Повишен тонус на матката

от

Когато лекарят ни каже, че имаме повишен тонус на матката, това означава, че тя е напрегната повече от нормалното и това пречи на развитието на бебето. Състоянието може да доведе и до спонтанен аборт
Повишен тонус на матката

Повишен тонус на матката

Когато лекарят ни каже, че имаме повишен тонус на матката, това означава, че тя е напрегната повече от нормалното и това пречи на развитието на бебето.
Състоянието може да доведе и до спонтанен аборт.

Разбира се, че лекарят ще ти предпише хапчета с магнезий, хормонални препарати и спазмолитици, както и много покой. Но по-добре изобщо да не стигаш до това състояние.

Когато оплодената яйцеклетка се закрепва в матката, организмът се пренастройва така, че да приеме и предпази новия живот.

Започва да се отделя в по-големи количества хормона прогестерон, хормонът на бременността, който действа отпускащо на мускулатурата и сухожилията.

Точно той не допуска и предварителни силни контракции на матката, за да може плодът да се развие до определното му време.

Сигналът за изработката на този хормон идва от мозъка. Тоест евентуалния проблем с повишения тонус се заражда в мозъка, коренът е там, а не в матката. Точно за това е препоръчително да приемаш бременността си като щастие, като безпроблемен период на очакване на най-хубавото, без страх и притеснения от всяка крачка и действие. Обратното може да доведе до излишно пренапрягане, ако се съсредоточаваш върху страховете си, върху дискомфорта, главоболието, подутите крака, страха от раждането - цялото ти тяло ще е напрегнато, а проблемите ще се задълбочат.

Важното е да износиш детето с любов и спокойствие, с идеята че тялото ти прави най-доброто за бебето. Деветте месеца трябва да преминат без страх. Ако усещаш стягане в корема, което не преминава за няколко минути, намери място, където да се отпуснеш, да си починеш, да полегнеш. Затвори очи, поеми дълбоко въздух и издишай бавно, като се опиташ да правиш дълбоко дишане, от корема нагоре. Направи няколко такива вдишвания и издишвания, докато не се успокоиш и напрежението не спадне.

Около нас е пълно с фактори, които провокират проблеми и биха затруднили спокойното протичане на бременността.

Мобилните телефони и силното излъчване на електроуредите около нас са провокатор за все по-често срещаното главоболие и дори мигрена, освен всичко те предизвикват напрежение в гладката мускулатура. Избягвай да се обграждаш целодневно с компютри, телевизор, мобилни телефони. Вярно е, че съвременните електроуреди имат намалено излъчване, но въпреки това въздействат на нервната ни система, особено телевизора. Той натоварва много нервната ни система, дори без да го разбереш пряко.

Стресът, раздразнението и вълнението от телевизонните емисии, от бързо сменящите се кадри и високия звук на рекламите се отразяват негативно на нерванат ти система, на общия тонус на тялото и нарушават баланса.

Компютърът води до обездвижване, прекарваме часове пред него, интернет е непреодолимо забавление, средство за информация и комуникация. Но прекарваме часове наред пред монитора, гърбът се схваща, краката се подуват, тялото се обездвижва, нарушава се кръвообръщението. Вместо това, по-добре се поразходи, направи лека гимнастика, иди до близкия парк или свърши нещо приятно на свеж въздух.

Водата е източник на енергия, спокойствие и може да предава послания. Когато пиеш вода или се къпеш, не забравяй да благодариш на Бог за това, да се настроиш положително, да се наслаждаваш на струите, които освежават и хидратират тялото ти.

Водата действа много успокояващо при напрежение, отпуска мускулатурата и снема умората. При напрегната мускулатура на матката леко хладката вана може да свърши чудеса, както и душа разбира се. Занманията във вода, аквааеробиката (ако лекарят ти не е забранил), плуването – действат укрепвашо на тялото и успокояващо на мускулатурата. Във водата на ваната може да добавиш няколко капки розово или лавандулово масло.

Внимавай и с храненето, ясно е че полуфабрикатите не са полезни, но когато си бременна трябва да се ограничаваш много повече.

Забранени са ти газираните напитки, чипсовете, вафличките и всякакви други боклуци, които се продават като храна. В тях има много съставки, които са вредни, някои от тях обаче предизвикват повишен тонус на мускулатурата и водят до превъзбуда на нервната система. Това важи както за деца, така и за възрастни. Повишен тонус понякога предизвикват чесъна, лука, лимона, някои подправки – люто, розмарин, карамфил, шафран ако е в по-голямо количество). Внимавай и с билковите чайове, някои билки способстват за появата на съкращения на маточния мускул.

Йогата и по-специално дихателните упражнения също спомагат за успокояване на тялото и релаксация, както и за прочистване.

Ако си напрегната и усещаш контракции, опитай се да направиш йога релаксацията с която се отпуска всяка част от тялото.

Не забравяй за доброто настроение и позитивната нагласа. Ако контракциите са нерегулярни и не са предизвикани от сериозен физически проблем, горните трикове със сигурност ще ти помогнат.