Има малки хитрости, с които може да подпомогнеш усилията за влизане във форма и да отслабнеш постепенно, без жестоки усилия. Основната цел на тези трикове е да нормализират и ускорят обмена на веществата. Постепенно с възрастта, с неправилното хранене и вредния начин на живот метаболизмът се забавя. Организмът все по-трудно преработва хранителните вещества и все повече ги трупа „на склад” под формата на излишни килограми.
Ето няколко трика, с които да нормализираш и ускориш метаболизма си. Това ще се отрази благотворно както на фигурата, така и като цяло на здравето ти.
Контрастни тренировки
Ако си падаш по кроса или плуването, може да въведеш малко по-различен ритъм на тренировките си. Например, започни с пет минутното си обичайно бягане, след това в продължение на минутка ускори и тичай с все сила, след това отново нормализирай темпото. Така може да редуваш няколко пъти, в зависимост от продължителността на тренировката и издръжливостта ти. За да получиш качествен резултат е добре да редуваш така поне десетина пъти. Достатъчни са две такива тренировки за седмица.
Къде се крие бонусът? Всъщност с такава контрастна тренировка тялото ти ще поеме повече кислород и съответно организмът ще изгори повече енергия.
Незаменимите омега-3 киселини
Не случайно лекарите и диетолозите направо са полудели по тези киселини. Те са жизнено необходими, но за жалост присъстват много малко в менюто ни. Съдържат се най-вече в рибите – тон, сьомга, херинга и други, в лененото семе и в орехите. Съвсем достъпни продукти, за които обаче се сещаме рядко.
Тези прочути киселини участват в регулиране нивото на захарта в кръвта и на образуването на хормона лептин, от чието количество зависи скоростта на изгаряне на мазнините.
Според хората в бели престилки дневната норма трябва бъде от 1000 до 2000 мг.
Зелен чай
Оказва се, че тази любима на много хора напитка доставя не само много антиоксиданти, но и специална активна съставка – флавоноидът катехин. Той действа много благотворно на обмяната на веществата. Диетолозите са забелязали, че честото пиене на зелен чай подпомага отслабването, а според биохимичните изследвания, ефектът му продължава и след като се спре приема му.
Без гладуване
Или поне без дългосрочно гладуване. Отдавна е ясно правилото, че ако хапваш съвсем оскъдно дълго време, организмът пренастройва механизмите си и преминава на режим „складиране”, тоест трупа хранителни вещества и маса, за да може да се справи с периода на недостиг. Тоест метаболизмът се забавя, съответно преработването на вещества, за да се съхранят под формата на мазнини. Ако все пак си решила да спазваш някакъв режим, опитай се дневното количество приети калории да не спада под 1000.
Равномерно хранене
На повечето от нас рядко ни се случва да ядем три или четири пъти дневно, така както всъщност е най-полезно. Най-вредният ритъм, наложен от забързаното ни ежедневие, се състои от нищожна закуска или липса на такава, обяд на крак и тежка и обилна вечеря. Съветът на диетолозите е по малко, но редовно. Така може да си похапваш дори повече от три пъти на ден. Пет или шест пъти на ден е чудесен вариант да държиш глада под контрол, но имай предвид че два или три пъти от храненията трябва да включват само салата или плодове. Така избягваш скоковете на кръвната захар и инсулин, а обменът на веществата се нормализира.
Без транс мазнини
Така се наричат хидрогенизираните мазнини, често използвани за приготвянето на полуфабрикати и дори храни в ресторанти и кафенета. Тези вредни вещества атакуват имунната система, отслабват защитата на организма, повишават риска от сърдечно съдови заболявания. Те са една от основните причини, поради които повечето медици и специалисти по диетика отхвърлят полуфабрикатите, пакетираните десерти и каквито и да е храни, сметаната, изобщо всичко, което включва тези мазнини. Освен всички вреди, транс мазнините пречат на преработването на мазнините в енергия. И за капак – транс мазнините способстват за развитие на резистентност към инсулина, което също води до натрупване на излишни мазнини.
Предимство на естествените продукти
Пестицидите вече са толкова разпространени, че ги смятаме за неизменна част от нашата храна. Но за съжаление са безкрайно вредни за здравето ни. По възможност избирай био производство със съответния сертификат или купувай от местно производство, от баби и дядовци, носещи продукцията си от село. Шансът за по-чиста храна е малко по-голям по този начин. Ще си спестиш токсини, които се трупат в организма, атакуват щитовидната жлеза и по този начин затрудняват обмяната на веществата.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.