Предлежанието на бебето – важно за нормалното раждане

от

Малко бременни се замислят, че ежедневната им физическа активност има огромно значение за това каква позиция ще заеме бебето преди раждането и как ще премине целият родилен процес.

Малко бременни се замислят, че ежедневната им физическа активност има огромно значение за това каква позиция ще заеме бебето преди раждането и как ще премине целият родилен процес.

Оптималното положение, което бебето може да заеме с наближаването на раждането (към 37 г. с.), е с гръб към корема на майката, леко вляво с глава, свита към гърдичките. Около 3-4% от децата обаче се оказват в по-неблагоприятната позиция – т. нар. седалищно предлежание (с дупенцето към цервикалния канал).

Неблагоприятни позиции при раждане

Седалищното предлежание е по-често срещано при бебета с тегло по-ниско от средното, при матка с анормална форма (еднорога, двурога, със септум – преграда), при многоплодни бременности или когато жената вече е раждала и матката й е отпусната. Освен тези обективни предразположения наблюденията сочат, че жените със слаба двигателна активност, прекарващи повечето от времето си седнали пред бюро, тези, чиято работа е свързана с усукване в областта на кръста, са по-предразположени към неблагоприятно предлежание на бебето им.
При седалищно предлежание най-вероятно докторът ще ти предложи цезарово сечение, въпреки че една опитна акушерка може да помогне на майката да роди нормално без задължителната в този случай операция. Седалищното предлежание има различни варианти в зависимост от положението на крачетата – ако са изпънати нагоре към главичката, без прегъване в колената, е най-благоприятната поза, за да се опита нормално раждане.
Децата се раждат по-трудно също и при т. нар. задно тилно предлежание – когато са надолу с главата, но гърбът им е към гърба на майката. Тогава може да се тръгне към нормално раждане, но бебето ще трябва да се завърти в хода на раждането. Извитата назад главичка на бебето също усложнява движението му и затруднява преминаването.

Какво можеш да направиш?

Редовните занимания с йога за бременни, плуването и разходките поне по един час на ден помагат много, за да може бебето да се позиционира по най-добрия начин за едно нормално раждане.
Освен това има и специфични упражнения, които помагат бебето да застане главично. Препоръчително е да започнеш да ги правиш след 33-тата седмица. Тогава плодът е достатъчно малък, за да може лесно да променя позицията си. Около 33 г. с. повечето бебета се установяват в някакво положение, което им харесва. При преглед на ехограф акушер-гинекологът ще види как е застанало детето. Ти също с напредването на бременността ще започнеш да усещаш ръчичките и крачетата и така ще знаеш как се е разположило.

Пози, упражнения и техники за обръщане на бебе в най-благоприятната позиция

Упражненията за обръщане на бебето от седалищно в главично положение се наричат инверсиционни. Принципът на повечето тях е свързан с използване на гравитацията, а
именно това, че главата е по-тежката част и е нормално тя да слезе най-долу.

За да насърчиш малкото човече да се завърти, можеш да правиш следното:

Упражнения с инверсияУпражнения с инверсия. Застани с крака върху леглото и ръце на пода с висящ корем.
Добре е леглото или фотьойлът да не са много високи (около 30-40 см). Целта е постепенно сама или с помощта на друг човек бременната да застане на лакти. Тази техника спомага за релаксация на долните маточни връзки, които се отпускат, и бебето може да промени позицията. Упражнението се прави по 15 минути всеки ден.

Котешки гръб. Заставаш на ръце и колена и редуваш извиване на гръб и отпускане. Поне по 40 пъти на ден това упражнение помага за доброто предлежание.

Използване на принципа топло и студено. Постави пакет със замразени зеленчуци, увити в кърпа, в горната част на корема си. Бебето инстинктивно ще потърси по-топлото място в корема ти и, ако има възможност,ще се завърти.

Следване на светлината. По-любопитните бебета могат да бъдат привлечени от движеща се светлина. Ако често светиш с фенерче върху корема си и движиш светлината в посока надолу, детето ще насочи главата си натам.
Разбира се, трябва да използваш тази техника, когато то е будно, а за това ще ти подскаже интензивното му мърдане.

Техники с ребозо мексикански шалИзползване на музика за насочване на бебето. Още в корема на мама малкото има музикални предпочитания и някои деца ги следват още в пренаталния си живот.

Смята се, че бебетата харесват Моцарт и Вивалди. Ако този звук идва от долната част на корема ти, най-музикалните могат да се завъртят в тази посока :).

Прилагане на акупунктура. Има специфични точки на малките пръстчета на краката, които при определена стимулация влияят върху положението на бебето.
За целта трябва да потърсиш специалист по китайска медицина.

Техники с ребозо мексикански шал. Прилагат се само с помощта на опитна акушерка! Тя поставя шала под ханша на бременната и след леко полюшване, при което е остигната релаксация на матката, прави рязко движение с цел обръщане на бебето. Тази техника е подходяща и при бебе в задно тилно предлежание (гръб към гърба на майката.)

Нормално раждане при седалищно предлежание може да се опита, ако:

  • Бебето е в позиция с крачета, сгънати в таза и изпънати в коленцата;
  • Плодът е достатъчно малък (под 4 кг), за да премине лесно през вагиналния канал;
  • Няма други контраиндикации като плацента превия, които могат да предизвикат усложнения;
  • Бебето е слязло достатъчно ниско в таза, когато раждането започне;
  • Главата на детето е наведена към гръдния кош, а не изправена или извита назад

Консултант: Олга Дукат, сертифицирана дула, инструктор за подготовка за раждането към международната организация Childbirth International