Пробиотици, пребиотици, синбиотици - що е то?

• от

С антибиотиците сме приблизително наясно. Но напоследък се говори все повече...

С антибиотиците сме приблизително наясно. Но напоследък се говори все повече за нови препарати със странни имена, пробиотици, пребиотици, синбиотици... завършващи на -биотици. За какво става дума?

Пробиотиците са живи микробни хранителни добавки.

Пробиотиците влияят благотворно на нашия организъм, като подобряват и оздравяват неговия микробен баланс.

Едни от най-известните са млечно-киселите бактерии и бифидобактериите, които се използват при производството на кисело мляко и други млечни произведения. Според изследователите пробиотиците не са токсични, съхраняват се и оцеляват при преминаване през стомаха и тънките черва.

 Пробиотици, пребиотици, синбиотици - що е то? 

В червата те произвеждат жизненоважни ензими и клетъчни биопродукти.

Те могат да се използват за предпазване от диария и за подобряване на лактозната нетолерантност (непоносимостта към лактоза).

Трите най-известни и най-полезни пробиотици са:

  • лактобацилус ацидофилус
  • бифидобактериум бифидум
  • лактобацилус булгарикус.

Това са „приятелски" бактерии, които подобряват жизнеността и съставляват около 98% от чревната фрлора.

Пробиотичните лактобацили играят важна роля за, балансираното хранене на човека, оказват благоприятен ефект върху редица заболявания и подобряват храносмилането.

Полезното действие на пробиотиците е много широко, те:

  • подобряват смилаемостта на млечните продукти и другите протеини
  • стимулират абсорбирането на лактозата при хора, които не могат да я усвоят
  • подпомагат цялостното храносмилане и потискат развитието на болестотворни микроорганизми в храносмилателната система
  • потискат гнилостните процеси в стомаха и червата, предотвратяват липсата на витамин В и подпомагат организма по време на прием на антибиотици
  • Пробиотици, пребиотици, синбиотици - що е то?намаляват риска от болести на стомаха и лекуват диария
  • ограничават появата на вагинални инфекции
  • стимулират имунната система и имат антиканцерогенен (противораков) ефект
  • спомагат лекуването на дихателни инфекции - астма, кожни екземи
  • намаляват риска от алергии
  • спомагат за понижаване на нивата на „лошия" холестерол.

Пробиотиците се предлагат като хранителни добавки под формата на хапчета, капсули или течности. Добавянето на пробиотици към храната е един естествен начин за запазване на доброто здраве.

Пробиотиците спомагат да се преодолее разстройващият ефект на диетите за храносмилателната ни система, на психичния стрес и заобикалящата ни замърсена среда.

Организмът може да се снабди с пробиотици по естествен начин чрез приемането на достатъчно кисело мляко, което е лидер сред пробиолактичните храни.

Пребиотиците

Пребиотиците са несмилаеми хранителни добавки, които влияят на метаболизма и стимулират растежа на определени видове бактерии, т.е. може да се каже, че пребиотиците са „храна" за пробиотиците.

Пробиотици, пребиотици, синбиотици - що е то?

За да бъдат ефективни, пребиотиците трябва да достигнат до дебелото черво, без да са се разградили в по-горната част на храносмилателната система.

Хранителните вещества, които отговарят на това условие, са например олигозахаридите - съдържат се в кромид лука, цикорията, чесъна, боба, граха, в прясното мляко.

Пребиотиците стимулират растежа на бактерията бифидус в дебелото черво.

Пребиотиците имат антиканцерогенни и антимикробни свойства, влияят на нивото на глюкозата в кръвта.

Синбиотиците

Това са хранителни добавки, които съдържат едновременно и пробиотици и пребиотици и това засилва полезното им действие.

Синбиотиците подобряват функциите на организма при повишен разход на енергия и тежки натоварвания, увеличават синтеза на костно вещество при фрактури на костите и стимулират опорно-двигателния апарат.

Такива хранителни добавки могат да се намерят в специализираните магазини в страната.