Преждевременно раждане – как и защо?

от

Вижте кога и защо настъпва преждевременното раждане и как да реагирате, ако ви сполети.

Преждевременното раждане стряска много бъдещи майки, тъй като крие рискове за здравето и живота на бебето. Но не винаги.

Защото на практика, преждевременно раждане означава поява на контракции с редовна честота и сила, които предизвикват отваряне на маточната шийка преди  термина (между 20-тата и 37-мата гестационна седмица). А самото раждане може да настъпи по-късно.

Вижте кога и защо настъпва преждевременното раждане и как да реагирате, ако ви сполети.

Преждевременното раждане се обуславя от редица рискови фактори като нездравословен начин на живот, многоплодна бременност, проблеми с плацентата, проблеми с маточната шийка, хирургични процедури преди бременността, предишно преждевременно раждане, лош хранителен режим или неправилни пренатални грижи. За щастие, благодарение на напредналите медицински грижи повечето преждевременно родени бебета се радват на пълноценен и щастлив живот.

По презумпция, колкото по-рано се роди бебето, толкова по-висок риск за здравето му съществува. Преждевременно родените бебета имат по-малко време за развитие в утробата в сравнение с бебетата, родени в термин. Всеки допълнителен ден, прекаран в утробата между 23-та и 26-та гестационни седмици увеличават шансовете за оцеляване на бебето с 2 до 4 %. Около 9 от 10 бебета, родени в 28-ма гестационна седмица оцеляват. Но много от тях имат сериозни здравословни проблеми.

Знаци и симптоми за преждевременно раждане

Преждевременното раждане обикновено не е болезнено, но може да се познае по няколко предупредителни знака и симптома:

 • Контракции в матката на всеки 10 минути или по-малко
 • Стягане или слаба тъпа болка в гърба, която може да е постоянна или на приливи и отливи и която не изчезв при смяна на позата или взимане на други мерки за комфорт.
 • Подобни на менструални спазми в долната част на корема, съпроводени или не с диария.
 • Повишено напрежение в таза или във влагалището
 • Повишено вагинално течение и други секрети
 • Вагинално кървене
 • Подобни на грип симптоми като гадене, повръщане и диария.
 • По-малко движение или ритане на бебето

Какво може да предизвика преждевременно раждане?

Преждевременно раждане – как и защо?Макар в почти половината от случаите на преждевременно раждане причината да е неизвестна, проучванията отсяват 4 основни фактори, които могат да го предизвикат:

Инфекция или възпаление - преждевременното раждане се оказва резултат от естествената имунна реакция на организма спрямо определени бактериални инфекции във влагалището, на пикочните пътища или на околоплодната мембрана. Дори инфекция далеч от репродуктивната система (като пародонтоза, например), може да спомогне за преждевременно раждане.

Стрес - ако бременната е изложена на продължителен стрес или плодът не получава достатъчно кръв от плацентата, той може да започне да прозивежда кортикотропин-освобождаващ хормон, който да стимулира отделянето на други хормони, предизвикващи свиване на матката и в крайна сметка да се стигне до преждевременно раждане.

Разтягане на матката - при наличие на многоплодна бременност, при големи количества околоплодна течност или аномалии в матката или плацентата, могат да предизвикат претоварване на матката. Това води до освобождаването на химични вещества, които стимулират маточните контракции.

Кървене - разкъсване на плацентата (плацентата се отлепва частично или изцяло от маточната стена преди раждането) може да предизвика кървене в матката, което да предизвика освобождаване на различни протеини, участващи в съсирването на кръвта. И тъй като те също стимулират маточните контракции, създават предпоставка за преждевременно раждане.

Как да постъпите, ако почувствате симптомите на преждевременно раждане?

Ако усетите нещо необичайно, веднага се обадете на наблюдаващия ви лекар. Нормално е да бъдете малко разтревожени в този момент, но ако сте запознати със симптомите и следвате няколко правила, можете да предотвратите преждевременното раждане.

 • Облекчете пикочния си мехур.
 • Легнете свити на лявата си страна (това може да забави или да спре симптомите)
 • Избягвайте да лежите по гръб, защото това може да предизвика зачестяване на контракции.
 • Изпийте няколко чаши вода, защото дехидратацията може да предизвика контаркции
 • Наблюдавайте контракциите един час като броите минутите от началото на едната контракция до началото на следващата.

Ако симптомите се влошат или не затихнат след час, обадете се отново на наблюдаващия ви лекар или отидете до болницата. Обяснете притесненията си от преждевременно раждане. Единственият начин да се разбере дали са основателни е да се прегледа маточната шийка. Ако има разкритие, вероятно наистина раждането е започнало.

Преждевременно раждане – как и защо?

Как може да се спре или предотврати преждевременно раждане?

Най-добрият съвет за предотвратяване на преждевременно раждане е спазването на здравословен начин на живот преди бременността, който да продължите да следвате и по време на нея. Най-важните фактори са избягването на вредните навици (алкохол, пушене, наркотици), спазване на здравословен хранителен режим и установяването на добри пренатални грижи.

Все пак, ако се появят признаци, преждевременното раждане може да бъде спряно, за да се даде повече време на бебето да се развие в утробата. Най-често предписваните мерки включват лежане за задържане, медикаменти и малки промени в начина на живот.

На жени с предишни преждевременни раждания могат да бъдат предписани хормонални лекарства за допълнително количество прогестерон.

Правят се интравенозни вливания на магнезиев сулфат – първо една голяма доза и след това по-малки на 12 / 24 часа. Това може да предизвика временно гадене.

Назначава се прием на орални медикаменти, които намаляват честотата на контракциите и подобряват състоянието на майката.

Ако все пак раждането не може да бъде избегнато, 24 часа преди това на майката се дават кортикостероиди, които ускоряват развитието на белите дробове и мозъка на бебето.