Преодолей страховете от раждането

• от

За да се справиш с притесненията и страха, ти предлагаме няколко лесни трика. За да се справиш с притесненията и страха, ти предлагаме няколко лесни трика.

Едва ли има бременна жена, която да не се притесни от предстоящото раждане. В съзнанието ни са се запечатали разкази, сцени от филми и неприятна болнична действителност.

Съвсем разбираемо е, че всичко това измества на заден план идеята, че всъщност раждането е заложено у нас и е естествен механизъм.

За съжаление и здравните работници не умеят да предразполагат бременните, да им дават адекватна информация и да ги подготвят за предстоящото събитие. Повечето бъдещи майки разчитат на познати, приятелки, книги и интернет, за да се образоват. Често информацията от чуждите сайтове е по-адекватна, отколкото остарелите практики и разбирания на лекарите и акушерките у нас. За да се справиш с притесненията и страха, ти предлагаме няколко лесни трика.

Опознай врага, за да го победиш.

Това се отнася много точно по отношение страховете от раждането. Трябва да си дадеш сметка ясно и точно от какво се боиш. Да си представиш различните сценарии, усещания, емоции и дори ги опиши на лист хартия. Така ще си изясниш притесненията и ще се пребориш по-лесно с тях.

Преодолей страховете от раждането

Отделянето на адреналин предизвиква чувството на страх, кръвоносните съдове на матката се свиват, а плодът не се снабдява качествено с кислород. Това обикновено се случва при постъпване в болница, поради стреса от обстановката, отношението, чуждата и дори враждебна среда. Не случайно тогава родовата дейност отслабва или спира и лекарите веднага бързат към системите с окситоцин. А изкуствената стимулация на родовата дейност има своите минуси. Обикновено води до епизиотомия, понякога до вакуум или форцепс, а и до цезарово сечение. Именно по тази причина е много важно да тренираш психиката си, да не забравяш, че си програмирана да раждаш и това се е случвало хиляди години на жените преди теб и е един естествен процес. Опитай се да си представиш красивото бебе, което ще се роди, говори му, използвай техники на релаксация и се опитай да се абстрахираш от обстановката. Най-добре е да отидеш максимално късно в болницата, когато контракциите са на около пет минути.

Поговори си с млади майки, такива, които са позитивно настроени. Всички те са раждали и се радват на децата си. Представяй си, как и ти след няколко месеца ще бъдеш в техните редици и ще се разхождаш гордо с отрочето си.

Запиши се на курс за раждане и родителство.

Предварителната подготовка не е за пренебрегване. Колкото по-добре си информирана, толкова по-спокойна ще си и всичко ще ти е познато. Не спестявай въпроси на водещите, дори да ти се струват елементарни, всичко е от значение в този момент. Посети и болниците с родилни отделения, почти всяка има дни на отворените врати. Запознай се с обстановката там, за да не ти е съвсем чужда, попитай за порядките, изискванията им.

Ангажирай близък човек, който да присъства на раждането. Почти всяка болница в по-голям град предоставя възможността да вземеш със себе си и бъдещия татко. Той може да ти окаже неоценима психологическа подкрепа, което е много важно за нормалното протичане на всичко. Освен това може да ти прави обезболяващ масаж на кръста или на раменете. За съжаление все още много лекари не одобряват идеята да присъстват близки, докато в много западни страни родилката може да избере поне двама души, които да бъдат с нея. Най-често това са партньорът и майката на бременната.

Ако имаш възможност, проучи добре лекарите и си избери някой, с който ще се чувстваш в сигурни ръце.

Това дава голямо успокоение. Когато настъпи моментът на раждането за теб няма да се грижи случаен непознат, а човек с който си се срещала и който познава лично твоята ситуация.

Избери добре начинът на раждане.

Проучи добре плюсовете и минусите на секциото и на естественото раждане и съобрази избора си с твоята нагласа и най-вече със здравословното ти състояние. Що се отнася до естественото раждане, у нас все още не са на разположение вариантите, от които се възползват жените в най-напредналите държави – раждане у дома, в басейн, в поза, която е удобна на раждащата, в спокойна атмосфера с музика и свещи и други подобни екстри. Запознай се с вариантите, които са възможни в твоя град. Раждане във вода се предлага само в София и в Пловдив за сега.

Не стой без работа, докато си бременна. Ангажирай си вниманието постоянно с нещо, защото безделието е най-добрият приятел на страховете. Чети книги, сайтове, образовай се по въпросите, които те притесняват. Не изоставяй напълно служебните Преодолей страховете от ражданетоси ангажименти, а към края може да си намериш занимания и у дома.

Обграждай се с хора, настроени положително, избягвай негативните емоции.

Доставяй си удоволствия всеки ден, не се натоварвай с тежки книги, филми или музика. Положителният заряд на хора и събития е заразителен, няма начин да не ти придаде тонус и оптимизъм.

Мисли си с любов и увереност за детето, не допускай негативни мисли.

Представяй си го как изглежда, визуализирай мъничето на различни възрасти. Повтаряй си, че те чака прекрасна изненада, едно здраво и красиво бебе, което ще ти донесе много радост.

И не забравяй, че страхът във всеки един етап от деветте месеца може да навреди на теб и на бебето.

По време на бременността може да предизвика: безсъние, кошмари, високо кръвно и изтощение.

По време на раждане: изтощение, спиране на родовата дейност, недостиг на кислород за бебето, високо кръвно налягане.

След раждане: депресия, проблеми с кърменето, нарушаване на емоционалната връзка между мама и бебе.