Блог

Какво не сме знаели досега за Коледа

• от

624-400-diado-koleda-deca.jpg

Няма спор, че покрай един от най-обичаните празници в годината винаги се намира някоя и друга интересна информация, затова в духа на любопитния тон селектирахме списък с факти от близо и далеч, свързани с коледните празници:

Традиционната коледна вечеря в Англия преди години е била свинска глава, приготвена с горчив сос. Предполагаме, повечето английски семейства вече са доста доволни, че тази традиции вече не се спазва.

Вещиците и злите духове са най-големите крадци на метли. 
Норвежците някога са смятали, че вещиците и подлите духове са им крали метлите на Бъдни вечер. Кой знае - може би някой пакостлив шегаджия е откраднал няколко метли през този период и веднага се е появила въпросната легенда.

Закон от 1551 година във Великобритания декларира, че всички граждани трябва да отидат на църква на Коледа. Нещо повече – забранява се използването на превозни средства за отиването до там през този ден. Законът все още съществува, но изобщо не се спазва.

Традицията за горенето на Бъдника всъщност има своите корени в древна Скандинавия. Предполага се, че Бъдника е източник на добър късмет и пепелта от него се пази, за късмет през цялата година. Това е толкова широко разпространено убеждение, че хората дори хвърли пепел в кладенци, за да направят водата по-безопасна за пиене.
Някога се е смятало, че всяка жена, която премине под “имел” по Коледа и не е била целуната, няма да се ожени на следващата година.
Еленът с червен нос Рудолф е измислен в САЩ през 1938 година
Коледа е била забранена със закон в Англия от 1647 до 1660 година. Това е било по времето на Оливър Кромуел – тогава се е вярвало, че е неморално да се провеждат тържествата в един от най-свещените дни от годината. 
Празнуването на Коледа е било криминално престъпление, което можело да доведе до арестуването на човека, който е празнувал по време на празника.
Около Коледа не забравяйте изпращането на коледни картички с пожелания. Коледа се празнува от повече от 400 милиона души по света. Средно Американците изпращат 28 коледни картички на приятели и на близки и съответно получават 28 и те самите.
Ако сте запалени и обичате Коледните намаления и пазарувания се подгответе да изпитате и малко болка – според статистиката ще бъдете ударен с лакът 3 пъти. Поради тази причина Ви предлагаме да разгледате, на спокойствие,  нашите предложения за Коледни подаръци в Patilanci.bg