Претопленото бебе настива по-често

• от

В силното си желание да осигурят максимална защита и комфорт на бебето много майки навличат прекомерно рожбите си особено в преходните сезони - пролет и есен. Системното претопляне обаче не работи за развитието на терморегулацията на детето и то става още по-чувствително дори и при леко охлаждане.
Претопленото бебе настива по-често

Претопленото бебе настива по-често

В силното си желание да осигурят максимална защита и комфорт на бебето много майки навличат прекомерно рожбите си особено в преходните сезони - пролет и есен. Системното претопляне обаче не работи за развитието на терморегулацията на детето и то става още по-чувствително дори и при леко охлаждане.

Какво трябва да знаеш за терморегулацията?

Терморегулацията е много сложен процес, който стартира при раждането на детето. При новороденото тя е неразвита, поради което то лесно може да се претопля или охлажда.
Терморегулацията при едно доносено бебе се оформя на двумесечна възраст. Това е причината новородените в първите два месеца да предпочитат топлинен комфорт близък до този в утробата. Затова педиатрите препоръчват в първия месец бебето да се държи при малко по-високи температури – около 24-25 градуса дневна и 21-22 нощна температура. Къпането може да става при нормална стайна температура от 24 градуса, а за новороденото евентуално 1-2 градуса по-топло.

Закаляването не се препоръчва в първите два месеца на бебето и в преходните сезони, когато има повече вируси.

Термоадаптацията на новородените трябва да се съобрази с това дали бебето е доносено и колко голямо се е родило. При недоносените и при тези, които са родени под 2500 грама дори на термина си, процесът по изграждане на терморегулацията е по-дълъг, защото реалното им развитие е на по-раннен етап. Наличието на някаква патология и усложнения след раждането също са от значение за успешната адаптация на малкото към външния свят.

Златното правило: Обличай бебето с една дрешка повече, от това, с което си ти.

При дневна температура в дома 23-24 градуса едно бебе трябва да бъде облечено с долно боди, ританки и памучна жилетчица. Да бъде завито със съвсем тънко памучно одеалце през деня, а през нощта при 21-22 градуса с малко по-дебела завивка.

След втория месец детето може постепенно да започне да се закалява като се избират подходящи часове през деня и в зависимост от сезона се поразсъблича. Преди да престъпиш към такива процедури трябва да си сигурна, че детето е напълно здраво. Педиатрите препоръчват закаляването да започне в твърдите сезони – лято или зима, като през зимата, разбира се, всички процедури са в къщи.

Закаляването може да стане в моментите около смяна на памперса като бебето се подържи малко повече голичко или вечер преди баня, като се внимава детето да не бъде изложено на течение. Постепенно към тези процедури може да се добави по-дълго къпане, масаж и редовни разходки. Всичко трябва да се случва постепенно като се започва с кратки въздушни бани и се премине към увеличаване на тяхната продължителност. През цялото време трябва да наблюдаваш бебето, защото всяко дете е индивидуално и трябва да се следи неговата реакция при определени температурни промени. Температурата на тялото може бързо да се промени под въздействието на външни фактори. Това се отразява незабавно на състоянието на кожата. При преохлаждане тя побледнява. При силно прегряване бързо настъпва зачервяване.

Закалеността се изразява в способността на организма да отреагира на температурните промени със собствени сили. Тогава човек става неуязвим по отношение на разликите в температурата на външната среда.

Предимствата на адекватно облеченото пред навлеченото дете са много. Свикналото на повече топлина дете е силно чувствително и при първото охлаждане или полъх ще настине, категорични са педиатрите. Освен това навлеченото дете много често е потно, а това увеличава шансовете да се охлади рязко, особено във ветровити дни.

Автор: Виолета Калъпова
Консултант: д-р Валентина Гергинова, педиатър в болница „Вита“, София