Предизвикателствата на лятната бременност - защо трябва да бъдете двойно по-внимателни

• от

Има малък процент жени, които раждат в началото на лятото, а са забременели в края му. Ако не сте сред тях, то със сигурност ще ви се наложи да минете през авантюрата лятна бременност.

Предизвикателствата на... лятната бременност

Предизвикателствата на... лятната бременност

Всички обичаме лятото. Море, слънце, планина, среднощни разходки и забавления :). Разбира се, много зависи и от това каква е гледната ви точка в момента... Защото ако току-що сте разбрали, че сте бременна или пък скоро ви предстои да родите, надали такива ще са вашите асоциации, когато чуете думата ваканция.

Казвам ви го от опит: дъщеря ми е родена през юли, и синът ми – август. Да, когато останалите се наслаждаваха на слънцето по цял ден на плажа, аз трябваше да внимавам да не се сдобия с поредното тъмно петно.

Вие разбира се може да сте от хората, които обожават жегата, и в най-горещите летни дни да се чувствате прекрасно в кожата си. Все пак е добре да сте подготвени и да имате едно наум, че с коремче през лятото трябва да бъдете двойно по-внимателни.

Ентеровируси

Бичът на лятото – засягат не само чувствителната детска храносмилателна система. Ако сте в първия триместър, могат много опасно да се комбинират със сутрешното неразположение и да доведат до сериозна дехидратация. Имайте предвид, че за да приеме бебето, организмът рязко понижава имунната си система и сега сте много по-изложена на вирусни атаки. Затова, ако сте в началото на бременността си и вече сте планирали лятна почивка, изберете място, където сте сигурна, че поддържат добра хигиена.

  • Нашият съвет: Избягвайте да се храните в заведения извън хотела, а ако ви се наложи избирайте леки салати, сирена, картофи, ориз - храни, които не могат да бъдат дълбоко замразявани и със съмнително качество. Бременните във втори и трети триместър са малко по-облагодетелствани, защото са знаели за състоянието си, когато са избирали място за почивка. Удачен вариант е апартамент с кухня, където сами да приготвите храната си. Ако сте в последен триместър, от основно значение е курортът да е в близост до голям град с добра болница и родилно отделение.
Бременна на море – какво трябва да знаете?

Бременна на море – какво трябва да знаете?

Да тръгнете бременна на море може да е истинско изпитание за организма и търпението. Разберете в редовете по-долу какво трябва да знаете, ако сте планирали да...

Гъбички

Тук две мнения няма – независимо от срока на бременността гъбичките са неприятност, която никоя от вас не би желала да си причини. А лятото и басейните са рай за тях. Затова, ако ще ходите на море, се къпете само в него, тъй като то е самопочистваща се еко система.

  • Нашият съвет: Към басейните, независимо колко са луксозни и с какви препарати се поддържат, подхождайте „с едно на ум“. Най-добре би било изобщо да не влизате в тях.

Пигментни петна

Бременността е период на бурни хормонални промени. Под тяхно влияние кожата става много по-деликатна и чувствителна. Затова излагането на слънце трябва да става особено внимателно, независимо в кой триместър сте. Принципно тъмните пигментни петна са по-характерни за жените с матова кожа. Факт е, че т.нар. „маска на бременността“ и всички петънца, с които сте се сдобили, по принцип изчезват след раждането, но ако сте се излагали пряко на слънце има вероятност част от тях да останат трайни.

  • Нашият съвет: Слънчевите бани трябва да се избягват в часовете от 11 до 16. Препаратите, които се използват при бременни, е добре да са като при децата – без парабени, по възможност с минерален филтър и висок SPF фактор. Доре ще бъде ако се снабдите с широки памучни дрехи с дълъг ръкав и широкопола шапка, които да използвате и на плажа, и за разходки на открито.
Как да се храни бъдещата майка през лятото?

Как да се храни бъдещата майка през лятото?

Как да се храни бъдещата майка през лятото? Въпросът не е излишен, тъй като горещините налагат промени в менюто.

Разширени вени

Лятото е сезон, през който хората, страдащи от подобен проблем изпитват по-сериозен дискомфорт. Ако към това прибавим и бременност, ситуацията става доста неприятна, защото в определени фази на болестта може да е животозастрашаваща и за майката, и за плода. А според статистиката при жените този проблем се появява за пръв път основно по време на 9-те месеца очакване на бебето. Това е така, защото нарастващата матка притиска кръвоносните съдове и кръвообращението в долната част на тялото се затруднява.

  • Нашият съвет: От особено значение е да избягвате дългото стоене в изправено положение, както и продължителни разходки. Плуването в море и басейн се отразява много благоприятно на проблема, но прякото излагане на слънчева светлина може да го задълбочи. Задължително е да се консултирате не само с акушер-гинеколога си, а и със съдов хирург.

Отоци

Обикновено се появяват през третия триместър, а топлото време засилва проблема още повече. Основна причина е задържането на вода в организма. При някои от бременните могат да бъдат симптом за прееклампсия, затова е важно да се консултирате с акушер-гинеколога си при поява на подобни оплаквания. Възможно е да се подуят и пръстите на ръцете ти (затова избягвайте да носите пръстени след 7-мия месец).

  • Нашият съвет: Винаги, когато можете си почивай, като вдигате краката си на нивото на тялото или дори малко по-високо (опирайте ги на стената или на възглавница). Можете да комбинирате това с леки упражнения, като „каране на колело“ или просто да разтърсите вдигнатите си крака.

Купете си удобни чехли и избягвайте да носите сандали с много каишки (ако при ходене краката ви отичат, каишките ще се впиват болезнено в кожата ви).

►Консултант: д-р Анастасия Миланова, дерматолог