Блог
Фолиевата киселина - витаминът на жената
• от Дияна Лозева •
"Яжте повече пресни зеленчуци и плодове богати на най-женския витамин" препоръчват лекари от Американската асоциация на кардиолозите.
За какво се грижи?
- този витамин осигурява нормалното протичане на бременността и развитието на плода.
- участва в образуването на еритроцити, левкоцити, тромбоцити, намалява риска от развитие на анемия.
- активизира мастната обмяна в черния дроб.
Колко ще ви трябва?
На жените, които са решили да имат дете и на вече забременелите - 400 мкг, за всички останали от 200 до 400 мкг дневно.
Основни източници
- най-много фолиева киселина има в салатите, спанака, карфиола, зеления лук, граха, цвеклото, магданоза, морковите, доматите, фасула, целината, а също така и в пъпешите, портокалите и бананите. Има я и в говеждото, и в пилешкото месо, а така също и в овесените ядки, олющеното просо, елдата.
- включвайте в менюто си храна богата на белтъчини, млечни продукти, месо, риба. Освн това запомнете, че в 100 гр. мая за хляб се съдържат 550 мкг фолиева киселина, в същото количество говежди черен дроб - 240 мкг, в 100 гр. извара - 40 мкг., в толкова ръжен хляб - 30 мкг. фолиева киселина.
- при продължителната кулинарна обработка на продуктите се губи до 90% от фолиевата киселина. За да я запазите пускайте ги в лека подсолена кипяща вода, чжте пресни плодове и зеленчуци. Подгряването на вчерашните гозби нацяло унищожава този ценен витамин.
Липсва ли ви?
- при недостиг на фолиева киселина става реална опасността от заболявания на стомашно-чревния тракт, на щитовидната жлеза, на кръвоносната система. Липсата и в организма може да бъде причинена от продължителното и безразборно вземане на лекарства - например сулфаниламидни препарати. Анемия, поражения на лигавицата на устата, проблеми със стомаха и червата, намаляване на имунитета - това са основните принципи, по които да познаете, че имате недостиг на фолиева киселина.
- учените от САЩ са установили, че жените, които взимат орални контрацептиви изпитват липса на фолиева киселина и затова специалистите им препоръчват да си набавят чрез храните до 600 мкг. от този витамин дневно.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.