Правилно ли расте детето? Как да порасне по-високо?

от 2

Ръстът и теглото на детето са от значение за неговото здраве. Затова не пренебрегвайте редовните измервания, които можете да направите както в къщи, така и при педиатъра.

Ръстът и теглото на детето са от значение за неговото здраве. Затова не пренебрегвайте редовните измервания, които можете да направите както в къщи, така и при педиатъра.

В лекарския кабинет чрез специалните таблици, т.нар. персантили, се сравняват ръста и теглото на детето спрямо стойностите за възрастта и пола му. Тогава педиатърът преценява дали малкото расте в норма.

Обикновено бебето се ражда 48-50 см. Удължава се с по 3,5-4 см на месец.

За първата година добавя приблизително 25 см към ръста си. Счита се за нормално на своя първи рожден ден детето да бъде висок около 75 см.

През втората година ръстът се увеличава средно с 8-12 см

През третата – с около 10 см.

След това темповете на растеж са по-спокойни. Счита се за нормално, ако детето увеличава ръста си с не по-малко от 4 см на година.

През първите три години дете расте бързо. Докато след това до 9-10-та годинка растежът се забавя. Но обикновено във възрастта между 4 и 5 години и с началото на пубертета се наблюдава т.нар. „скок на ръста“.

„Пубертетният скок“ при момичетата настъпва по-рано в сравнение с момчетата.

До 15-та си година девойките обикновено приключват с израстването, за разлика от младежите, които до 19-20 години продължават да растат интензивно.

Колко ще порасне детето?

Ръстът на детето зависи и от височината на родителите. По принцип момчетата „следват“ височината на бащите (или на родствениците по мъжка линия – дядо, чичо, вуйчо), а момичетата – сценария на „женската линия“ (мама, баба, леля).

Има формула, по която можете да изчислите ориентировъчно колко голямо ще порасне вашето дете.

  • Нужно е да съберете ръста на мама и татко и след това да разделите на две.
  • Ако изчислявате ръста на сина си, към полученото число прибавяте 6,5. Ако това се отнася за дъщеря ви - изваждате 6,5. (Например: мама е висока 164, татко – 176. Събираш двете числа: 164+176 = 340. После разделяш на две: 340:2 = 170. Ръстът на сина ти ще бъде приблизително 176, 5 (170 + 6,5), а на дъщеря ти около 163,5 (170-6,5).
  • Това разбира се са средни стойности, които в зависимост и от други фактори могат да бъдат повече или по-малко и да имат разлика дори над 10 см.

Можете ли да помогнете на детето да порасне по-високо?

Правилно ли расте детето?

За правилния растеж от значение е разбира се пълноценното хранене, което осигурява нужните витамини и минерали, достатъчно сън, както и системни физически упражнения.

  • Децата, които не се хранят добре (има се предвид качеството на храната, а не количеството) обикновено изостават по височина от връстниците си. Старайте се да избягвате близалки, чипсове, тестени изделия и обърнете внимание на плодовете и зеленчуците - особено сега, когато лятото е толкова щедро на естествени витамини.
  • Здравият сън помага на детето да порасне. Точно когато детето спи в кръвта му се отделя хормонът на растежа. Добре е детето да не заспива по-късно от 22 часа.
  • Не забравяйте, че ръстът в голяма степен е и генетично зададен. Ако детето е „програмирано“ да бъде по-ниско е безполезно да прекалявате с допълнителни витамини и огромни порции – това няма да помогне.
  • Регулярните физически упражнения са важни, защото двигателната активност е едно от най-ценните „лекарства“ за хормоналната система и правилната обмяна на веществата. Особено подходящи за стимулиране на растежа са плуване, лека атлетика, баскетбол.

Консултант: д-р Галина Шопова, педиатър, 17 ДКЦ, София