Преждевременното раждане - защо бебето решава да излезе по-рано?

от

Независимо от напредъка на науката и прогреса в медицината, процентът на преждевременно родилите жени не спада, а дори в някои страни нараства.Защо се получава така, че бебето решава да излезе по-рано?
Преждевременното раждане

Преждевременното раждане

Независимо от напредъка на науката и прогреса в медицината, процентът на преждевременно родилите жени не спада, а дори в някои страни нараства.

Защо се получава така, че бебето решава да излезе по-рано?

За преждевременно родено дете се смята това, което се е появило на бял свят преди 37-та седмица от бременността (ако разбира се термина е пресметнат точно). В световен план числото на рано родените бебета е около 12%.

Лекуването на недоносените бебета струва крупни суми и много усилия от майката и медицинския персонал. По данни на международния институт Кохрейн (оценява ефективността на методите на диагностика и лечение в медицината) средната сума, похарчена за лечение на бебе, родено под 2500 гр (включени са деца и с екстремно ниско тегло от 500 до 1000 гр), в развитите страни струва около 760 евро или близо 1000 долара.

За щастие има болници, които прилагат и така наречената кенгуру грижа за недоносените бебета, която се оказва изключително ефикасна и освен всичко не струва толкова пари. При нея недоносеното и мама са в непрекъснат контакт кожа до кожа, бебето може да суче когато пожелае или да бъде хранено с шише, но да е винаги гушнато. Този метод показва уникални успехи, показателите на недоносените, които се гледат по този начин, се стабилизират и повишават плавно и трайно.

Въпросът опира не само до финансите и до следродилната грижа. Както при всеки медицински проблем, и тук е важна профилактиката и добрата информираност на бъдещата майка.

Причините за преждевременно раждане могат да са много.

Може да се разделят на няколко групи. Към първата се отнасят чисто медицинските показания, които карат медиците да се намесят в бременността и да предизвикат раждане или да направят цезарово сечение. Сред причините може да са заболявания на майката, които предизвикват извънредно натоварване на организма и пречат на доброто хранене и развитие на плода. Например захарен диабет, тежки форми на бронхиална астма, системен лупус, някои заболявания на стомаха и бъбреците, както и хроничен хепатит в активна форма.

Друга голяма група причини включва състояния, при които преждевременното раждане започва непредизвикано от лекарска намеса. Това може да се случи при структурни аномалии на шийката на матката, например скъсяване на канала. Това се случва най-често при разкъсване на шийката на матката от предишно раждане, когато то е било изкуствено предизвикано от лекарите, когато хода на раждането е форсиран, а бременната е трябвало да напъва насила, по команда от лекарския екип или поради заемане на най-неудобната и неестествена при раждане, но задължителна в нашите болници, поза – легнала по гръб.

След раждане, ако родилката има такива разкъсвания и не е прегледана и зашита щателно, това може да доведе до смъкване или деформации на мястото. В други случаи пък деформации се получават именно поради шева и белега, който се получава. При наличието на такъв проблем, при следваща бременност, лекарите могат да сложат специален шев на шийката на матката, която по този начин да задържи плода на мястото му.

Друга причина може да се окаже прекалено бързото увеличаване обема на матката. Мускулните влакна на стената на матката започват самостоятелна активност – съкращават се при определено разтягане. Такава степен на разтягане се получава при голямо увеличаване на обема на матката, което обичайно съответства на размерите на края на бременността. Получава се при многоплодна бременност, обикновено към 38-т седмица, което предизвиква и преждевременното раждане, често срещано при близнаци. Друга причина за увеличения обем е натрупването на повече околоплодна течност от нормалното.

Има и друга група фактори, причиняващи преждевременно раждане, които могат да бъдат абсолютно предотвратени при качествена медицинска грижа и лечение. Според изследвания над 80% от случаите на преждевременно раждане се дължат на изтичане на околоплодни води следствие проникване на инфекция. А пробив в околоплодния мехур може да предизвика преждевременно раждане. При изтичане на околоплодни води и падане на слузестата тапа рискът от проникване на инфекция е повишен. А това е много опасно, както за майката, така и за бебето.
Хламидии, коли инфекции, стрептококи от група Б, микоплазми и уреаплазми могат да причинят това усложнение. Те предизвикват изменения в механичните свойства на тъканите на шийката на матката, които са характерни за началото на раждането.

