилата си навътре?

Това също се среща често при прохождането и всъщност е нормален инстинкт, подобряващ стабилността на тялото. Тази структура на походката се формира от зоната на таза и също е временна. Глезените и стъпалата са найнатоварените части на човешкото тяло и затова там се проявява най-ясно ставната еластичност, като опасността от деформации е голяма. А положението с пълничките деца е още по-сложно.

Съвет: Ортопедите препоръчват детето да се наблюдава и да му се обръща внимание да не сяда върху петите си с подвити крачета (т.нар. жабешка поза). Насърчавай го да сяда с кръстосани крака (по турски). Проблемът ще отшуми постепенно с израстването на малкото.

В кои случаи непременно да потърсиш ортопед:

1. Късно прохождане. Ако е след 1 година и 4 месеца, изисква незабавна консултация.
2. Нормално прохождане, но с куцане и силно клатушкане. Може да е проява на неоткрита луксация на тазобедрената става и непременно трябва да се направи ехографско изследване на ставите от специалист.
3.Трудно или невъзможно ходене, поради променен тонус на мускулите – веднага консултация с детски невролог за отхвърляне на ДЦП и други нервни или метаболитни заболявания.
4. Внезапно настъпила невъзможност за ходене и болка. Нужен е преглед от ортопед, който да прецени дали се касае за травма.
5. Остро настъпил проблем с ходенето или накуцване без падане. Ако състоянието е придружено с инфекциозен синдром, най-често температура, трябва спешно да се потърси мнението на специалист, тъй като са възможни възпаления на периферната и централната нервна система.

Детето прохожда самичко тогава, когато е узряло за това. В противен случай неукрепналите стави, кости и мускули се натоварват прекомерно. Освен на краката принудителното прохождане се отразява на походката и на цялото тяло.