Прасковите подобряват храносмилането
Хапването на праскови е полезно за функциите на червата и за стимулиране на жлъчката, тъй като лесно усвоимото нишесте, съдържащо се в плода, помага за подобряване на храносмилателния процес, показаха нови изследвания.
Сочният плод помага при запек и киселини, усилва отделянето на стомашни сокове и подобрява храносмилането на мазна храна.
Прасковата е един от най-вкусните, ароматни и освежаващи летни плодове. 80-90% от съдържанието й е водно, а в състава й влизат захариди, витамин С и минерали като желязо, фосфор, манган, мед, цинк и селен. Прасковата съдържа 3/4 от дневната доза на витамин С, както и витамини от група В, фолиева киселина, витамин Е, К, както и каротин и пектини. Всичко това я прави подходящо лекарство при анемия, нарушения в сърдечния ритъм, подагра, ревматизъм и заболявания на бъбреците. Препоръчва се при сърдечно-съдови проблеми, заболявания на черния дроб и жлъчката. Поради съдържанието на магнезий, прасковите подобряват емоционалното равновесие, намаляват стреса и повишават настроението.
За да се възползваме изцяло от ценните качества на плода, трябва да го консумираме узрял и леко мек. Ако кожата на прасковата се набръчка, означава, че плодът губи от полезните си свойства. Костилката на плода пък е ценен източник на редкия витамин В17. Прасковите имат и още едно предимство - те са нискокалорични и съдържат 40 ккал за 100 г.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.