Блог

Диета с праскови

• от

Прасковите съдържат много захари и са ценни като храна. Богати са на витамини и на минерални соли, които ги правят и лековити. Намалеят ли хемоглобинът и червените кръвни клетки в кръвта, станеш ли бледа не пропускай сезона на прасковите. Почувстваш ли умора прасковите пак ще помогнат. Хапнала ли сте нещо много мазно, изяжте само 1-2 праскови и тежестта бързо ще изчезне. Прасковите се смятат за истинска природна аптека.


ДИЕТА:


Първи ден
През целия ден се консумира билков чай и 1 кг. праскови

Втори, Трети, Четвърти, Пети, Шести и Седми ден зеленчуково захранване по схемата:

Закуска: праскови и билков чай
Обяд: зеленчукова супа (без сол и запръжки), зеленчукова салата подправена с лимонов сок на вкус и зехтин.
Следобедна закуска в 16.00 часа: праскови и билков чай
Вечеря: като обяда

Можете да консумирате ръжен хляб по 1 тънка филия на ядене. Препоръчително е до третия ден от диетата да не се консумира хляб.
Приготвянето на супата и салатите може да е с всякакви зеленчуци според сезона и според това което обичате. 

РЕЦЕПТИ ЗА ЗЕЛЕНЧУКОВИ СУПИ:

Супа от тиквички, картофи и моркови
  • 1-2 средно големи тиквички
  • 2 средно големи картофа
  • 2 големи моркова
  • магданоз
Картофите и тиквичките се нарязват на кубчета а морковите се настъргват на ренде. Във врящата вода се прибавят в последователност: моркови, картофи, тиквички. Оставяте да ври докато супата стане готова и след това добавяте нарязания магданоз.

Борш
  • 1-2 картофа
  • около 40 гр. зеле
  • около 15 гр. целина
  • 1-2 моркова
  • 1-2 домата
  • около 40 гр.
  • бамя
  • магданоз
  •  400 мл. вода
Зеленчуците се изчистват, измиват и се нарязват. Доматите, обелени и нарязани, се поставят 15 минути преди снемането на борша от огъня. След увирането към супата се прибавя ситно нарязаният магданоз.

Супа от моркови
  • 1 глава зрял лук
  • 400 гр. моркови
  • 1 л. вода
  • 250 гр. царевица от консерва
  • магданоз
Нарежете лука, морковите. Варете  ги на средна температура, след което ги пюрирайте. Добавете царевицата. Преди сервиране поръсете супата с нарязания магданоз.

Градинарска супа
  • 1/2кг млади гъби
  • 2 моркова
  • Керевиз
  • Пащарнак
  • корен от магданоз
  • 1-2 картофи
  • 1-2 домата
  • магданоз
Гъбите се нарязват на парчета. Най-напред се сварява зеленчукът: 2 моркова, керевиз, пащарнак, корен от магданоз. След като се посварят зеленчуците, към тях се прибавят гъбите, картофи и 1-2 домата. Супата се сварява на умерена температура. При сервирането се поръсва с магданоз.

Зеленчукова супа
  • 200 гр. стерилизиран грах
  • 2 домат
  • 2 моркова
  • 2 картофа
  • 1 червена чушка
  • 1 глава кромид лук
  • 1/2 прясно зеле
  • 3–4 стръка целина
В 2 л. кипнала вода се налива се слагат нарязаните лук, моркови и чушка и се вари около 10 минути, докато зеленчуците омекнат. Прибавят се нарязаното на лентички зеле, грахът и накълцаните стръкове целина и след още 10–15 минути се слагат нарязаните на едри кубчета домати и картофи. Ври до готовност на всички продукти.