Блог

Следпразничното почистване – не толкова лесно, колкото си го представяме

• от

Christmas tree in the living room

Следпразничната еуфория е почти толкова голяма колкото тази преди дългоочакваните коледни и новогодишни дни. Шумни партита, подаръци, спиращи дъха украси – красота и блясък, който обаче също трябва да... се почисти. Все пак, колкото и да не ви се иска, трябва да се върнете към нормалното ежедневие, което включва чист и подреден дом, в който да се приберете вечер след изморителния работен ден. Хубаво е да не отлагате и да се заемете с къщната работа веднага след празниците, за да започнете Новата година на чисто, в буквален и преносен смисъл. Друг е въпросът, че голяма част от хората се връщат на работа веднага след празниците и не разполагат практически с времето, необходимо за обстойно почистване на дома. Фирмите, които предлагат услугата почистване след парти, обаче, имат точно това – време и желание да разтребят дома ви.

Това е силно навлизаща практика у нас – фирми за професионално почистване, разполагащи с всичко нужно – препарати, пособия и т.н., с които лесно и организирано да почистят всяка къща или апартамент.

Така или иначе, има няколко основни неща при почистването, на които трябва да се обърне внимание и без значение дали вие лично ще се занимавате с тях или ще повикате професионалисти, ние ще ви ги посочим, най-малкото, за да знаете къде да погледнете, когато влезете в новия си чист дом.

  1. 1. Първата стъпка към следпразничното почистване е развалянето на елхата. Когато сте й направили достатъчно снимки за спомен, може да пристъпите към свалянето на всички лампички, гирлянди и играчки. Не се притеснявайки от игличките, ако сте си подарили естествено дръвче за тази Коледа, прахосмукачката ще реши проблема ви. Ако, пък сте заложили на изкуствена елха, може да улесните служителите от фирмата за почистване, като внимателно сгънете всички клончета и я приберете отново в кутията й, където търпеливо да чака своята изява и другата година.
  2. 2. Безспорно, основен проблем след празниците е прекомерно голямото количество храна, до което така и не сте стигнали. С него може да се справите и сами. Най-напред отворете хладилника, отървете се от развалените продукти, замразете месото, вижте в какво състояние са ядките и плодовете, понеже покрай тях винаги се навъртат мушички. Подредете претрупаните шкафове, сигурно сте събрали доста лакомства, ако не за вас, то за малчуганите вкъщи. На професионалистите оставете готварската си печка, която със сигурност се е сдобила с доста петна...
  3. 3. Стигнахме и до помещенията вкъщи, първа стъпка – проветряване! Може да се заемете вие, за да не изплашите професионалните служители с хилядите „ухания”, които сигурно се носят в стаите. В случай, че се възползвате от техните услуги, не пипайте нищо друго – те ще се погрижат за килимите, за мебелите, за черната и бялата техника и т.н. Не бива да се тревожите – те знаят как да накарат домът ви да заблести отново!