Някои деца харесват само домашно приготвените гозби на мама. Та нали само тя знае вкуса на своето дете? Други са принудени да ядат само готови пюрета, защото родителите им са убедени в техните предимства – продуктите са проверени за нитрати и други вредни добавки, екологично чисти са, знае се произхода им, стерилни са, пести се много време за приготвянето им. Предназначени са точно за съответната възраст.
Домашната храна също може да е здравословна и вкусна, стига да се спазват правилата за нейното приготвяне.
Избирай внимателно продуктите.
Известно е, че в месото има хормони и антибиотици, за да наддават бързо животните и да не боледуват.
Сиренето често е незряло и опасно за децата.
Плодовете и зеленчуците понякога съдържат прекалено много нитрати.
Млякото издържа с месеци в хладилника. Затова пазарувай от реномирани магазини, където има контрол върху храните.
Идеалният вариант е пиле, отгледано от баба и зеленчуци от нейната градина. Но щастливците са малко. За останалите, които искат да се хранят здравословно в големите градове има екологични магазини, където на място се проверяват продуктите.
Цената е доста солена, но си заслужава. Избирай дребни зеленчуци и плодове, едрите са „напомпани” с нитрати. Месото трябва да е прясно, свежо и розово на цвят.
Измивай много добре плодовете и зеленчуците, защото са пръскани или обработени с химикали (вносните), за да издържат дългия път. Дори гроздето мий зърно по зърно. Нискостеблените (ягоди, спанак, лук, подправки) могат да са замърсени с яйца на кучешка тения и децата да се заразят. Бели кората преди консумация.
Яйцата трябва да се варят 15 минути, предварително добре измити. Дори пресните, домашни яйца могат да са заразени, смята се, че 2% от току-що снесените яйца са заразени със салмонелоза. При дългото варене всички микроби загиват.
Зеленчуците се варят на тих огън под капак, за да запазят витамините си. Картофите се варят с кората, предварително добре измити и се белят след сваряването. Ако се обелят сурови и се нарежат преди варенето губят 70% от витамините си.
Съхранявай готовата храна в хладилник, но не повече от два дни.
Макар и на хладно храната ферментира и дори външно с добър вид, уврежда храносмилателната система. Затова е най-добре да се консумира само прясно приготвена храна.
Избягвай консервираните храни и колбасите. Те съдържат прекалено много сол и натоварват бъбреците, имат подправки, консерванти, стабилизатори. Колбасите освен че са солени, и съдържат голямо количество сланина. Изобщо в хранителната индустрия се използват прекалено много добавки за трайност и добър търговски вид.
Не купувай прясно мляко от улицата, не се знае от къде е и в какви съдове се съхранява. Туберкулозата вече се завръща, а кравите също боледуват от нея.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.