Повръщане след хранене при бебетата

• от

Повръщането след хранене е често срещано явление при бебетата в първите месеци от живота им.

Повръщането след хранене е често срещано явление при бебетата в първите месеци от живота им. То обикновено се дължи на недоразвитата им храносмилателна система, която се опитва да се приспособи към приема на храна. И въпреки че в повечето случаи повръщането след хранене при бебетата не е повод за тревога, трябва да се научиш да разпознаваш особеностите на повръщане след хранене на бебето, за да прецениш дали не са признак за сериозно заболяване.

Нормално е след хранене бебетата да връщат малко количество от поетата храна, тъй като мускулът, който отделя стомашната кухина от хранопровода все още не функционира на пълни обороти. Това явление се нарича „рефлукс”. Когато обаче количеството върната храна е доста по-обилно и може да бъде определено като „повръщане”, трябва да обърнеш внимание на цялостното състояние на бебето (болки, раздразнителност, дехидратация, ненаддаване на тегло, нередовно изхождане...) и да потърсиш съвет от лекар, за да уловиш навреме евентуални храносмилателни проблеми или по-сериозни заболявания.

Лекарят вероятно ще иска да знае подробности за повръщането на бебето след хранене (какво количество е, забелязала ли си наличие на кръв или на зеленикави секрети, прехранваш ли малчугана...), така че бъди готова с отговорите.

Причини за повръщане след хранене при бебетата

Има няколко основни причини, които могат да доведат до повръщане на бебето след хранене. Те варират, в зависимост от възрастта, цялостното здравословно състояние на бебето, количеството и вида на храната, която поема.

Повръщане след хранене при бебетата- Позиция на хранене – някои бебета усвояват храната по-лесно, ако са в почти изправено положение докато сучат, тъй като млякото достига безпрепятствено до стомахчето им и поемат по-малко количество въздух, заедно с него.

Как да се справиш? Ако сложиш бебето да легне веднага след като се е нахранило, то ще повърне поетото съдържание, просто защото млякото все още не е стигнало до стомаха и е било върнато от горната част на стомашно-чревния тракт. Затова е важно, след хранене да накараш бебето да се оригне, като го гушнеш в изправено положение на рамото си и го потупваш лекичко по гърба. Така, поетият с храната въздух да излезе с лекота.

- Млечна непоносимост – някои бебета повръщат млякото веднага след хранене, тъй като страдат от алергия към протеините, съдържащи се в него. Организмът го разпознава като враг за тялото и се опитва да го предпази като предизвиква повръщане. Други симптоми за млечна непоносимост са запек, колики, нежелание на бебето да се храни и кожен обрив. Това се случва най-често при децата, които приемат адаптирано или краве мляко.

Как да се справиш? Ако имаш съмнение за млечна непоносимост, потърси незабавно съвет от педиатър, тъй като бебето може да започне да страда от недохранване, ако не успява да усвои така важното за организма млечно съдържание. Вероятно на бебето ще бъдат изписани заместители, богати на хранителни вещества, както и медикаменти, съдържащи допълнителна доза укрепващи елементи.

- Стомашен рефлукс – много често срещана причина за повръщане след хранене при бебетата. Може да се случи на всяка възраст от детското развитие, но обикновено се проявявава в първите няколко месеца от живота на малчугана. Пръстенът от мускули в долната част на хранопровода се отваря и затваря, за да позволи на храната да навлезе в стомаха. Този мускул също така се отваря, за да осовободи газовете, образували се след хранене. Много често заедно с тях, обратно в хранопровода се връща и част от поетата храна. А отделените стомашни киселини предизвикват силно дразнене в хранопровода на бебето.

Как да се справиш? Много често, след като е диагностициран от педиатър и са предписани определени медикаменти, проблемът изчезва от самосебе си. Ако повръщането след хранене не се отразява на теглото и цялостното състояние на детето, лечението преминава почти незабележимо, само с няколко малки промени в режима на хранене. Така например, малчуганът може да има нужда от малко по-твърда храна (овесена каша) и да го държиш изправен поне половин час след ядене. Трябва да внимаваш с прехранването и да се стремиш да му даваш по-малки порции на по-често. Ако кърмиш бебето, може да се наложи ти самата да промениш хранителния си режим за около 1 – 2 седмици.

- Пилорна стеноза – макар и рядко срещан проблем, това състояние е доста сериозно и изисква хирургическа интервенция за отстраняване. Детето повръща принудително, силно и като фонтан, непосредствено след хранене. Причината е, че има вродено стесняване на стомашно-чревния тракт, което връща опитващата се да достигне стомаха храна обратно в устата. Обикновено се проявява между втората седмица и втория месец след раждането.

Как да се справиш? Пилорната стеноза изисква бърза хирургична намеса, тъй като детето може да се обезводни от продължаващото повръщане. Преди това вероятно ще му бъдат направени кръвни тестове и ултразвук, за да се определи да каква степен киселините при повръщане са се отразили върху химичното състояние на кръвта.

Повръщане след хранене при бебетатаМного често причина за повръщане след хранене при бебетата се оказва наличието на стомашно-чревен вирус, които предизвиква инфекция, както и прекаленото прехранване. Последното много често предизвиква т.нар „хабитуално повръщане”, при което заради претоварване на стомахчето детето изхвърля част или цялото поето съдържание. Така се създава един условен рефлекс, при който организмът реагира веднага след прием на храна.  

Как да намалиш пристъпите на повръщане след хранене на бебето?

Ако бебето ти повръща след хранене опитай:

- Да му даваш по-малко количество храна (но по-често)

- Карай го да се оригва по-често.

- Не го подрусвай на коляното си, не го слагай в механизирани съоръжения и не му позволявай да се движи прекалено много след като се наяде - храната се нуждае от време, за да улегне.

- Следи за количеството въздух, което поема докато суче (показател е шумното преглъщане) и промени позата.

- Дръж го в изправено положение за около половин час след хранене.