Предимства на решението да изчакате с децата - кои са те?

от

Безспорна истина е, че децата носят несравнима радост. Но освен нея, децата носят отговорности и грижи, с които могат да се справят само двама зрели и осъзнати индивиди. И ако в момента с партньора ви сте поставили други приоритети на преден план, не се притеснявайте, че „изпускате влака“. Въпреки че казват, че човек никога не се чувства напълно готов да стане родител, решнието да изчакате с децата има своите предимства.

Безспорна истина е, че децата носят несравнима радост. Но освен нея, децата носят отговорности и грижи, с които могат да се справят само двама зрели и осъзнати индивиди.

И ако в момента с партньора ви сте поставили други приоритети на преден план, не се притеснявайте, че „изпускате влака“.

Въпреки че казват, че човек никога не се чувства напълно готов да стане родител, решнието да изчакате с децата има своите предимства.

Ето кои са те.

Патриархалните времена, когато едва навършила пълнолетие жената напуска бащиното огнище, за да стане снаха в чужда къща, да роди и отгледа дете и да се грижи изключително и само за него и домашните дела, останаха в историята. Днес нежният пол се труди наравно с мъжете, има собствени амбиции и стремежи, за които се бори със зъби и нокти, а ценности като брак и деца, остават някъде надолу в списъка с приоритети.

Оказва се, че тази тенденция се наблюдава в световен план. И въпреки че от чисто здравословна гледна точка специалистите винаги са препоръчвали по-ранната бременност (в началото на 20-те години), все повече жени започват да мислят за тази крачка с наближаването на 30-те. А я осъществяват едва след като ги преминат.

Истината обаче е, че съществуват много предимства на решението да изчакате с децата. Не само, че ставате по-готови емоционално и физически, но и много по-бързо и ефективно можете да се приспособите към промените, които едно дете внася в начина на живот. А то наистина променя всичко!

Затова вместо в дъното на съзнанието си да се тревожите, че биологичният ви часовник тик-така, живейте живота си като двойка без деца пълноценно и без угризения. Погрижете се да изградите едни стабилни основи и да извлечете максимума от настоящата ситуация, така че когато бебето се появи, да бъдете удовлетворени и щастливи, че имате какво да му осигурите.

А ето и още няколко предимства на решението да изчакате с децата:

Можете да се наслаждавате на младостта и независимостта си

Човек трябва да бъде до известна степен егоист и да мисли за себе си, когато е млад, защото прибързвайки да има деца, може да съжалява, че никога не е успял да даде шанс на някои мечти и амбиции.

Решението да изчакате с децата ви позволява да живеете по-безгрижно и по-свободно – както физически, така и финансово. Излизания, пътешествия, ангажименти и „лукса“ да живеете за момента, само двамата – колкото и прекрасно да е едно бебче, то може да ви лиши от всичко това.

Имате повече време един за друг като двойка

Децата драматично и радикално променят динамиката във взаимоотношенията на двойката. Ежедневието е разкъсано между професионалните ангажименти, домашните задължения и нуждите на малчугана. А за романтика дори не може и да става дума – поне в първите две години и със сигурност не по начина, по който е съществувала преди това. Решението да изчакате с децата ви осигурява правото да разпределяте времето и заниманията си така, че да правите заедно всичко, което искате. Тези допълнителни години ще укрепят взаимоотношенията ви, ще направят връзката ви по-хармонична и ще ви позволят да израснете като двойка. С две думи, да се научите на отговорност – първо един към друг, за да я поемете към детето.

Имате възможност за по-добра финансова стабилност

От чисто практична гледна точка, колкото по-късно станете родители, толкова повече спестявания бихте могли да заделите настрани преди това. Защото финансовият фактор е определящ за пълноценното и правилно отглеждане на едно дете. А при настоящия стандарт на живот в България – от първостепенно значение.

Ето защо решението да изчакате със създаването на поколение ще ви даде възможност да постигнете професионално усъвършенстване, да имате стабилни и сигурни доходи и да натрупате определен капитал, с които да покривате семейните разходи. Защото се предполага, че на 35 години човек е по-ориентиран по отношение на заетостта си, отколкото на 25 години, нали?

Предимства на решението да изчакате с децатаНатрупвате повече опит и увереност

Младите майки може да кипят от енергия, но тези, които изчакват с решението да имате дете си дават възможност да натрупат повече житейски опит и да узреят емоционално.

Благодарение на сблъсъка с различни ситуации и развиването на по-широка перспектива за живота, ще се чувствате по-уверени и по-готови да изпълните природния си дълг – да родите и отгледате представител на следващото поколение, комуто да служите достойно за пример. Защото с напредване на възрастта научавате много повече за себе си и за партньора си и изграждате вижданията си за типа родител, който искате да бъдете.

Родителството се превръща в осъзнат акт

Решението да изчакате с дацата ви дава възможност да изградите първо партньорските взаимоотношения и едва след това да поемете отговорност за създаване на нов живот. Колкото повече отлагате, толкова по-сигурни ще сте, че именно настоящата ви половинка ще бъде баща (или майка) на детето ви, че двамата заедно сте способни да осигурите пълноценно детство на бъдещия си малчуган и че ще бъдете еднакво отдадени на родителската роля.


calendar

Календар