Блог

Легендата за Коледа

• от

Чистият зелен цвят на празничната елха, която остава вечнозелена, изобразява огромната надежда на човечеството. А острият й връх,  насочен към небето, символизира посоката на човешката мисъл – нагоре към висините.

Дядо Коледа бръкнал в торбата с подаръци, извадил красива звезда и я окачил на елхата с думите: "Нека децата знаят, че звездата е небесния знак на обещаното отдавна... Бог обеща да дари света със Спасител, а звездата бе знак,  че обещанието е изпълнено.
После Добрият старец извадил свещ и рекъл: "Свещта ни напомня, че Христос е светлината на света и когато виждаме запалената свещ си спомняме за този, който измества тъмнината."
Играчките, с които по традиция украсяваме коледната елха имат своя забравена във времето история. Една притча разказва за тъжният Дядо Коледа, който в навечерието на празника почукал на прага на младо семейство и от сърце помолил родителите да чуят, помнят и разкажат легендата за играчките на своите деца. За да знаят, че те са символ на добрина, любов и благодарност.

Венецът символизира вечната природа на любовта.  Истинската любов е безкрайна, тя винаги е жива. Любовта е един непрекъсващ кръг на привързаност.

Дядо Коледа извадил малка фигурка на самия себе си и казал: "Нека децата знаят, че Дядо Коледа носи щедростта и добротата, с които сме изпълнени в края на годината и искаме да подарим на близките си."
Тази бодлива зеленика символизира безсмъртието, короната от тръни на нашия Спасител, а червените плодове – кръвта, пролята от него.
После закачил на елхата мъничък подарък ­играчка и рекъл: " Бог така възлюби света, че му даде своя единствен Син, а ние сме благодарни за неговия несравним дар. Мъдреците се поклониха пред святото дете и го дариха със злато, тамян и смирна.Нека поднасяме подаръци в духа на мъдреците."
Добрият старец извадил от торбата си едно захарно бастунче и заръчал: " Знайте, че захарното бастунче символизира гегата на овчаря. Тя му помага да връща заблудилите се овце в стадото. То означава, че сме закрила за братята си."
Ангелите са вестители на добрата вест за ражданетона Спасителя. Техните песни славят името Му и призовават за мир и любов между хората на земята.
Добрия старец чул топъл звук и измъкнал от торбата си камбанка: "Учете децата, че загубените овце биват намирани със звука на камбаната. Тя трябва да върне хората в прегръдките на вярата."
  
Това е приказката, която Дядо Коледа разказал. През годините, всички ние добавяме нови и нови играчки на коледните си елхи – за да бъдат те красиви и блестящи и да сплотяват семействата на този светъл празник. Нека помним забравените посланията на играчките, които Добрия старец ни подарява в навечерието на този светъл празник.
Разгледайте нашите предложения за Коледни подаръци на сайта на Patilanci.bg или чрез този линк: http://www.patilanci.bg/store