Оказва се, че непосредствено преди в  раждане шийката на матката се появяват вещества, които иначе са характерни при наличие на възпалителен процес.

Тези вещества способстват за разпада на колагеновите нишки, намиращи се в канала, и които иначе не позволяват предварително разширение преди нужното време. В резултат на тази реакция шийката на матката омеква и както казват акушерките узрява. При наличието на инфекция, това се случва по-рано от нужното и е предпоставка за преждевременно раждане.

В женския организъм има механизъм, който защитава околоплодния мехур и шийката на матката от вредното въздействие на микроорганизмите.

Например слузестата тапа, както и имуноглобулина, наситен с природни антисептици. Стената на влагалището също се изменя по време на бременност. Под влиянието на високата концентрация на хормона на бременността – прогестерона, стената става по-дебела, а жлезите с вътрешна секреция започват да произвеждат повече секреция, която съдържа гликоген и глюкоза. За влагалището е характерно високото съдържание на лактобактерия (над 50% от микробния състав). Гликогена и глюкозата са благоприятна среда за растежа и развитието на тази бактерия. В резултат на преработката на тези вещества лактобактерията отделя съединения, които блокират развитието на патогенни микроорганизми. Това са водороден пероксид (сред най-силните антисептици), киселини (млечна и оцетна). Киселините от своя страна пък възпрепятстват развитието на микроби. Лактобактериите отделят и биосърфактанти, блокиращи прилепването на микробите към тъканта на влагалището.

Лактобактериите се оказват истински стражи на бременността, не случайно през деветте месеца отделянето на секреция през влагалището се увеличава.

По този начин мястото се самопрочиства. Този уникален механизъм на самозащита работи само при превес на лактобактериите над другите микроорганизми.
Но съвременния начин на живот, включващ некачествена и дори вредна храна, вредни навици и липса на адекватна грижа за здравето, пречи на нормалната регулация на флората по време на бременност.

Според едно немско изследване, в днешно време микробното съотношение във влагалището на жените е значително изменено в сравнение с показатели, събирани преди петнадесет години, когато при повечето изследвани жени преобладаващо присъствие в микрофлората е именно на лактобактерията. Днес добрите показатели се наблюдават едва при 25% от изследваните.

Причина за това са общото замърсяване на околната среда, присъствието на химията в бита и в храната ни, употребата на противозачатъчни и употребата на всевъзможни антисептични препарати. Дори ежедневните превръзки, които използваме за по-добра хигиена, се оказва, че изсушават външната част на лигавицата на влагалището и в този смисъл способстват за развитието на вредни микроорганизми.

За да се предпазиш са нужни правилно и здравословно хранене, използването на по-малко битова химия и преминаването към биоразградими и еко продукти, използването на по-малко лекарства, заменени с билки, хомеопатия или други алтернативни средства за лечение, повече движение и активен спорт на чист въздух и разходки сред природата.

Употребата на качествени и проверени хранителни добавки и имуностимулатори, особено на пробиотици, които съдържат живи бактерии, особено лактобактерии.

Всичко това може да ти помогне да поддържаш добро здраве. Емоционалното ти състояние също трябва да е стабилно, защото липсата на хармония, душевен мир и любов се отразяват на чисто физическо ниво. Хормоналния баланс се променя и нищо чудно стресът и негативните емоции и притеснения да предизвикат появата на възпаления или други медицински проблеми.

Напоследък, при наличието на урологични и вагинални инфекции, се използват успешно различни пробиотици, които оказват благотворен ефект върху проблема.

Пробиотиците подпомагат активацията на собствената имунна реакция, така че организмът да се самоизлекува. Препоръчителни са и при пациенти, които страдат от дисбактериоза след употребата на антибиотици.

Автор: