Преди бременността

от

Ще си спестиш много главоболия и притеснения ако вземеш няколко важни фактора предвид бъдещите девет месеца в очакване на наследника.
Преди бременността

Преди бременността

Ще си спестиш много главоболия и притеснения ако вземеш няколко важни фактора предвид бъдещите девет месеца в очакване на наследника.

Работа

Важно е да вземеш предвид естеството на работата си, тъй като може да ти се наложи да се съобразяваш с промените във физическото си състояние. Ако няма как да прекъснеш в най-тежките моменти, то поне трябва да си осигуриш евентуално възможност за работа от вкъщи. Освен това е добре да не стоиш по цял ден права, тъй като краката много бързо отичат. Под внимание трябва да вземеш и няколко много важни фактора:

  • не трябва да работиш в среда, където има вредни изпарения или каквото и да е свързано с опасни химикали;
  • избягвай компютърното излъчване, препоръчително е не по-вече от 4-5 часа на ден;
  • пази се от големи струпвания на хора или от работа, която предполага контакт с инфекциозно болни.

Помощници или заместници

Ако заемаш важен пост или държиш на работата си и не искаш да страда от твоята липса по време на майчинството, хубаво е да помислиш за заместник. Най-добре е ти да намериш и да обучиш някого на когото имаш доверие и с който можеш да поддържаш постоянна връзка, за да следиш развитието в твоята сфера. Така винаги ще си в час с новостите, ще си спокойна, че има кой да върши качествено работата ти и когато един ден се върнеш, ще се чувстваш в свои води.

Жилището

Не е задължително да правиш тотален ремонт, но е за препоръчване преди да се появи мъничето поне да освежиш помещенията. Пребоядисване (ако не е правено скоро), изхвърляне на всякакви ненужни и прашни вещи, както и едно основно почистване ще свършат чудесна работа. Задължително трябва да се обработят и местата, където има влага и мухъл. Добре е да посрещнеш новия член от семейството в среда с по-малко прах и замърсявания, тъй като те са провокатор на алергии. Ако ще правите ремонт или освежителни действия е добре да е не само преди раждането, но и преди да забременееш, тъй като тези дейности са свързани с употребата на много бои, химикали, строителни материали и препарати за почистване. А всички те имат вредни изпарения.

Балкон

Освежаването на балкона е приятно занимание. Изхвърли всички ненужни вещи, които са натрупани там. В България битува странната традиция балконът да се смята за нещо като продължение на килера или мазето – в него се трупат всякакви неща, от зимнина, до стари мебели. Всеки по-голям блок предлага безкраен набор от грозни гледки по балконите. Всъщност това е място, където може да си почиваш, където да глътнеш малко свеж въздух сред цветя. Ако освежиш и озелениш балкона си ще имаш и прекрасно място за разведряване. Децата обичат да спят на чист въздух, така че това е идеално решение в моментите, когато не можеш да излезеш с бебето на разходка.

Малко помощ от техниката

Има много излишни вещи, които ни пробутват с идеята, че без тях бебе не може да се гледа. Но има и няколко уреда, които ще ти спестят много време, нерви и усилия. В тази връзка ти препоръчваме перална машина с възможно най-високи обороти (например около и над 1400). С нея си осигуряваш прекрасно изпрани и почти сухи бебешки дрешки, които много скоро да влязат в употреба. В полезния списък се нарежда миялната машина, която спестява много време и труд. Освен това в нея може да се мият и бебешки шишета и прибори. В списъка е и голямата електрическа кана за вода, в която може да приготвяш топлата вода или чай за мъничето, но и да изваряваш шишета, биберони, играчки за гризане и каквото ти е нужно друго.

Автор: Карина Хачадурян