Практични съвети за начинаещи майки

от

Ако наскоро си родила своето дете, вероятно с него са се родили и куп въпроси. Предлагаме ти няколко практични съвета от опит, които могат да ти спестят време и да ти помогнат да навлезеш лесно в майчинството.
Практични съвети за начинаещи майки

Практични съвети за начинаещи майки

Ако наскоро си родила своето дете, вероятно с него са се родили и куп въпроси. Предлагаме ти няколко практични съвета от опит, които могат да ти спестят време и да ти помогнат да навлезеш лесно в майчинството.

Непременно използвай първия половин час от бебешкия сън само за себе си.

Не започвай веднага да вършиш къщната работа, не сядай пред компютъра да си проверяваш пощата. Просто релаксирай, почети книга или списание, вземи си вана или душ с ароматни масла. А най-добре е да си полегнеш с бебето и да поспиш добре, защото вероятно ще ти липсва съня.

Намери си красив календар, който да закачиш до леглото на бебето.

В него от белязвай промените в мъничето, така ще си наясно как се развива, а и ще имаш много хубав спомен след години.

Прибери дрехите на бебето от изписването, лентичката на ръката му и други дреболии, които са спомен от раждането.

Подреди ги в шкафчето на бебето и така всеки ден ще ти напомнят как твоето съкровище расте и се развива и какво мъниче е било при ражането си.

Запази дрехите, които детето израства.

Може да ти послужат за следващото или да ги дадеш на приятелка. Ако детето се е родило през лятото, не бързай да купуваш зимни дрехи, защото не се знае какъв размер ще е неговия до тогава. Помоли и близките ти да не те отрупват със зимни дрехи за новородено. До студения сезон със сигурност няма да му стават.

Непременно насърчавай съпруга си да прекарва време с бебето.

Така постепенно и той ще свикне с грижите за него и ще почувства бащинството. Нека прекарват време заедно в игра и грижи, а защо не и таткото да го изкъпе.

Така или иначе след раждането на детето те чакат много посещения на роднини и приятели.

Ако искаш да си спестиш неразбориите, а и излишните досадно повтарящи се въпроси, приготви електронни покани от рано в които след раждането впиши името, теглото и ръста на бебето. Така няма да обясняваш мнгократно едно и също. Освен това може да групираш гостите и да поканиш няколко души на веднъж.

Приготви си пътна чанта за разходките и друга за колата.

В тях винаги зареждай по една пелена, дрехи за смяна, шише или термос с топла вода и мляко (ако не е на кърма), мокри кърпички, играчка. Така ще си спестиш безкрайното суетене преди излизане.

Ограждай детето най-вече с твоята любов и присъствие.

Не прави грешката да купуваш излишна бебешка техника и играчки, залъгалки и всякакви подобни трябва да забавляват бебето. Твоята прегръдка и разходка в ръцете ти са най-голямото забавление за него.

Когато започнеш захранването, след като дето навърши поне половин годинка, не очаквай чудеса.

Имай предвид, че кърмата е основната храна на мъничето до края на първата му годинка, след това също има голямо значение в менюто му, наред с другите храни.

Не се напрягай излишно, защото детето го усеща.

Постепенно всичко ще се намести, няма дете, което да не е започнало да похапва.

Когато стопляш храната на детето, не я оставаяй да ври.

Полезните свойства на храната изчезват след сериозна термична обработка, а след притопляне остават още по-малко. Освен това, когато е гладно детето ще ти отнеме много време докато изстива всяка хапка.

Приготви обяда от вечерта или сутринта, докато детето спи.

Така няма да губиш допълнително време, докато мъничето е будно и иска твоето внимание. Най-малкото може да си приготвиш и предвидиш всички нужни продукти от рано, да прецениш дали нещо трябва да се купи, от кого и кога.

Никога неподценвай майчината интуиция и желанията на бебето.

Най-доброто за едно бебе е майчината кърма на поискване и прегръдките на мама и татко. Гушкане и спане до тях.